Je priam úžasný pohľad na lúku plnú žltých hlavičiek. Niektorí púpavu nazývajú burinou ale len preto, že im kazí dokonalý trávnik pred domom. No, ja pevne verím, že mnohí z nás už poznajú a vedia doceniť túto žltú krásku . Okrem toho, že poteší vaše oko, celá púpava vám pomôže od rôznych neduhov a chorôb.
Minulý mesiac sme už písali o tejto zázračnej bylinke, ale sľúbili sme vám článok aj o využití jej kvetu. A aj preto, že si z neho môžeme uvariť púpavový med.
Na uvarenie medu z púpavy je neskutočne veľa receptov. Ja som tohto roku vyskúšala kombináciu starého receptu s novým a musím povedať, že sa podaril. Chutí úžasne !!!
Púpavový med :
(Je z časti z knihy Laskominy od Denisy Bartošovej)
Vždy som med varila len s obyčajným bielym kryštálovým cukrom, no tohto roku som ho zamenila za zdravší ,hnedý trstinový a poviem vám …výsledok je perfektný 🙂
Takže budete potrebovať cca 300 ks nazbieraných žltučkých hlavičiek púpavy, ktoré zalejete prevarenou a vychladenou vodou v objeme 1 litra. Necháte macerovať 48 hodín. Potom masu precedíte cez sitko a pridáte 1 ks celého citróna aj s kôrou (samozrejme v biokvalite). Nakoniec pridáte spomínaný 1 kg trstinového cukru a varíte na miernom ohni dlho, dlho, dlho….dĺžka varenia = hustota 🙂 Ja som ho varila cca 2 hodiny.
Tak do toho – natrhať- macerovať – variť a potom už len maškrtiť 🙂
0 komentárov k “Púpavový med”Pridajte vlastný →