Pamajorán obyčajný ∼ Origanum vulgare

Pamajorán, Dobromyseľ, Oregano ∼ bylina viacerých mien

Názov pamajorán nám ponúka príbuznosť s majoránom  záhradným. Jeho „pseudonym“ je známe korenie oregano. Mne sa najviac páči názov dobromyseľ lebo je odvodený od „dobrej mysle“ a takto ju nazývajú v susednom Česku. 

Bylinka, ktorá je korením aj liečivkou.
Bylinka, ktorá by takisto mala byť súčasťou našej bylinkovej lekárničky.

Pamajorán, ušľachtilý s krásnymi ružovými kvietkami a dominantný v každej záhrade či lúke. Pamajorán nájdete vo voľnej prírode, ale môžete si ho dopestovať aj vo vlastnej záhrade. Naša záhrada nie je výnimkou. Darí sa mu na slnečnom mieste, kde sa nám každým rokom rozrastá a robí radosť. V našej záhrade je pamajorán rozhodne pani bylina 🙂

Pestovanie:

Pamajorán si môžete vypestovať sami od semienka alebo zo sadenice. Ak sa rozhodnete pestovanie začať od semienka je potrebné vybrať vhodné stanovisko a si už na jeseň pripraviť pôdu. Keďže pamajorán pochádza zo subtropického pásma, má veľmi rád slnečné stanovisko. Aj príprava pôdy je dôležitá. Semienka pamajoránu sú veľmi drobné je potrebné pôdu zjemniť. Vysievať semienka je potrebné niekedy na začiatku apríla. Ale ak sa rozhodnete pre sadenice stačí sa o pôdu postarať na jar a to tým, že pôdu prekypríme a odstránime burinu. Sadeničky vysádzame po zamrznutých teda po 15. máji. Nezabudnite však na to, že dospelá rastlina sa každým rokom rozrastá a preto potrebuje aj dostatok miesta. Ak by ste si chceli zasadiť viac rastlín vedľa seba je potrebné ich sadiť 30 cm od seba.

Zber:

Koncom júna a začiatkom júla sa objavujú prvé kvety pamajoránu. Samozrejme, že  to záleží aj od podnebia a počasia.  Pre dostatok účinných látok je potrebné pamajorán zbierať pred začatím kvitnutia, to znamená keď sa objavia prvé kvietky je čas na rez pamajoránu. Odrezávame alebo striháme stonky pamajoránu cca 5-7 cm nad zemou, ale dávame pozor na drevnaté stonky. Na stonkách po odstrihnutí musí zostať časť zelených listov, aby pamajorán mohol opäť narásť.  Prvý rok po vysadení budete mať len malú úrodu, ale nasledujúce roky to bude už lepšie. Zber robíme počas slnečných dní, najlepšie dopoludnia. Pri starších rastlinách pamajoránu zber môžete opakovať aj 2x do roka. Pri druhom zbere je však kvitnutie nižšie, rastlina produkuje viac listov.

Sušenie:

Po zostrihnutí pamajoránu vytvárame menšie kytičky, ktoré zviažeme a zavesíme dolu kvietkami a necháme usušiť. Pamajorán sa veľmi rýchlo usuší, stačí mu naozaj len pár dní a môžete ho uskladniť.Dobre usušený pamajorán musí tzv.šušťať a samozrejme si musí zachovať sivozelenú farbu listov a ružovkavú farbu kvetenstva. A keďže sa usuší pomerne rýchlo, pamajorán si  musí zachovať aj svoju typickú vôňu.

Uskladnenie:

Po usušení strhávame listy a kvety zo stoniek. Pred uložením do vhodných nádob ešte prekontrolujeme kvalitu sušenej drogy. Neodkladáme žiadne poškodené časti rastlinnej drogy : hnedé, fľakaté, poškodené od hmyzu… Zdravú a dobre usušenú pamajoránovú drogu uložíme do pohára na tmavé miesto. Takýto pamajorán vám vydrží do nasledujúcej sezóny.

Obsahové látky:  najmä silice – tymol, takisto aj terpény – cymol, karvakrol, triesloviny, horčiny

Vlastnosti: aromatikum, stomachikum, expektorans, spazmolytikum, antiseptikum, diuretikum, balneologikum, korigens.

Použitie:
Jeho účinné látky – najmä silice nám pomôžu pri silnom zahlienení. Pomáha pri chorobách horných dýchacích ciest aj suchom kašli. Pamajorán je súčasťou mnohých čajových zmesí na liečbu horných dýchacích ciest. Aj naše bylinkové miešané čaje obsahujú pamajoránovú drogu. 

Čajíky nájdete tu: 

http://alchemylka.sk/2023/03/19/bylinkove-caje/

A ako som už písala, že jeho názov je odvodený od dobrej mysle, je to naozaj tak. Blahodárne a účinne pôsobí na nervový systém. Ukľudňuje, tíši tenziu, robí dobrú náladu a pomáha pri zaspávaní.
Sú potvrdené aj  jeho dezinfekčné účinky. Vďaka trieslovinám nesmieme zabudnúť aj na žalúdok, ktorý ukľudňuje. Pomáha proti kŕčom hladkého svalstva a pri menštruačných kŕčoch. Upravuje stolicu a pomáha k pravidelnému vyprázdňovaniu. Pamajoránová droga sa využíva aj na posilňovacie kúpele.

My máme na našej záhrade zasadených niekoľko pamajoránov, ktoré naplno využívame. Sušíme si ho v hojnom množstve a to na čaj alebo kúpeľ. Robievame z neho sirup a musím podotknúť, že je skvelý 🙂 Taký medovkový čaj (medovka tiež ukľudňuje) s pamajoránovým sirupom nemá chybu !

Pamajoránový sirup so zázvorom je stálicou v našej ponuke bylinkových sirupov  a v prípade, že by ste si chceli objednať stačí napísať mail .  Celú ponuku sirupov od Alchemylky si môžete pozrie tu: 

http://alchemylka.sk/2023/02/20/bylinkove-sirupy/

Na lepší spánok si môžete vyrobiť aj voňavý vankúšik, ktorý si naplníte bylinkami : pamajoránom, medovkou, mätou, ku ktorým pridáte materinu dúšku, tymián a levanduľu. Alebo si vyberiete tie bylinky, ktoré vás ukľudňujú a ktoré vám voňajú najviac.

Ešte som sa rozhodla, že vám napíšem recept na kúpeľ  z pamajoránovej vňate.  Kúpeľ,  ktorý vám posilní, upokojí celý organizmus.

♥Kúpeľ 

Kúpeľ je skvelá vec keď potrebujete regeneráciu. Potrebujeme : pamajorán, mätu, brezu, rumanček a ľubovník. Sušenú drogu v pomere 1:1:1:1:1 (cca 3 g) zalejeme 2 litrami vody a privedieme k varu. Povaríme 10-15 min a vlejeme do pripraveného kúpeľa. V takomto voňavom kúpeli relaxujeme aspoň 20 minút. Po kúpeli je vhodné ešte ležať na lôžku aspoň polhodinu.

Pamajoránový olej

Výborný je aj pamajoránový olej, ktorý môžete užívať vnútorne alebo aj z vonku. Keďže pamajorán má antimykotické účinky, vo veľkej miere sa využíva na ničenie húb a plesní na pokožke, ale aj v tráviacom trakte. Preto tento olej môžete užívať po lyžičkách na očistu a elimináciu plesní v tráviacom trakte. Ale aj na ošetrenie nôh zasiahnutých plesňovým ochorením. Samozrejme, že olejček využívame na ošetrenie kože na akomkoľvek mieste.

Pripravíte si pohár/nádobu a vložíte do nej do 3/4 listy a kvety pamajoránu. Jednoducho strhnite list a kvet zo stonky, nechajte pár hodín zavädnúť a vložte do pripravenej nádoby. Zalejte olivovým olejom až doplna, tak aby bola vňať pod hladinou. Pohár môžete nechať v kuchyni v skrinke po dobu minimálne 2 týždňov.

Potom olejový macerát prefiltrujte a naplňte do vhodných nádobiek. Skladujte v chlade a tme (chladnička ). Používajte podľa potreby na ošetrenie z vonku. Pri vnútornom použití užite 1 ČL pred jedlom cca 10 – 15 min. 2x denne po dobu 3 týždňov. Potom si dajte pauzu 1 týždeň a kúru môžete opakovať.

Prajem krásne pamajoránové ukľudnenie

                                                                                 Jarka ♥

0 komentárov k “Pamajorán obyčajný ∼ Origanum vulgarePridajte vlastný →

Pridaj komentár