Dúška materina ∼ Thymus serpyllum / Dúška tymianová ∼ Thymus vulgaris

Materinu dúšku pozná snáď každý. Predpokladám, že aj vo vašich záhradách sa nájde rastúca materina dúška. Ak nie, odporúčam si ju zaobstarať, nakoľko dúška vytvára krásny voňavý koberec, je medonosná a tak do vašej záhrady priláka včielky. Vonia nádherne, je z nej chuťovo vynikajúci a liečivý čaj.

Je to trvalá rastlina. Môžete ju teda nájsť v záhradách, ale aj vo voľnej prírode, kde rastie na lúkach zaliatych slnkom. Preto sa jej najviac darí v južnejších oblastiach. Pochádza z južnej Európy a znalosť o tom, že je liečivá poznali aj starí Egypťania.

Táto nádherne voňajúca bylinka rastie v trsoch, odborne sa im hovorí poloker. Dorastá do výšky 20 – 30 cm. Staršia rastlina vyzerá ako mäkký voňavý koberec, ktorého základ tvorí tzv. kolový koreň a z neho vyrastajú konáriky v hojnom počte. Tie sa rozvetvujú a tak dokážu pokryť veľký priestor. Na dlhých konárikoch vyrastajú drobné zelené až tmavozelené lístky elipsovitého tvaru, vždy dva oproti sebe. V pazuchách lístkov v čase kvitnutia vyrastajú kvietky svetlo ružovej alebo až purpurovej farby a voľnej prírode ju vidíte už diaľky. Po odkvitnutí sa z kvietkov vyvinú tvrdky, čo sú plody materinej dúšky. Takýmto spôsobom si môžete dopestovať svoje vlastné semienka.

A ešte aby som nezabudla, materina dúška je medonosná rastlina a včielky ju naozaj milujú.

Pestovanie

Materinu dúšku si môžete pestovať aj v záhrade. Potrebuje slnečné miesto, s piesočnato – hlinenou pôdou. Pred sadením je potrebné do pôdy zapraviť aj kompost a vápno. Nemá rada premokrené pôdy. A nedari sa jej ani vo veľmi chladných polohách. Pri veľmi nízkych teplotách môže vymrznúť. Na jeseň ju treba vždy zostrihnúť. Treba však pri strihaní dať pozor aby sme ju nestrihali až do drevných častí. Na jar sa vymladí a odvďačí sa krásnym rozrastaním a kvitnutím.

Začať pestovať materinu dúšku môžete od semienka a to vysievaním v marci na konečné stanovište. Alebo vysadením priesad do zeme v polovici mája. Vždy po vysadení je potrebná pravidelná zálievka aby jemné korienky rastliny nevyschli.

Zber

Materina dúška začína kvitnúť od mája až do septembra. Počas tejto doby je možné robiť zber kvitnúcej vňate. Striháme trsy dlhé 8 – 10 cm a to podľa toho akú starú rastlinu máte. Zber môžete robiť dva krát počas sesóny.

Sušenie

Kvitnúca vňať dúšky materinej sa nezvykne zapariť, ale aj tak je potrebné čo v najkratšej dobe ju uložiť na sušenie. Sušíme v tenšej vrstve trebárs na sitkách, ktoré uložíme do vetranej miestnosti. Počas sušenia vňať neprevraciame ani nechytáme, pretože má sklon drobiť sa. Nesušíme viac ako 5 dní, nakoľko pri dlhšom sušení droga stráca silice. žeme ju sušiť aj umelým teplom, ale vtedy treba dať pozor aby teplota neprekročila 35oC.

Uskladnenie

Dobre vysušená droga si zachováva sýto zelenú farbu a vôňu typickú pre materinu dúšku. Snažíme sa ju pri prekladaní do vhodných nádob nedrviť. Najlepšie na uskladnenie sú sklenené nádoby s dobrým zatváraním.

Obsahuje látky

Najvýznamnejšou látkou, ktorú materina dúška obsahuje je silica : tymol, karvakrol, linalol. Okrem toho obsahuje triesloviny, saponíny, horčinu serpylín a rôzne minerálne látky.

Vlastnosti : aromatikum, expektorans, antiseptikum, , balneologikum, stomachikum-amarum.

Použitie

Materina dúška vďaka obsahu silíc je neodmysliteľnou súčasťou pri liečbe chorôb spojených s hornými dýchacími cestami. Pri zápaloch priedušiek a priedušnice. Má antiseptické a antibakteriálne účinky a preto je plne využiteľná pri problémoch a chorobách v ústnej dutine ako kloktadlo. V mnohých zubných pastách sa nachádza výťažok materinej dúšky. Z tohto istého dôvodu je materina dúška výluh z nej nápomocný pri rôznych problémoch s pokožkou a to pri hnisavých alebo zle hojacich sa ranách. A keďže materina dúška obsahuje aj horčiny jej využitie je aj v oblasti trávenia ako sú napr. problémy s kolikami alebo poruchy trávenia spojené s meteorizmom, ktoré sú zapríčinené nedostatočným vylučovaním žalúdočných štiav.

Recepty

Využitie : čaj (sušenie), masť, tinktúra, sirup, lekvár, kuchyňa

Prieduškový čaj

Čaj si pripravíme z dvoch čajových lyžičiek drogy, ktoré zalejeme 200 ml vriacej a trochu vychladnutej vody. Necháme lúhovať prikryté 10 minút. Zlejeme, osladíme medom, nalejeme do termosky a pijeme 2-3 krát denne.

Čajová zmes na tíšenie kašľa

Čajovú zmes si pripravíme namiešaním bylín : materina dúška, skorocel, pamajorán, medovka a slez maurský. Materina dúška a pamajorán obsahujú silice, ktoré napomáhajú k ukľudneniu vydráždených a zapálených horných dýchacích ciest. Skorocel a slez maurský obsahuje sliz napomáhajúci obaliť sliznicu hrtana slizom a tým zabraňuje ďalšiemu dráždeniu a zápalovým procesom. Medovka má ukľudnujúci účinok, pretože pôsobí na nervový systém a práve v tejto čajovej zmesi má opodstatnenie najmä vo večernom čaji aby dráždivý kašeľ bol stlmený a mohli ste sa dobre vyspať.

Z čajovej zmesi odoberieme 1 polievkovú lyžicu a zalejeme 200 ml vriacou a trochu vychladnutou vodou. Prikryté necháme lúhovať 10 minút. Zliať, osladiť medom, naliať do termosky a piť teplý po dúškoch počas celého dňa.

V ponuke máme dúškovú mastičku s mentolom, ak máte záujem stačí napísať. Kontaktujte nás formou mailu, ktorý nájdete tu alebo na našej FB stránke s rovnomenným názvom Alchemylka.

Prajeme krásne dni 🙂

1 komentár k “Dúška materina ∼ Thymus serpyllum / Dúška tymianová ∼ Thymus vulgarisPridajte vlastný →

Pridaj komentár