Bazalka pravá ∼ Oscilum basilicum

Bazalka je známa ako vyslovene kuchynská bylinka. Asi by som nenašla ani jedného človeka, ktorý by nepoznal túto rastlinu. Pestujeme ju v záhradkách, v kvetináčoch na balkónoch, ale aj v byte na parapetných doskách najmä v kuchyni.

Zakúpite ju sušenú alebo aj v spomínanom kvetináči, v ktoromkoľvek nákupnom reťazci. Také cestoviny, či zeleninový šalát si bez bazalky nevieme ani predstaviť.

Lenže ona to nie len kuchynská rastlina, ale aj liečivá bylinka. Bazalka je veľmi prospešná proti kŕčom, ukľudnuje žalúdok. A je vynikajúca ako skvelá podpora pri užívaní ťažkých antibiotík a syntetických liekov. Pomáha pri tvorbe materského mlieka.

Okrem toho nám pomáha aj v záhradkách. Ak si bazalku zasadíte v záhone, ochránite pestovanú zeleninu od škodcov. Jej prenikavá vôňa ich totižto odpudzuje.

Z bazalky si môžete vyrobiť olej, pesto. Ja vám ponúkam recept na výrobu bazalkového oleja, ktorý určite využijete bežne pri príprave jedál.

Bazalkový olej:

Olivový olej ½ litra (extra panenský), listy bazalky nasekané na väčšie kusy. Bazalku vložte do zatváracieho pohára a zalejte olivovým olejom. Nechajte 2-3 týždne macerovať na tmavom mieste, skrinka bude dobré miesto. Potom olej sceďte a prelejte do vhodnej fľaše a takisto uskladnite na tmavom mieste. Použitie je rôznorodé : cestoviny, šaláty rôzne zeleninové, macerovanie syra.

Čaj pri nevoľnostiach a žalúdočných kŕčoch:

Čaj si robíte zaliatím čerstvých lístkov bazalky (cca 10 ks) vriacou vodou a necháte lúhovať 10 min. Scedíte a pijete letný čaj. Najlepšie bez cukru.

0 komentárov k “Bazalka pravá ∼ Oscilum basilicumPridajte vlastný →

Pridaj komentár