Púpavový med

Je priam úžasný pohľad na lúku plnú žltých hlavičiek. Niektorí púpavu nazývajú burinou ale len preto, že im kazí dokonalý trávnik pred domom. No, ja pevne verím, že mnohí z nás už poznajú a vedia doceniť túto žltú krásku . Okrem toho, že poteší vaše oko, celá púpava vám pomôže od rôznych neduhov a chorôb.

Minulý mesiac sme už písali o tejto zázračnej bylinke, ale sľúbili sme vám článok aj o využití  jej kvetu. A aj preto, že si  z neho môžeme uvariť púpavový med.
Na uvarenie medu z púpavy je neskutočne veľa receptov. Ja som tohto roku vyskúšala kombináciu starého receptu s novým a musím povedať, že sa podaril. Chutí úžasne !!!

Púpavový med :
(Je z časti z knihy Laskominy od Denisy Bartošovej)

Vždy som med varila len s obyčajným bielym kryštálovým cukrom, no tohto roku som ho zamenila za zdravší ,hnedý trstinový a poviem vám …výsledok je perfektný 🙂
Takže budete potrebovať cca 300 ks nazbieraných žltučkých hlavičiek púpavy, ktoré zalejete prevarenou a vychladenou vodou v objeme 1 litra. Necháte macerovať 48 hodín. Potom masu precedíte cez sitko a pridáte 1 ks celého citróna aj s kôrou (samozrejme v biokvalite). Nakoniec pridáte spomínaný 1 kg trstinového cukru a varíte na miernom ohni dlho, dlho, dlho….dĺžka varenia = hustota 🙂 Ja som ho varila cca 2 hodiny.

Tak do toho – natrhať- macerovať – variť a potom už len maškrtiť 🙂IMG_20160420_134923

0 komentárov k “Púpavový medPridajte vlastný →

Pridaj komentár