Orech Kráľovský (Orech vlašský) ∼ Juglans regia

Na začiatku júna sme vám sľúbili, že napíšeme niečo užitočné o orechu kráľovskom. Tak a teraz nastal ten čas.

Dospelý orech je obrovský strom, košatý s krásnymi listami a kvetmi, ktoré kvitnú skôr ako sa rozvinú listy. Jeho plody sú loptičky odborne nazývané nažky. Obalené zelenou dužinou, ktorá ako vieme po dozretí praská a hnedne. A pri čistení orechov nám na dlhú dobu zafarbí ruky, ak si nedáme rukavice 🙂 Čierne ruky sú zanedbateľné keď má niekto rád orechy. A my ich máme naozaj radi, najmä v koláčikoch 🙂

Tento rok je veľmi zlý pre orechy, pretože na južnom až juhozápadnom Slovensku, koncom apríla všetky orechy zamrzli. Zamrzla vinná réva, postrašené boli aj veľké záhony jahôd, ovocných stromov aj agát. Pár dní respektíve nocí stačilo na to aby sme teraz smútili za budúcou úrodou.

Ale vráťme sa k orechu. Starý otec hovoril, že orech keď zamrzne nerodí 2 roky. Neviem či je to pravda alebo nie. My v záhrade máme len malý oriešok a ten nerodí ešte. No po týchto tohtoročných mrazoch budem sledovať ako sa orechom statným a rodiacim bude dariť na rok.

Asi by som sa nemala vykecávať o mrazoch a začať písať o tomto skvelom strome. Liečivom strome. Jeho sila spočíva v listoch, v mladých listoch, ktoré nie sú ešte veľmi rozvinuté. Niektorí zbierajú plody, keď sú ešte celé a zelené. Zalievajú ich medom a nechajú ich v ňom macerovať niekoľko týždňov. Vznikne zvláštna sladoko∼horká tekutina. Priznám sa nikdy som to neskúsila, ale poznám ľudí čo si to pochvaľujú a sú z tohto nápoja nadšený.

Ja však uprednostňujem zber mladunkých lístkov. Pri ich zbere som ako malá, bola vždy prastarkou karhaná za mačkanie. Tie listy nám zčerneli a museli sme ich vyhodiť. Využitie týchto orechových lístkov je prvoradý pri kožných chorobách, lebo čistí krv. Hojí rany aj tie, čo sa nechcú zahojiť ale aj tie, čo hnisajú. Tieto lístky sa dokážu postarať aj o hnisanie kostí a to je vážna vec. Pomáhajú ako obklad pri opuchlinách. To je použitie z vonku.

Použitie vnútorné vám odstráni hladinu cukru v krvi, bielotok, vyženie parazity z tela. Podporuje lymfatický systém a jemne znižuje krvný tlak. Tak ľudia s nízkym tlakom opatrne!

Prastarká si odvarom z týchto orechových listov omývala vlasy. A to vám poviem, že ich mala krásne a hodne dlhé na jej vek 🙂

A ešte niečo na záver pre ľudí, ktorým sa nadmerne potia nohy. 20 minútové močenie si nôh vo výluhu z listov orecha vám pomôže obmedziť potenie nôh. 🙂

Tak nezabudnite, že aj orech kráľovský alebo po starom vlašský je tiež liečivka.

IMG_20160624_175340

0 komentárov k “Orech Kráľovský (Orech vlašský) ∼ Juglans regiaPridajte vlastný →

Pridaj komentár