Baza čierna ∼ Sambucus nigra alebo aký je úžasný BAZA KVET v rôznych podobách ♥

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni“ české porekadlo, s ktorým v plnej miere súhlasím.

Baza čierna má všetko, čo môžeme na byline obdivovať. Krásne, voňavé kvietky usporiadané do veľkých kvetnatých tanierov plných peľu. Bazový krík je vždy bohato posiaty týmito úžasnými kvetmi, na ktoré každý rok nedočkavo očakám. Je liečivá, či je to kvet, list alebo plod. Jej kvety plné peľu a bohaté na liečivý peľ.

Robí mi radosť vždy dva krát počas roka. Prvýkrát, keď bohato zakvitne a druhýkrát, keď sa z kvetov stanú nádherné čierne bobuľky.

A už sa blíži môj čas na zber kvetov. Bazu máme aj na našej záhrade a nie jednu, vždy je celá posiata kvetmi, ktoré sa už pomaly začínajú rozvíjať.Kvety plné peľu, nádhernej vône. Kvety pripomínajúce pospájané malé hviezdičky.

Zber:

Kvety zbierame počas slnečného dňa. Ak pršalo, je dobré aby ste kvety zbierali až po 1-2 dňoch aby sa opäť naplnili peľom. Zbierajú sa kvety v plnom kvete.  Veľmi opatrne kvety striháme a ešte opatrnejšie ukladáme na sušenie.

Sušenie:

Bazový kvet sa snažíme usušiť čo najrýchlejšie. Dlhé sušenie kvetu škodí, mení farbu do hneda a stráca veľa vzácneho peľu. Opatrne ukladáme na sitká, tak aby nám neopadal všetok peľ z kvietkov. Ja sa vždy snažím vysušiť ich čo najrýchlejšie ako sa dá, tie malé potvorky majú chuť nasávať vlhkosť z okolia a preto si pomáham umelým teplom (do 40oC). Po usušení si kvety musia zachovať svoju smotanovú farbu.  Pokiaľ kvety zmenia farbu na inú ako smotanovú, sú na liečebné účely nepoužiteľné.

Uskladnenie:

Kvalitne usušené kvety jemne zostrihajte zo stoniek a uložte do tesniacej nádoby. Kvety rady nasávajú vlhkosť z ovzdušia a potom majú nábeh plesnieť.

Takto pripravené kvety budú čakať na sychravé dni a chrípkové obdobie, kedy nastane ich čas a budete si môcť uvariť čaj s liečivou silou. U nás akonáhle nastane sezóna chrípky a nádchy, pijeme čaj z bazy povinne 🙂

Účinky:

Má močopudné účinky, znižuje teplotu, podporuje potenie a pomáha bojovať so spomínanou nádchou a uľahčuje priebeh liečby chrípky, prechladnutia. Kvietky sú veľmi nápomocné pri ošetrovaní veľmi citlivej pokožky a to za pomoci olejového macerátu.

Na začiatku roka, keď sa bazový krík len prebúdza si môžete vyrobiť skvelú tinktúru z bazových púčikov.

Tinktúra z púčikov bazy čiernej je účinná na posilnenie imunity.
Tak isto sa využíva pri znižovaní hmotnosti pri rôznych diétach. Odporúča sa pri onkologických ochoreniach.
Môže sa používať vnútorne , ale aj zvonku ako obklad pri liečbe kožných chorôb (akné, vyrážky, ekzém).
 
 

Z čerstvých kvetov varíme sirup. Bazový sirup je neodmysliteľnou súčasťou nášho leta na chalupe. Parádne vychladený pohár plný bazového sirupu s pár kvapkami citrónu, minerálkou a ozdobený vňaťou mäty je náš obľúbený osviežujúci nápoj.

 
No nie len z bazových bobúľ  je skvelý lekvár, ale aj z kvetov si môžete uvariť krásne jemné bazové želé.
Budete potrebovať:
Bazový kvet 25-30 ks, cukor 1 kg, BIO citróny 2ks, vodu 1 liter, pektín15 g, kyselinu citrónovú 1-2 čl.
Nazbierajte 25-30 ks bazových kvetov. Jeden kvet si odložte bokom. Neumývať, vložiť do veľkého pohára a zaliať prevarenou vychladnutou (cca 45°C) vodou v objeme 1 liter. Pridáte 2 citróny v bio kvalite pokrájané na tenučké plátky lebo potrebujete celý citrón aj s kôrou.
Premiešajte a nechajte lúhovať 24 hodín.
Potom na druhý deň scedíte a výluh nalejete do hrnca, mali by ste mať cca ten liter. Dáte variť. Pripravíte si pektín 15g a 2 PL kr.cukru, premiešajte a vysypete do ohrievaného bazového vylúhu a dobre metličkou premiešajte aby nevznikli hrudky. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme cca 1 minútu.
Potom pridáte zvyšok cukru (môžete ho zameniť aj za hnedý cukor, nie však viac ako 1/4 – t.j. 750g je.cukru a 250g hnedý trstinový cukor). Za občasného miešania privedieme k varu a varíme cca 5 minút. Na záver ešte pridáme 1-2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej a z odloženého bazového kvetu postrhávame kvietky a pridáme do lekváru. Zamiešame a odstavíme. Do pripravených čistých a suchých pohárikov nalievame lekvár ešte horúci. Po uzavretí pohárikov otočíme hore dnom.
Počas chladnutia ešte lekvár v pohárikoch pretrepávame aby sa kvietky neusadili len na povrchu.
Tento lekvárik má skvelú vôňu a jemnú kyslasto-medovú chuť.
Hodí sa na pečivo, vianočku, palacinky, dolky, šišky, koláčiky dokonca aj na puding a zmrzlinu.
No, vy si určite poradíte kde všade sa vám bude hodiť 😉
Ja som ho nie raz dávala priateľom ako exkluzívny darček ♥
 
A ešte jeden recept, ktorého výsledok tiež môžete použiť ako milý vlastnoručne vyrobený darček.
 
Bazový olejček na citlivú pokožku:
A keďže nám teraz baza všade krásne kvitne, môžete ju využiť aj na výrobu bazového olejčeka.
🌸Výroba takého to olejčeka je nenáročná a výsledok sa vám bude páčiť. Stačiť vám bude 5 súkvetí bazy a 250 ml kvalitného olivového oleja. Olej môžete zameniť za aký budete chcieť napr. mandľový, olej malinový či olej z jadierok marhule. Je to na vás aký si vyberiete. Ak sa neviete rozhodnúť aký olej použiť, pridávam link na článok o druhoch olejov a ich účinky :  http://alchemylka.sk/2017/03/01/oleje-pre-zdravie/
Olej nalejeme do vhodnej nádoby takej aby sme mohli olej ohrievať vo vodnom kúpeli spolu s kvetmi bazy. Bazové kvety môžete použiť čerstvé alebo aj sušené, ale sušených vám bude stačiť menšie množstvo cca 2 PL. No na teraz využite kvety čerstvé. Olej zohrievame 15-20 minút spolu s kvetmi. Necháme macerovať 7 dní. Každý deň pretrepávame. Potom scedíme cez gázu. Nalejeme do vhodnej nádoby a používame pri problémoch s pleťou alebo celkovo na suchú pokožku na celom tele. Alebo to ak preženie s opaľovaním, olejček vám pomôže ukľudniť pokožku najmä ak použijete malinový olej. A je úplne skvelý na ošetrenie citlivej pokožky na celom tele.

Z bazy čiernej využívame aj  mladé listy, ale len na vonkajšie použitie. Listy bazy spracujeme na kašu a prikladáme na bolestivé kĺby, kolená. Tento zázrak v podobe kašovitého obkladu pomáha. Aby ste mali dostatok mladých lístkov bazy na dlhšiu dobu, môžete  ich pomleté uskladniť v mrazničke a podľa potreby ich použiť.

 

 

Netradičný bazový sirup s mätou a lupienkami ruží

Tento rok som prvý krát naložila na sirup kvety bazy, vňať mäty a lupienky ruží.
Výsledok bol takýto, také moje malé konštatovanie :
 
🌹 Sirup sa zafarbil do ružova vďaka okvetným lístkom ruží, takže s výslednou farbou som spokojná
 
🌹 Vôňa je skvelá ako pri bazových kvetoch v kombinácii s mätou, ale ešte jemne doplnená vôňou ruží, teda aj celková vôňa je taká nasladlo medová
 
🌹 Chuť je ako pri klasickom bazovom sirupe. Okvetné lístky ruží chuť nezmenili. Bude to tým, že ich nebolo až tak veľa
Ale v konečnom výsledku sirup vyzerá fakt dobre, tak ak by ste si chceli taký pripraviť, postup ako na to je tu:
* 3 litre prevarenej vody nechať vychladnúť na izbovú teplotu.
* Nazbierať bazové kvety 25 ks
* Natrhať mätu 5-6 stoniek (cca 20cm)
* Okvetné lístky ruží zo 6 kvetov (môžete aj viac) a čím tmavšia ruža, tým sýtejšia farba sirupu
Vložiť do hrnca a zaliať pripravenou vodou – nechať lúhovať 24 hodín
Potom celý obsah aj s kvetmi jemne zohrievať na miernom ohni cca 10 – 15 minút.
Nechať vychladnúť a potom precediť.
Do prefiltrovaného výluhu pridať 3 kg cukru (dávala som biely, môžete použiť aj hnedý, ale farba sirupu bude podstatne iná ako moja)
Dáte variť a tesne pred varom, pridajte 2čl kyseliny askorbovej.
A môžete plniť fľaše.
Zabaľte do deky a nechajte vychladnúť.
 
Chcem vám ešte ponúknuť parádny recept na letný BAZOVÝ NÁPOJ 🍹🍹🍹, ktorý sme si obľúbili a nevieme si leto bez neho predstaviť.
 
Tento recept som voľakedy dávno našla na nete, ale časom som si ho upravila tak aby nám všetkým chutil 😋
Čo budete potrebovať:
* 20 kusov veľkých kvetov bazy
* 250 g trstinového cukru
* 250 g bieleho cukru (tu môžete kombinovať: buď dáte len hnedý….alebo hnedý a med … alebo med a biely cukor…či len biely cukor…to je na vás, čo máte radi)
* 4 ks bio pomarančov a ak nemáte môžete dať aj nebio, ale ich obieľte. A ak chcete môžete kľudne vymeniť pomaranče za citróny.
* 4 l vody
 
Postup:
Pripravte si bazu – ja ju neoplachujem lebo chcem aby na kvetoch zostal peľ. Medovku – potrhám na menšie kúsky.
Hneď na začiatku si pripravíte cukrový odvar – cukor (med) a vodu uvaríte (ak použijete med, tak v tomto prípade med dajte len do prevarenej a vychladnutej vody cca na 45°C aby ste si zachovali obsahové látky) a necháte vychladnúť na izbovú teplotu.
Kým sa bude variť cukrová voda, nakrájajte si pomaranče alebo citróny. Krájajte na tenké plátky.
A pripravte si pohár o objeme 5 litrov, umyte ho a ak máte vychladnutú cukrovú vodu, môžete nakladať.
Vrstvíte: medovka – pomaranč – baza – pomaranč – medovka – pomaranč.
Takto pripravené môžete zaliať cukrovou vodou.
Hrdlo pohára prekryte gázou a zaistite gumičkou.
Pohár vyložte na slnečné miesto aspoň na týždeň. Ak nebude priaznivé počasie – chladnejšie, daždivo… trvať to môže aj dlhšie aj 10 dní a pohár dajte dnu na kuchynskú linku.
Či je už nápoj hotový zistíte podľa chuti – nápoj musí v prvom rade chutiť vám…. takže treba okoštovať či je dosť kyselkavý alebo naopak sladký ( ak nie pridajte cukor/med alebo citrónovú šťavu) a či je nápoj perlivý…ak ho budete priebežne kontrolovať a ochutnávať určite prídete na to ako dlho sa bude robiť… možno vám bude chutiť už po 5 dňoch 😁😁😁
Potom už stačí len prefiltrovať a užívať si slnečné dni so skvelým nápojom, ktorý nemusíte riediť, ale môžete…je to na vás 😉
Nápoj je naozaj skvelý a osviežujúci, bohatý na chute a vône….presne taký ako má byť nápoj na horúce letné dni z byliniek.
Na zdravie 🍹

Všetky spomínané výrobky robíme aj na predaj, aj miešané čajové liečivé zmesi, v ktorých nechýba baza.

V prípade záujmu je potrebné objednať prostredníctvom mailu. Mailovú adresu nájdete tu

                                                          Prajem voňavú bazovú sezónu ♥

                                                                                                                  Jarka

A na záver perlička – baza čierna sa v minulosti sadila k príbytkom ako ochrana pred zlými duchmi. Tak na našej chalupe duchovia nemajú šancu 🙂

 

                                                                                                                  Jarka

Nezabudnite sa prihlásiť na odber aby vám neunikol žiadny nový článok alebo recept ♥

3 komentáre k “Baza čierna ∼ Sambucus nigra alebo aký je úžasný BAZA KVET v rôznych podobách ♥Pridajte vlastný →

  1. Bazový likér s kávou
    Umytú bazu odstopkujeme a vložíme do hrnca. Zalejeme litrom studenej vody a dáme variť. Citrón olúpeme a nakrájame na kolieska, vyberieme z neho kôstky (inak by šťava zhorkla). Hneď ako sa začne baza variť, za stáleho miešania pridáme kávu, klinčeky, škoricu, citrón a 5 minút povaríme. Potom hrniec odstavíme a necháme do druhého dňa v chlade vylúhovať. Druhý deň šťavu precedíme cez čistú handru a snažíme sa z plodov vytlačiť čo najviac šťavy. Čistú šťavu potom zahrejeme, pridáme cukor, 5 minút povaríme, následne dodáme vanilkový cukor a povaríme ešte ďalšie 2 minúty. Šťavu necháme vychladnúť, potom do nej pridáme rum. Plníme ju do čistých pohárov, ktoré dobre uzavrieme.

    Potrebujeme: 1,5 kg čerstvo odstopkovanej bazy, 2 kávové lyžičky mletej kávy, 1,5 kávovej lyžičky mletej škorice, 7 klinčekov, 1 citrón, 1,3 kg krupicového cukru, 2 vrecká vanilkového cukru, 1 l rumu – ja som dávala vodku a menej (asi 0,7l)

Pridaj komentár