Rozmarín lekársky ∼ Rosmarinus officinalis

„Rozmarín zelený pod oblôčkom sadený“, takto sa začína ľudová pesnička v spojení s rozmarínom. A je naozaj pravda, tak ako sa v pesničke spieva „pod oblôčkom sadený“ rozmarín býval súčasťou viac menej každého príbytku v minulosti. Bol neodmysliteľnou súčasťou svadobných rituálov, v podobe vytia svadobných pierok alebo vencov. Rozmarín sa od minulosti spája so symbolom lásky, manželstva, vernosti, smrti. Stal sa súčasťou kadidiel pri kresťanských rituáloch. A to všetko len pre jeho nezameniteľnú a prenikavú vôňu.

V dnešnej dobe rozmarín kúpime v každom záhradkárstve a to v rôznych podobách a druhoch. Veľké, malé kríčky, ale aj ako stromčeky. V našich zemepisných šírkach nie je možnosť ho prezimovať vo vonkajšom prostredí, pretože by nám s veľkou pravdepodobnosťou zamrzol. Môžeme si ho prezimovať v interiéroch a na jar opäť vysadiť do záhrady.

Ale skúsme si rozmarín trochu bližšie opísať ako liečivku. Je o ňom známe najmä to, že ako jeden z mála rastlín zvyšuje krvný tlak. Takže ľudia s nízkym tlakom by mali pravidelne popíjať čaj z rozmarínu. Okrem toho blahodárne pôsobí na nervový systém. A tak spomínaná šálka čaju z rozmarínu vás krásne upokojí a zmierni psychické vyčerpanie, prípadne nervové podráždenie. To, že nebudete mať pocit studených nôh, bude mať tiež na svedomí rozmarín.

Rozmarín ako bylinka veľmi dobre prospieva starým ľuďom a ľuďom po porážke. Pretože celkovo posilňuje organizmus, konkrétne nervovú sústavu, cievy a rekonvalescenciu po úrazoch. V lekárni by ste nakúpili za veľa peňazí rôzne tabletky a prípravky na posilnenie, na ukľudnenie, alebo podporu pri rekonvalescencii a pritom si liek môžete pestovať doma na okne alebo v záhradke.

Je to skvelá bylinka aj na vonkajšie použitie. Kožné problémy ∼ ekzémy, kozmetika ∼ pleťová voda na čistenie pleti, obklady na rany. Nesmiem zabudnúť aj na aromaterapiu v podobe rozmarínového kúpeľa. Masírovanie s olejom z rozmarínu vám prekrví pokožku a odstráni bolesti svalov.

A nakoniec je rozmarín aj kuchynská bylinka. Ja osobne si neviem predstaviť pečeného pstruha bez rozmarínu. Vynikajúce sú pečené zemiaky s rozmarínom a olivovým olejom.

Myslím, že je využitie rozmarínu viac než plnohodnotné. Preto odporúčam vyskúšajte rozmarín ak nie ako liečivú bylinku, tak aspoň ako kuchynskú bylinku.

Najlepšia konzumácia je samozrejme v čerstvom stave, ale aj sušená alebo zamrazená má svoje opodstatnenie.

Rozmarínové víno nie len na rekonvalescenciu z knihy „Zdravý život s babkinými bylinkami“ od Dionýza Dugasa :

Najlepšie je pripravovať ho z čerstvej drogy. Na drobno posekaný rozmarín voľne nasypeme do 1/3 objemu nádoby, doplníme červeným vínom a necháme za občasného pretriasania 3-4týždne stáť. Precedíme, prípadne prefiltrujeme a pijeme po kališteku ráno a večer nalačno. Nie viac a ani častejšie.

A ešte upozornenie na záver : ženy v tehotenstve rozmarín vôbec nesmú užívať !!!

0 komentárov k “Rozmarín lekársky ∼ Rosmarinus officinalisPridajte vlastný →

Pridaj komentár