Rebríček obyčajný (Myší chvostík) ∼ Achillea millefolium

Rebríček obyčajný poznáte určite všetci pod názvom „Myší chvostík“. Mne osobne sa myší chvostík páči viac, tak ak si ho v texte zamením, prepáčte mi to.

Táto nenápadná rastlina je naozaj veľmi známa. Veď rastie skoro všade a jej kvietky vidíme kvitnúť počas celej bylinkovej sezóny. Je priaznivcom skôr suchých a slnečných miest a preto ho určite nájdete na slnečných lúkach a pasienkoch. Je to trvalá rastlina. Dorastá až do 60 cm. Kvety vyrastajú na rovných dutých stonkách. Kvety sú smotanovo biele a rastú v kvetných súboroch.

Myšieho chvostíka rastie tiež niekoľko druhov : rebríček panónsky, spanilý (A. nobilis) a veľký (A. distans), ale tieto druhy sa pre liečebné účely nezbierajú. Zbierame myší chvost – rebríček obyčajný, ktorý má drobné smotanovo biele kvietky uložené v súkvetiach.

Zber : Odstrihávame celé súkvetia s malou stonkou keď kvietky nie sú úplne všetky rozkvitnuté. Môžeme odstrihávať aj vňať s kvetom, nie však väčšiu ako 25 cm s maximálnou hrúbkou stonky do 5 mm. Zber môžeme robiť po celú bylinkovú sezónu od júna až do októbra.

Sušenie: sušíme v tenšej vrstve v tieni v dobre vetranej miestnosti.Alebo ak rebríček zbierame aj so stonkou, môžete sušiť vo zväzkoch zavesených dolu kvetenstvom. Treba dávať pozor aby „kytice“ neboli veľmi veľké lebo by sa mohli bylinky zapariť.

Uskladnenie: Dobre usušený kvet si musí zachovať pôvodné zafarbenie a a aromatickú korenenú vôňu. Ukladáme do dobre tesniacich nádob na tmavé miesto.

Obsahové látky: glykozidická horčina, silica podobnej ako má harmanček, azulénové látky, modrý chamazulén, iné silice – cineol, tujón, pinén, borneol, alkaloidy, cholín, flavonoidy, kumarín, z kyselín : ostová, mravčia, salicylová, betakarotén. A z minerálnych látok je to najmä mangán.

Vlastnosti: Amarum, stomachikum, tonikum, spazmolytikum, diuretikum, antireumatikum, expektorans, sedatívum, antiseptikum.

Účinky:

Usušená droga obsahuje silicu veľmi podobnú  tej akú má harmanček, glykosidickú horčinu, triesloviny a flavonoidy. Používa sa ako dezinfekčná bylina pri zápaloch močových ciest a do sedavých kúpeľov ∼ pri hemoroidoch. Ale aj pri popraskanej pokožke, kožných vyrážkach a zapálených kožných poraneniach. Výrazne pomáha zastavovať krvácanie.

Pri vnútornom použití podporuje trávenie, je žlčopudný (problém so žlčníkom), uvoľňuje žalúdočné kŕče. Tak isto ako žihľava čistí krv, čím pozitívne pôsobí aj pri liečbe akné a rôznych chorobách kože. Využíva sa pri veľmi suchej a popraskanej pokožke.  A ak by ste si chceli pripraviť pleťovú vodu na mastnú pleť, stačí vám nazbierať len kvety spomínanej bylinky.

Rebríček pomáha k lepšej činnosti tráviaceho traktu. Napomáha k lepšiemu tráveniu tým, že podporuje tvorbu tráviacich enzýmov. Keď vypijete jednu šálku čaju z myšieho chvosta, prestane vás páliť záha.

Je veľmi nápomocný pri ženských chorobách, či už je to menopauza, ťažkosti s menštruáciu, bolestivou alebo veľmi silným krvácaním. Pomáha upravovať menštruačný cyklus. Odstraňuje zápaly.

Rebríček je súčasťou mnohých čajových zmesí. Preto ani miešané čaje od Alchemylky nie sú výnimkou.  rebríček je prítomný v čajovej zmesi: Dobré trávenie a Čajík pre DÁMU.

Všetky naše čajové zmesi nájdete tu: http://alchemylka.sk/2023/03/19/bylinkove-caje/

A upozornenie na záver! Myší chvost je vo väčších dávkach pri vnútornom použití jedovatý. Bylinku neužívajte pridlho a ani neprekračujte dennú dávku (0,5 lit. výluhu), pretože môže vyvolať príznaky otravy v podobe bolesti hlavy a závrate.

Používanie nie je vhodné pre tehotné ženy a ani pre ženy, ktoré koja.

Využitie: čaj, čajová zmes, tinktúra, masť, kúpeľ, sedací kúpeľ, obklad, kvetová voda, pleťové tonikum

Recept:

Čajová zmes proti páleniu záhy podľa knihy „Zdravý život s babkinými bylinkami“ od Dionýza Dugasa :

Hlavné zložky ∼ vňať rebríčka, vňať zemežlče, vňať pyšteka

Vedľajšie zložky ∼ vňať mäty, kvet bôľhoja, list skorocelu, list vachty

2PL čajovej zmesi zalejeme ½ lit. vriacej vody a lúhujeme 15 min prikryté. Pijeme 2-3 x denne na lačno a súčasne vylúčime kyselinotvorné potraviny.

 Tak nezabudnite si nazbierať zopár kvietkov rebríčka a využite ich napr. na výrobu pleťovej vody, ktorou si môžete čistiť pleť alebo si s ňou môžete pripraviť osvieženie pre pleť počas horúcich letných dní.

Recept na pleťovú – kvetovú vodu  nájde tu:

http://alchemylka.sk/2023/06/28/par-skvelych-receptov-z-okvetnych-listkov-ruzi/

Prajem príjemné letné dni s bylinkami

                                                                                             Jarka ♥

0 komentárov k “Rebríček obyčajný (Myší chvostík) ∼ Achillea millefoliumPridajte vlastný →

Pridaj komentár