Ľubovník bodkovaný ∼ Hypericum perforatum

Ľubovník bodkovaný, bylina viacerých názvov ∼ svätojánska bylina, bylina sv. Jána, čarovník. Opradená mnohými poverami, či považovaná za čarovnú bylinu používanú aj v mágii.

Perfektne vám to dokazuje skutočnosť, že bylinka obsahuje červené farbivo hypericin. Preto ju v minulosti nazývali „krvou sv. Jána“. Toto farbivo dokázalo zafarbiť aj mlieko kôz a kráv, ktoré spásli väčšie množstvo ľubovníka. Teraz si to vieme vysvetliť a pochopiť s veľkou ľahkosťou, ale v dobách minulých to také jednoduché nebolo. Ľudia si to vysvetľovali ako čarodejníctvo. A keďže ľubovník je tzv. svätojánska bylina. Kvitne práve okolo Jána t.j. 24. júna. Prastarká hovorievala, že ju musíme zbierať počas svätojánskej noci lebo vtedy je jej účinnosť najväčšia.

V dnešnej dobe však ľubovník kvitne už o niečo skôr a zodpovedné je za to všeobecné otepľovanie. Aj tohto roku už bol ľubovník na juhu na Jána čiastočne odkvitnutý. Čo už nie je dobré kvôli zberu. Ľubovník je najlepší, keď sú všetky kvety krásne rozvinuté a nie vtedy, keď už kvietky odkvitajú.

Keďže ľubovník je vyššia rastlina, na slnečnej lúke ju určite neprehliadnete. Krásne roztvorené žlté kvietky na dlhých stonkách s lístkami, ktoré majú bodky. Tieto bodky vidíte keď rastlinku obrátite proti slnku. Preto bodkovaný 🙂 A práve tieto bodky obsahujú to spomínané červené farbivo. To len aby ste vedeli.

Zbierame teda ľubovník krásne rozkvitnutý, so stonkou v celkovej dĺžke 30 cm, ktoré potom viažeme do kytičiek. Takto ho sušíme v dobre vetranej miestnosti s teplotou nie väčšou ako 35°C.

Ľubovník môžeme pokladať za jemné sedatívum, preto ľudia ktorí užívajú rôzne tabletky utlmujúceho charakteru, by mali zvážiť jeho používanie. Jeho antidepresívny účinok je potvrdený. Ukľudňuje, zbaví vás stresu, neurózy, úzkosti. Jeho najväčšie uplatnenie je pri liečbe žlčníka a pečene, žalúdočných vredov, takisto na zníženie žalúdočných kyselín. Významné účinky sú aj pri liečbe močových ciest a pomočovaní detí. Okrem toho pomáha zlepšovať krvný obeh a to aj v malých vlásočniciach.

Čaj chutí skvelo samostatne, ale aj ako prímes do iných čajovín. Prababka však z ľubovníka robila masť, ktorú používala na boľavé presilené svaly. Dávala si ňou masírovať chrbát, ktorý ju často bolel. Ja v tejto dobe nerobím masť, ale ľubovníkový olej. Používame ho pri spálení slnkom, pri uštipnutí bodavým hmyzom (včela, osa alebo sršeň). Okrem toho sa prababka v ľubovníku aj kúpavala. Vravievala, že po takomto kúpeli je ako znovuzrodená.

No, na záver musím spomenúť, že pri používaní ľubovníka vzniká citlivosť na slnečné svetlo a to najmä u ľudí so svetlou pokožkou. A preto pri užívaní ľubovníka by sme sa mali slnku vyhýbať, mohlo by nastať začervenanie pokožky alebo sa aj vytvoriť vyrážky spojené so svrbením.

Užívanie by tiež nemalo byť dlhodobé, pretože by mohli byť poškodené orgány. No občasné vypitie čaju z ľubovníka je viac než lahodné a neohrozí vás.

Recept na čajovú zmes na posilnenie nervovej sústavy podľa „Zdravý život s babkinými bylinkami“ od Dionýza Dugasa :

Hlavné zložky : vňať ľubovníka, rebríčka a vachty

Vedľajšie zložky : vňať levandule, rozmarínu a ruty

Dve PL zmesi dáme do ½ litra vriacej vody a prikryté necháme lúhovať 15 min. Precedíme, osladíme a pijeme po tretinách počas celého dňa.

0 komentárov k “Ľubovník bodkovaný ∼ Hypericum perforatumPridajte vlastný →

Pridaj komentár