Breza bradavičnatá ∼ Betula pendula

Keďže máme mesiac lesov a sľúbila som vám aj, že budem písať aj o liečivých stromoch, vybrala som BREZU.

Breza je nádherný strom, teda aspoň pre mňa je nádherná, krásna a liečivá. Úžasný štíhly strom s bielou kôrou stavia brezu medzi najkrajšie stromy, nehovoriac o brezových hájoch, ktoré vyrážajú dych. No proste je breza vznešená, ukľudňujúca a nádherná.

Breza sa začiatkom marca začína prebúdzať, kedy začne nalievať silu do svojich púčikov a tie si môžeme  nazbierať a vyrobiť z nich silný liečivý macerát.

Ak nestihnete nazbierať púčiky, môžete počkať na mladé lístky. Práve v apríli (teraz už možno o čosi skôr – treba ju sledovať) breza prebúdza a zalistňuje sa, čo treba využiť!

Zber a sušenie: Mladé lístky brezy strhávame z konárikov a sušíme v tenkej vrstve, tak aby sa nezaparili.

Účinné látky: saponíny, živicu a silicu – najmä v púčikoch, triesloviny, kyselinu nikotínovú a askorbovú. Z minerálnych látok je to sodík a chlór.

Účinky: Droga má diuretický a antireumatický účinok.

Použitie:

Listy aj púčikovú tinktúru využívame pri reumatických problémoch

Pri chorobách srdca

Pri zápaloch  kĺbov, pri reumatizme 

A keďže breza pôsobí močopudne, je vhodná  aj pri liečbe dny a to  v podobe čajovín. Rovnako sa jej močopudná sila vyuzíva  pri zbavovaní sa soli z organizmu

Aktivuje obličky a lieči močové ústrojenstvo. Okrem iného je skvelá pri chudnutí, čo v dobe drahých prípravkov na chudnutie, ocení snáď každý čo to potrebuje. Môže sa využiť aj pri jarnej očiste.

O liečivých účinkoch brezy vieme a to najmä v spojení s vlasovou kozmetikou, že brezová voda a šampón, účinne pomáha pri dezinfekcii vlasovej pokožky. Oba prípravky zbavujú vlasy mastnoty, podporujú rast vlasu a zbavia vás lupín.

Obklad pri reumatických bolestiach a bolestiach kĺbov :

Sušené listy brezy pomrvíme a použijeme 5 polievkových lyžíc na ½ l vody – povariť a letné prikladať na postihnuté miesto vo forme zábalu.

Dionýz Dugas v knihe Zdravý život s babkinými bylinkami uvádza čajovú zmes na chudnutie:

hlavné zložky ∼ list brezy, list maliny, vňať zlatobyle
vedľajšie zložky ∼ kvety nechtíka, šípky, ruže a bazy, kôra krušiny
Čajové lyžičky čajoviny zalejeme ½ l vriacej vody a lúhujeme cca 15 min. Precedíme a pijeme dlhodobo, 2x denne po polovici množstva.

Milá poznámka na záver z knihy: Magické bylinky od Kláry Trnkovej.

Dokáže v človeku rozprúdiť energiu. Odstraňuje úzkosť, skľúčenosť, depresívnu náladu. A pomáha ukľudňovať a prináša nám pokoj do duší.

Je to môj obľúbený strom 🌳🌳🌳

lúčim sa s vami

Jarka 💚

2 komentáre k “Breza bradavičnatá ∼ Betula pendulaPridajte vlastný →

Pridaj komentár