Kuchynské bylinky

Skupina bylín, ktorej už názov naznačuje ich použitie. Veľa ľudí bylinky pozná, ale nevovláda ich využitie. A to píšem z vlastnej skúsenosti. Aj ja som nevedela o mnohých, do akého pokrmu použiť tú a tú bylinku aby som jedlo vylepšila.

Tak vám teraz v jednoduchom slede predstavím kuchynské bylinky aj s ich použitím.

♥ Šalvia lekárska

Bylinka s veľmi silnou arómou.

Použitie : do šalátov, na zapekanú zeleninu, do omáčok, s morskými plodmi, v kombinácií s mäsom ∼ zajačie, bravčové, jahňacie.

Najväčšia „mlska“ je chlebová placka pokvapkaná olivovým olejom a posypaná šalviou – k zeleninovému šalátu neodmysliteľná vec 🙂

♥ Tymian obyčajný

Bylinka s nádhernou vôňou.

Použitie : s paradajkami, do polievok, v kombinácií s mäsom ∼ hydina, jahňacie, teľacie a taktiež s rybami.

Hodí sa k vaječným pokrmom a do zálievok.

♥ Kôpor voňavý

Jemná a u nás veľmi dobre známa.

Použitie : ingrediencia na zaváranie, spolu s  varenými zemiakmi, do polievky či omáčky k mäsu, s rybkami.

♥ Koriander siaty

U nás málo používaná bylina.

Použitie : s paradajkami a avokádom, v mexickej kuchyni ∼ polievky, na uchutenie ryže, v spojení s mäsom ∼ kuracina a dusené mäsá

♥ Pažítka

Dobre známa a používaná bylinka.

Použitie : so zemiakmi, do šalátov, v pomazánkach, v polievkach, v kombinácií s mäsom ∼ kuracina, s jedlami z vajec.

♥ Mäta pieporná

Bylinka voňajúca po mentole.

Použitie : na dochutenie nápojov ∼ ľadové čaje, miešané nápoje, do dresingov ∼ olejový, jogurtový, so zeleninou i mäsom ∼ jahňacie.

♥ Bazalka pravá

Bylinka talianskej kuchyne.

Použitie : na výrobu pesta a oleja, do omáčok , na dochutenie cestovín či šalátov,  v kombinácií s paradajkami.

♥ Ligurček lekársky

Bylinka, ktorej hovoríme maggi.

Použitie : do polievok napr. vývarov, na dochutenie šalátov, do dresingov, v kombinácií s mäsom : kuracina (grilovaná), ryby.

♥ Pamajorán obyčajný

Môžeme ju volať oregano:

Použitie : na dochutenie pizze či pizza chlebíku, v kombinácií s mäsom ∼ jahňacie, hovädzie, bravčové, kuracie, ryby, na cestoviny, lasagne a do polievok.

♥ Rozmarín lekársky

Bylinka, ktorú určite poznáte.

Použitie : do šalátov, jednoduchá kombinácia s chlebom a pečivom, v spojení s mäsom – kuracie, jahňacie, teľacie, na dochutenie pečených zemiakov či inej zeleniny.

♥ Medovka lekárska

Nádherne vonia po citrónoch a mede.

Použitie : do polievok, do ovocných šalátov, do dresingov, na ochutenie miešaných nápojov či  ľadových čajov.

♥ Levandula

Fialová nádhera.

Použitie : do tvarohových pokrmov ∼ krémy, do šalátov ovocných, šľahačkové, na ochutenie cukru ∼ voňavý po levanduli, do čajov, miešaných nápojov, na ochutenie ryže.

♥ Saturejka záhradná

Používame všade tam, kde používame čierne korenie.

Použitie : do polievok, nátierok, omáčok, na zemiaky, na ochutenie ryžea cestovín.

♥ Žerucha siata

Drobná a pikantná rastlinka pripomínajúca reďkovku.

Použitie : konzumácia ∼ najlepšie v suorovom stave napr. s pečivom potretým maslom, v zeleninových šalátoch, môžete ich použiť do nátierok (vajíčková, tvarohová) a polievok či omáčok.

Medovka lekárska

DSC_0467

Tymián obyčajný

DSC_0517

Saturejka záhradná

DSC_0558

Rozmarín obyčajný

DSC_0798

Mäta prieporná

DSC_0801

Pažítka

DSC_0834

Bazalka pravá

DSC_08781

Šalvia lekárska

IMG_20160502_140251

Pamajorán obyčajný 

IMG_20160508_115137

Ligurček lekársky

DSC_0915

0 komentárov k “Kuchynské bylinkyPridajte vlastný →

Pridaj komentár