Pŕhľava dvojdomá ∼ Urtica dioica

Liečivka alebo burina?

samičie semienka

Pre mnohých je žihľava burina a snažia sa ju zo svojej záhrady odstrániť, ale sú aj takí čo vedia, že žihľava je silná liečivá rastlina a treba si ju vážiť. A pevne verím, že nás je viac, čo na žihľavu nedáme dopustiť.  Žihľava je je pre každého dostatočne známa rastlina, poznáme ju od pradávna a nájdem ju skoro všade.

Pestovanie: žihľava obľubuje miesta pre svoj rast bohaté na humus , dusík a preto ju môžete nájsť na okrajoch lesov, na brehoch  riek. My sme si pred pár rokmi založili za drevárňou žihľavovisko a veru som tomu rada do dnes. Žihľave sa tam darí a my ju využívame na plno.

Zber:  žihľavu môžete zbierať už od skorej jari. Za posledné roky sa stáva, že žihľava sa dá zbierať už vo februári a to môžeme „ďakovať“ najmä otepľovaniu … No, späť k zberu – zbierame mladé výhonky – vrcholky (max.s 2-4 lístkami), ktoré môžeme ihneď spracovávať na bylinkové výrobky alebo konzumovať. Samozrejme, že tieto mladé výhonky si môžete dať aj sušiť a to v tenkej vrstve na sito. Alebo robíme zber žihľavy formou zostrihávania celej rastliny. Stonky však nesmú byť dlhšie ako 22- 25cm. A takúto žihľavu potom viažem do kytičky a suším zavesené dolu hlavou. Na jeseň zbierame semienka, ktoré sú plné energie. Zbierajú sa hlavne samičie semienka, ktoré sú ťažšie a strapce visia nadol. Sú tmavozelené.

Samčie semienka sú ľahšie a svetlejšie – svetlozelenej farby a rastú do strán. Môžete zbierať aj tie samčie, ale v nich sa ukrýva oveľa menšie množstvo účinných látok. Žihľavové semienka zbierame keď sú zelené. Keď zmenia farbu na hnedú, vtedy sú vysušené a bez účinných látok.

Sušenie: ako so už vyššie písala, mladé výhonky sušíme na sitách v tenkej vrstve, tak aby sa žihľava nezaparila – inak by mladé výhonky mohli zčernieť. Listy žihľavy po usušení zo  stoniek postrhávame. Žihľavu sušíme v tmavej miestnosti s dostatočným prúdením vzduchu. Po usušení si žihľava musí zachovať sýto tmavo zelenú farbu a alebo až bordovú. Ak po usušení žihľava stratí farbu je pre liečebné účely nepotrebná a môžete ju vyhodiť na kompost. Strapčeky so semienkami sa strhávajú zo stonky rastliny a dajú sa sušiť. Po usušení drobné semienka postrhávajte zo stoniek. Poprípade ich môžeme ešte prečistí pomocou sitka, tak aby nám ostali len semienka.

Uskladnenie: Po usušení si  žihľavu kladám do veľkých sklenených pohárov, ktoré mám uložené v tmavej miestnosti. Na svetle by usušená žihľava vybledla – stratila svoju sýtu tmovozelenú farbu.   Keďže žihľava neobsahuje žiadne silice, môžete ju držať uloženú aj v papierových vrecúškach. Ale tu  treba dávať pozor aby vrecká neboli uložené v nejakom vlhkom prostredí. Rovnako dobré je aj žihľavu pomlieť či rozmixovať a používať do nápojov – smoothies alebo raňajkových kaší. Aj semienka používame na konzumáciu a môžeme si ich pridávať do kaší alebo pomazánok…

Obsahové látky: žihľava je známe tým , že obsahuje veľa chlorofylu a to najmä v listoch. Tak isto aj mnohé minerálne látky – magnézium, vápnik, fosfor, ale najmä železo. Okrem toho žihľava obsahuje karotenoidy – B-karotén, flavonoidy, organické kyseliny – askorbová, jablčná, citrónová, fumárová, glycerolová, octová, mravčia, listová…Ďalej aj serotonín, histamín, sacharidy.  Taktiež aj vitamíny – riboflavín, vitamín – A, C, K. 

Korene môžeme využiť tiež pretože obsahujú  oveľa viac trieslovín ako listy. Aj vápnika je viac v koreni ako v listoch. Ale podľa najnovších vedeckých štúdiách, vedci zistili, že korene obsahujú látku, ktorá zabraňuje zväčšovaniu prostaty.

Semienka : Z vitamínov je to  A, B, C a E. Minerály sú zastúpené železom, vápnikom, draslíkom. Okrem toho semienka obsahujú aj nasýtené mastné kyseliny, antioxidanty, chlorofyl a karotenoidy.

Vlastnosti: Antiskorbutikum, antidiaroikum, antiseptikum, metabolikum, antireumatikum, antianemikum, antidiabetikum, derivans, kozmetikum. Koreň – prostatoterapikum. 1

Použitie: Verejne známy faktom je, že žihľava sa používa na liečenie reumy, pretože je močopudná a pomáha vyplavovať z tela nežiadúce nečistoty a nežiadúcich kyselín.  Čistí aj obličky a  močové cesty od rôznych nánosov a usadenín a tým pomáha k lepšiemu fungovaniu tohto orgánu. Prečistený organizmus sa nám odzrkadlí na čistej a zdravej pleti. Preto je pŕhľava sprievodnou bylinkou pri liečbe kožných ochorení.

Tým, že žihľava obsahuje železo a chlorofyl – napomáha k tvorbe červených krviniek a tým k eliminuje anémiu – chudokrvnosť. Na to však žihľavu musíte konzumovať, nestačí len piť žihľavový čaj. Pripravte si zo žihľavy chutné jedlá – prívarok či polievku, ktoré si pripravíte ako by ste pripravovali špenát. Nezabúdajte však na skutočnosť, že žihľava obsahuje aj buničinu, ktoré naše telo nevie spracovať, preto je nutné žihľavu pri varení veľmi dobre rozmixovať.

Pŕhľavu môžeme zbierať od skorej jari a pridávať ju do šalátov či polievok. A využívať jej silu hneď od samého začiatku roka.

Žihľavový čaj podporuje tvorbu materského mlieka.

Ale žihľavu môžete využiť aj ako kozmetický prípravok. Má veľké opodstatnenie aj vo vlasovej kozmetike ako šampón, či ∼ „žihľavová voda“. Umývanie a oplachovanie prípravkami z pŕhľavy, dodáva vlasom „zdravie“, silu a lesk no najmä jemnosť. Za pomoci žihľavového oleja stimulujete vlasovú pokožku a vlasové  folikuly k rastu zdravých vlasom. 

V neposlednom rade žihľavu môžete využiť aj pri JARNEJ OČISTE, kde žihľava je jednou z hlavných užívaných bylín.

„Očistná jarná kúra“, pri tomto spojení snáď každého napadne  pŕhľavový/žihľavový čaj. Ak sa po zime chcete dostať do formy, kúra je skvelým začiatkom. Potrebujete len 300 g sušenej pŕhľavy, z ktorej si budete každý deň variť čaj po dobu 4 týždňov.

Pŕhľavový čaj :

2 čajové lyžičky pŕhľavy zalejeme 150 ml vriacej vody a po 10 min. precedíme.

Spomínaný čaj nepatrí medzi najchutnejšie ale moja prastarká mi vždy hovorila,čo je na chuť „zlé“ je naopak zdravé. Čokoláda je síce chutná a sladká, ale nevylieči ma 🙂
A ja, aby som trochu pŕhľavového života dopriala aj mojim deťom, varila som im pŕhľavový sirup, ktorý si môžete  podľa môjho receptu uvariť aj vy 🙂

Ak by ste chceli absolvovať jarný detox, môžete využiť poznatky, ktoré som spísala do článku a ten si nájdete tu: http://alchemylka.sk/2023/03/09/jarna-ocista-detoxikacia/

Kde samozrejme nájdete aj rôzne recepty a aj ponúkané výrobky napomáhajúce k jarnému detoxu.

Žihľavu samozrejme môžete využiť aj inak ako len sušiť. Pripravte si skvelý a zdravý liečivý sirup alebo olejček, ktorý môžete používať ako zvonku na pokožku, ale aj z vnútra. A z olejčeka si môžete vyrobiť aj mastičku v spojení s bylinkami na tlmenie bolesti kĺbov.

Ak budete mať chuť pripravte si spomínaný  žihľavový sirup, ktorý kľudne môžete doplniť ešte aj o iné bylinky, ktoré majú podobné účinky. Alebo môžete použiť aj koreniny, či mrazené ovocie.

Pŕhľavový sirup:

50 – 60 ks mladých výhonkov žihľavy zalejeme prevarenou a trochu vychladnutou vodou (cca 50o C) v objeme 2 litrov. Necháme macerovať 24 hodín s tromi nakrájanými BIO citrónmi. Potom pŕhľavu precedíme a vyžmýkame. Do macerátu pridáme 2 kg trstinového cukru, rozpustíme, privedieme k varu a odstavíme. Horúcim sirupom plníme fľaše, ktoré následne zabalíme do uteráka/deky a necháme úplne vychladnúť. Označíme a uložíme na chladnejšie miesto.

Dostala sa mi do rúk skvelá malá knižočka Magické bylinky  od Kláry Trnkovej a v nej sa opisujú bylinky a magickou silou.

A viete, že  podľa našich predkov sa žihľave prisudzovala ochranná moc pred čarodejnicami a zlými duchmi. Za pomoci žihľavy sa pokúšali odvrátiť zlo a to tým, že žihľavu nosili v škapuláre (malé ručne šité vrecúško, ktoré sa nosilo zavesené na krku pod odevom) ako amulet alebo ju vešali medzi okná a nad dvere, aby zlo a zlý duchovia či čarodejnice nemohli vojsť do domu.2
Žihľava sa už v minulosti používala na vydymovanie, čo malo pomôcť odvrátiť prekliatie.
Všetci vieme aká je žihľava bylinka…silná a liečivá. Aj naši predkovia vedeli,  že žihľava prináša zdravie a ochraňuje nás pred chorobami. Žihľavový čaj pomáha eliminovať v nás sebaľútosť, posilňuje našu vnútornú silu, vôľu a húževnatosť.
                                                       …milé, že 🙂 Rada čítam takéto knižky.
 
 

     Nezabudni si pri zbere dať rukavice ….prajem ti pohodový  zber

                                                                                                         Jarka  ♥

  Naše výrobky ako je olejček, tinktúra, sirup a mastičku a ich kompletný popis si môžeš vyžiadať prostredníctvom KATALÓGU výrobkov, ktorý ti pošlem na tvoj mail…stačí napísať  jarka.alchemylka@gmail.com

1. Karol Mika: FYTOTERAPIA z pera lekára, str. 358

2. Klára Trnková: Magické bylinky, str. 36

2 komentáre k “Pŕhľava dvojdomá ∼ Urtica dioicaPridajte vlastný →

Pridaj komentár