Ďatelina roľná, lúčna, plazivá ∼ Trifolium arvense,pratense, repens

Čo vás napadne ako prvé, keď sa povie ďatelina? Štvorlístok. Ja mám to šťastie, že ho nájdem vždy. 🙂 Môj starký hovorieval o štvorlístkoch : „Šťastné to oko čo ho vidí, nešťastná to ruka čo ho odtrhne“. Neviem či je na tom nejaká pravda, poväčšine neodolám a odtrhnem – a darujem.

No vráťme sa k ďateline, pretože viacerí ani nepoznajú jej liečivú silu. Spomedzi týchto troch ďatelín uprednostňujem dve a to ďatelinu lúčnu a plazivú.

Zber:

Ďatelina kvitne v dnešnej dobe už od konca apríla až do konca leta, niekedy aj dlhšie. Môžeme ju zbierať  počas celej sezóny. Zbierame čerstvo rozkvitnuté hlávky ďateliny bez podporných zelených lístkov.  Odtrhávajú sa kvietky či už bielej alebo červenej (ružovej). Nezbierame kvety, ktoré sú už čiastočne zahnednuté.

Sušenie:

Kvety sa chvíľu nechajú v chládku rozložené aby mohli z nich vyliesť všetky chrobáčiky, a až potom ich sušíme v dobre vetrateľnej miestnosti. Pri nevhodnom počasí si môžete pomôcť umelým teplom trebárs v rúre alebo v sušičke, tak aby teplota neprekročila 40oC.

Uskladnenie:

Po usušení opatrne preložíme do vhodnej nádoby alebo papierového vrecka, dávame pri tom pozor aby sa nám kvietky nerozpadli. Kvietky si samozrejme musia zachovať svoju farbu a musia jemne sušťať. pri ďateline červenej je to sýta ružová až bordová farba a pri bielej ďateline by mala zostať farba smotanová.

Obsahové látky:

Kvety ďateliny obsahujú silice, glykozidy, triesloviny, flavonoidy a organické kyseliny.

Vlastnosti: expektorans, adstringens, stomachikum, aromatikum.

Účinky:

Nasušenú bylinu používame pri hnačkách a ako prímes do čajovín na zastavenie zvracania. Kvety ďateliny dezinfikujú tráviaci trakt. Pomáha  čistiť krv. Je veľmi nápomocná pri tráviacich ťažkostiach, prinavracia chuť do jedla. Tak isto pomáha pri liečbe pankreasu a pečene. No, môžeme ju využiť aj pri infekčných chorobách horných dýchacích ciest, kde je ďatelina súčasťou čajovej zmesti spolu s inými bylinkami. Hlavné poslanie je však pri liečbe ženských ochorení. Či už sa jedná o menštruáciu, ktorá je veľmi silná, nepravidelná. Ale aj pri menopauze, kde pomáha zmierňovať nepríjemné sprievodné javy. Veľmi dobre eliminuje zápalové procesy ženských orgánov.

Ďatelinu môžeme využiť aj z vonka ako obklady a to silným odvarom z ďateliny omývame zle hojace sa rany, vyrážky alebo sa v ňom kúpeme keď máme ekzémy, aj pri kožných problémoch. Ako obklady sa používa aj pri reumatizme.

Jej liečivosť vylepšujeme kombináciou s inými bylinami.

Z ďateliny si môžete pripraviť: čaj, tinktúru, masť, obklad, môžete ju jesť – ozdobiť jedlo, nápoj, pridať do šalátov alebo si môžete z nej uvariť sirup, či pripraviť ocot, oxymel.

Ja ďatelinu pridávam do čajovej zmesi na potlačenie nepríjemných prejavov počas menopauzy. pokiaľ by ste si chceli túto čajovú zmes objednať, stačí napísať správu jarka.alchemylka@gmail.com

a všetky druhy miešaných čajov nájdete tu: http://alchemylka.sk/2023/03/19/bylinkove-caje/

Čajová zmes na posilnenie pankreasu z knihy Zdravý život s babkinými bylinkami od Dionýza Dugasa :

Hlavné zložky: kvet ďateliny  a koreň púpavy

Vedľajšie zložky: vňať šalvie, struky fazule, vňať jarabiny s vňaťou benediktu

2PL zmesi zalejeme ½ lit. vriacej vody, lúhujeme 15 min. Precedíme a pijeme 3x denne po tretine , cca 15-20 min pred konzumáciou jedla.

Užite si leto aj pri zbere byliniek ♥

Jarka

2 komentáre k “Ďatelina roľná, lúčna, plazivá ∼ Trifolium arvense,pratense, repensPridajte vlastný →

  1. Spätné upozornenie: atletico madrid

Pridaj komentár