Praslička roľná ∼ Equisetum arvense

Bylinka, ktorá vyzerá ako z praveku a prastarká o nej hovorievala, že je staršia ako ľudstvo samo. Jednoznačne jej výzor pripomína obdobie praveku.

Vysoká asi 50 cm, článkovaná stonka – byľ, z ktorej dookola vyrastajú povedzme že lístky (alebo stonky). Vyzerá to ako metlička ukončená kláskom. Zbierame len prasličku roľnú. Ostatné druhy majú vyšší obsah alkaliodov a sú jedovaté. Praslička sa zbiera od mája až do neskorého leta. Musí však byť krásne zelená. Žiadne zožltnuté stonky. Po zbere je veľmi žiadúce aby sme si prasličku ešte pred sušením prebrali. Pretože po usušení je veľmi krehká. Sušíme opatrne a rýchlo aby sa nám nezaparila. Má vo zvyku černieť pri dlhšom sušení. Ja si vždy pomáham umelým teplom do 40o C . Nezabudnite si usušenú prasličku uložiť do dobre tesniacich nádob, lebo potvora nasáva z okolia vlhko a opäť nám tým černie 🙁

A keď sme si vysvetlili ako na prasličku pri zbere a sušení. Teraz je čas opísať jej schopnosti.

Z detstva viem, že prastarká na prasličku nedala dopustiť. Zbierala ju s nadšením a veľkou vážnosťou. Hovorievala, že pred touto bylinkou nemajú choroby spojené s obličkami a močovým mechúrom žiadnu šancu. Stačilo, že som niekde prechladla a sťažovala sa na pálenie pri močení, hneď mi varila čaj z prasličky a repíka 🙂 Praslička je totiž močopudná a tak pri zápale močového mechúra vám pomôže vyplaviť všetky premnožené baktérie. Pri týchto chorobách je využiteľná ako bylinka na kúpanie ∼ sedavé kúpele.

Táto bylinka je skvelá pri poraneniach s krvácaním (aj pri hemoroidoch). Ona má totiť silu zastaviť krvácanie. Ale nemusíte to hneď skúšať, to len aby ste túto informáciu zapamätali. Znalosť využijete hoci aj pri krvácaní z nosa. Vtedy si môžete prasličku zošúľať a strčiť do krvácajúceho nosa. Vyzerá to smiešne, ale aj 100% účinné.

Ešte nemôžem zabudnúť spomenúť, že je odborník na čistenie cievneho systému. To znamená, že čistením ciev zabraňujete kornateniu ciev a tým si zlepšujete krvný obeh a znižujete krvný tlak. Je skvelá pri liečbe dny a reumy.

Pri vonkajšom využití prasličky by som mala spomenúť jej antibakteriálne vlastnosti. Omývanie rán, rôzne ekzémy, a dokonca zabraňuje poteniu nôh.

Upozornenie ∼ prasličku v podobe čaju nemôžete piť dlhší čas a je viac než dôležité dodržiavať dávkovanie. V opačnom prípade sa dostavia nežiadúce účinky.

Ešte recept na čajovú zmes na rozpúšťanie obličkových a močových kameňov podľa knihy „Zdravý život s babkinými bylinkami“ od Dionýza Dugasa :

Hlavné zložky : vňať prasličky, zlatobyle, koreň ligurčeka a list brezy

Vedľajšie zložky : vňať stavikrvu, pakostu, pýru a vresu

2PL zalejeme ½ litrom vriacej vody a prikryté necháme lúhovať 15 min. Precediť a piť 3x denne po ¹/3 množstva. Po mesačnom pití vždy na 2 týždne kúru prerušiť.

0 komentárov k “Praslička roľná ∼ Equisetum arvensePridajte vlastný →

Pridaj komentár