Alchemilka obyčajná ∼ Alchemilla vulgaris

♥ Alchemilka. Bylinka, ktorej meno nesie aj náš blog.

Rastlinka, ktorá v prvom momente upúta vašu pozornosť.

Jej tvar listu je nepriehľadnuteľči už na lúkach alebo v záhradách. Pripomína dámsku pelerínu. Jej okrúhle svetlo zelené vejárovité listy na okrajoch s malými zúbkami sú pokryté jemnými chĺpkami, na ktorých sa zachytáva ranná rosa a vytvára na nich malé vodné perly. Listy vyrastajú na z okrúhlej stonky, z hľuzovitého koreňa. Alchemilkové korene rastú plytko v zemi a rozrastajú sa do šírky. Jej výška môže dosahovať aj 30 cm. Celá rastlina rastie v bohatých kruhových zoskupeniach. Z koreňov priamo vyrastajú aj kvety na dlhých stonkách. Kvietky alchemilky sú drobné, žltej až žlto-zelenej farby a sú zoskupené do malých okrúhlych ružíc. Alchemilka rastie voľne v prírode na vlhkejších lúkach, na okrajoch lesov. V prírode je rastlinka menšia ako tá čo by ste si dopestovali v záhrade. Samozrejme, že rozdiel medzi divorastúcou a záhradnou alchemilkou nie je žiadny, čo sa týka liečivých účinkov.

Pestovanie

Alchemilka nevyžaduje nijak zvláštne podmienky na pestovanie. Jediné čo však vyžaduje je dostatočná vlhkosť. Zasadiť si ju môžete aj na úplné slnečné miesto, kde ju však musíte polievať. No dariť sa jej bude lepšie v polotieni. Pokiaľ sa rozhodnete a alchemilku si zasadíte do záhrady treba sa postarať o pravidelné odstraňovanie starých uschnutých listov. Ona sa vám potom odvďačí krásnym kvitnutím a rozrastaním sa. Na jeseň ju treba zostrihať celú cca  2 cm nad koreň aby na jar mohla nerušne začať rásť. V opačnom prípade by ste si na jar pri odstraňovaní starých listov mohli poškodiť novú vyrastajúce rastlinu.

Zber

Alchemilka rastúca voľne v prírode, ale aj rastúca v záhradách sa zbiera v období od konca mája až do konca septembra. Samozrejme, že počkáme pokiaľ sa z listov nevyparí rosa. Zbierame listy spolu s kvetmi. Alchemilku, ktorú si pestujete v záhrade môžete rázne ostrihať počas kvitnutia, a to na konci mája (pred časom to bolo začiatkom júna, ale v posledných rokoch sa kvitnutie posunulo už do mája). Striháme spolu s listami. Po určitej dobe vám alchemilka bude kvitnú opäť. Nezabúdajte však na to, že v letných mesiacoch býva veľmi sucho a tak aby vám alchemilka kvitla opakovane je potrebné ju polievať.

Sušenie

Keďže má alchemilka silné listy je potrebné ich sušiť v jednej vrstve, v dobre vetrateľnej miestnosti bez účasti slnečných lúčov. Listy musia zostať svetlo zelenej farby. Pokiaľ sa farba zmení na inú ako zelenú, môžete s určitosťou tieto listy vyhodiť. Sušenie by nemalo trvať dlhšie ako 4-5 dní. Čím je sušenie dlhšie, bylinka stráca na kvalite. Počas sušenia alchemilku môžete aj otáčať, pre urýchlenie vysušenia. Správne usušený list alchemilky musí mať svetlo zelenú farbu a musí sa mrviť.

Uskladnenie

Usušenú drogu alchemilky uložíme do tmavých dobre uzatvárateľných pohárov. Pri vkladaní do pohárov sa snažíme nedrviť listy ani kvety. Listy a kvety drvíme až pred prípravou čaju.

Obsahuje

Bylinka obsahuje saponíny, triesloviny, flavonoidy, horčiny. Spomedzi vitamínov sa v alchemilke nachádzajú : vápnik, horčík, železo, ale aj kyselina kremičitá, hydrolyzovateľné triesloviny 6-8%.

Vlastnosti : stomachikum, gynekologikum, dermatikum, adstringens.

Použitie

Moja prastarká ju volala „ženská bylinka“. A prečo ženská ? Pretože posilňuje a chráni ženské orgány mladosti až po starobu. Vyrieši akýkoľvek problém. Počnúc problémami s nepravidelnou, bolestivou menštruáciou, ale  aj pri bielotoku. Popíjaním čaju krátko pred periódou (2-3 dni) vám odbúra kŕče. Pomáha pri problémoch s otehotnením. Pomáha aj po pôrode, kde jej hlavnou úlohou pomoc pri hojení rán a pomáha rýchlejšie zmenšovať maternicu. Alchemilku používame aj v období klimaktéria. Zlepšuje jeho priebeh, pomáha vyrovnávať hormóny v tele ženy. Okrem toho vylieči všetky zápalové procesy týkajúce sa ženských orgánov. V súčastnosti sa alchemilka neodporúča užívať v období tehotenstva (vyvoláva kontrakcie maternice).

Pri vonkajšom použití je skvelá ako liečiteľka na omývanie rán, najmä hnisavých vredov predkolenia, pri problematickej pleti a odporúča sa kúpeľ pre slabé deti, ktorým posilňuje svalstvo.

Alchemilku môžeme piť aj preventívne a to aj dlhodobo, nakoľko nemá žiadne vedľajšie účinky.

Recepty

Využitie : čaj (sušenie), tinktúra

Alchemilkový čaj

Pri problémoch s menštruáciou či už bolestivou alebo silno (silné krvácanie) je alchemilkový čaj ten najúčinnejší.

Pripravíte si ho z 1 PL podrvenej alchemilkovej vňate , ktorá obsahuje aj kvet a zalejete 200 ml vriacej vody. Necháte lúhovať 7-10 minút. Scedíte a pijete letný niekoľko krát počas dňa, najlepšie aspoň 3x za deň. Čaj začneme piť aspoň 3 dni pred menštruáciou a pijeme aj počas nej, ale aspoň 2-3 dni po ukončení.

Pokiaľ máte problém s bielotokom, môžete si pripraviť čaj z alchemilky, rebríčka (myšieho chvostíka) a repíka v pomere 1:1:1. Z namiešanej zmesi si odoberte 1 PL (alebo 3g) a zalejete vriacou vodou objemu 200 ml a necháte lúhovať 7-10 minút. Scedíte a pijete teplý čaj neosladený najlepšie večer. Čaj pijeme minimálne 4 týždne.

Problémy v období menopauzy

Namiešate si alchemilku, myší chvostík, šalvie a medovky lekárskej v pomere 1:1:1:1 Zo zmesi odoberte 1 PL zalejeme 250 ml vriacej vody, necháme lúhovať 5-7 minút. Scedíme a pijeme počas celého dňa. Nesladíme a pijeme letný.

Obklady z alchemilky

Na obklady sa používa zápar alebo odvar z alchemilky o niečo silnejší ako je to pri čaji. 2-3 PL drvenej alchemilky zalejeme 200 ml vody a necháme lúhovať 30 – 50minút. Alebo varíme 20 minút. Po vychladnutí odvar zlejeme, počkáme kým nevychladne na izbovú teplotu a používame ako obklad.

IMG_6225

Pokiaľ by ste mali záujem o alchemilkovú tinktúru, stačí napísať na FB https://www.facebook.com/alchemylka

A všetky alchemylkové výrobky nájdete tu: https://www.facebook.com/alchemylka/photos_albums

0 komentárov k “Alchemilka obyčajná ∼ Alchemilla vulgarisPridajte vlastný →

Pridaj komentár