Smrečkové výhonky alebo ako ich využiť

Prvý krát keď som dostala smrečkový sirup som mu veľmi nedôverovala. Samozrejme, že to bolo dosť dávno 🙂 už v minulom storočí. Opisovaný bol ako zázračný sirup, ktorý mi pomôže od veľkého kašľa a dokonca mi naštartuje imunitu. Nedôvera bola dosť výrazná. No, musím vám povedať, že kašeľ ktorý ma trápil niekoľko týždňov pomaly ustupoval. Žiadne antibiotiká, žiadne lekárenské sirupy od kašľa mi nepomáhali, ale smrečkový sirup, ÁNO. Od tej doby si smrečkový sirup robím sama každý rok. A nie len pre seba, ale aj pre okolie.

Začalo to pochybnosťou a dorástlo to do nekonečnej dôvery v tento „zázračný“ sirupček. Najskôr som na smrečkové výhonky chodila na sever do Nižných Malatínov alebo do Pribyliny a teraz na Králiky. Kde nie je nič len stromy, lúka plná kvetov (byliniek) a medvede 🙂 a je to vysoko.

Ešte jedna malá poznámka ohľadom zberu výhonkov. Tie sa zbierajú od 1,5 cm – max.do 5 cm. Väčšie výhonky už neobsahujú toľko silíc.

Každý rok sa viac a viac ľudí na mňa obracia ohľadom smrečkového sirupu, ktorý obsahuje veľký podiel vitamínu C. Tento vitamín je štartovacím motorom práve pre imunitu. Najmä pre malé deti, ktoré v škôlke chytia hádam aj nemožné a sú choré každý druhý týždeň.

Pomáha pri silnom dráždivom kašli, uľaví, utlmí a hlavne dieťa či dospelý nebude mať problém zaspať pri takomto silnom kašli. Žiadne bolesti hrudníka od neutíchajúceho kašľa a bolesti hrdla a priedušiek až celých pľúc. Stačí naozaj 1 polievková lyžica sirupu, ktorý nezapijete vodou a po chvíľke naozaj kašeľ utíchne. Nehovorím, že na trvalo a hneď po 1 lyžičke, ale po určitej dobe užívania je kašeľ preč. Ale my sme sa ho naučili používať aj preventívne. Skutočne je to skvelá vec. Môžem sa vám pochváliť v našej rodine sme antibiotiká nebrali už niekoľko rokov a to je v tejto prechemizovanej dobe priam zázrak. Nemyslíte ?

Okrem toho si môžete zo smrečkových výhonkov urobiť aj éterický olej alebo tinktúru :

Éterický olej : v tomto prípade jeho použitie nie je len pri ochoreniach dýchacích ciest, ale aj pri presilených svaloch tzv. „svalovke“. Dosť dobre pomôže aj ľuďom, ktorý trpia reumou. A nesmiem zabudnúť ani na aromaterapiu, pretože tento olejček vám v aróma lampe spraví doma hotový ihličnatý les …to musíte vyskúšať 🙂

Stačí výhonky zliať olivovým olejom, tak aby boli zaliate a netrčali nad hladinu. Nádobku prekryť bavlneným obrúskom  a nechať na na polici v kuchyni aspoň 2-3 týždne. Potom prefiltrovať cez gázu a môžete používať.

Tinktúra z výhonkov smrečka : toto je tiež bomba vec ! Pamätáte sa na alpu, ktorú vám dávali na kockový cukor ? Tak keď si urobíte tinktúru t.j. smrečky naložíte do 60% liehu a dáte do tmy na cca 2 týždne, zlejete a nalejete do fľaštičky a potom si polejete kocku cukru s touto tinktúrou zo smrečkov ….vrátite sa späť v čase 🙂 Ja som sa vrátila. Hneď mi to pripomenulo čas, keď mi starká pri kašli dávala kocku v niečom namočenú…stráááášne mi to chutilo a chutí do dnes 🙂

Do tejto tinktúry môžete kľudne pridať aj smrekové mladé šišky, ktoré sú plné vitamínov (hlavne vitamínu C a to vo veľkom množstve). okrem iného sú skvelé aj ako chuťovka do zeleninového šalátu…vyskúšajte 🙂

No, tento rok už nestíhate smrečkové výhonky…iba že by ste sa ich rozhodli zbierať niekde pod Tatrami. Tam sa smreky začínajú prebúdzať teraz. Boli sme tam minulý týždeň a určite by sa dalo niečo nazbierať…ak sa nebojíte medveďov 🙂

Ja každý rok robím (aj na predaj) tento úžasný smrečkový sirupček a tak isto aj tinktúru s mladých výhonkov.

A ešte v prípade, že by ste mali záujem o tento skvelý smrečkový sirup, stačí napísať mail sem: 

jarka.alchemylka@gmail.com

Zo pár kúskov  vždy vyrobím naviac, možno práve pre vás !

IMG_20160602_173918

Ale ak by ste si chceli vyrobiť sami sirupček zo smrečkových výhonkov, nech sa páči , tu je recept:

Nazbierané a umyté smrečkové výhonky nechajte trochu odkvapkať od vody. Medzi tým si pripravte pohár, dobre ho umyte, osušte. Pripravte si kryštálový cukor – ja dávam len biely, lebo je silný konzervant a vyrobený sirup sa nekazí ani keď je uložený len v komore. Ale ak chcete použiť aj hnedý cukor, odporúčam miešať biely s hnedým v pomere 2:1. Mnoho ľudí dáva ešte kolieska citrónu, ja nedávam, ale je to na vás.

Takže ak máte všetko pripravené, môžete začať vrstviť. Vždy sa začína cukrom a aj končí cukrom.

Na dno pohára nasypte 1 cm vrstvu (po celom dne) cukru a naň uložte výhonky  cca 1-1,5cm trochu pritlačiť, zarovnať  a opäť prekryjete cukrom. Takto vrstvíte až do plného pohára alebo dokým budete mať výhonky.

Pohár sa neuzatvára, len prekrýva bavlnenou látkou alebo papierovou kuchynskou utierkou a zaistíte ju gumičkou. Pohár sa neuzatvára na plno z toho dôvodu, že smrečkové výhonky obsahujú vodu a tá sa potrebuje odpariť. Potom naložený pohár postavíte vonku napr. na parapet, tak aby na pohár svietilo slnko. Každý deň kontrolujte a otáčajte aby sa cukor rovnomerne rozpúšťal. Dĺžka  doby rozpúšťania cukru nie je presná, preto neviem napísať ako dlho bude trvať tento proces. Ale pri priaznivom slnečnom a horúcom počasí to môže trvať cca 5-6 týždňov.

A až keď je cukor úplne rozpustený môžeme zlievať cez gázu vzniknutý sirupček. Dávajte pozor aby vám ostal úplne čistý bez ihličia, inak sa tiež zvykne pokaziť. Už stačí len naplniť vhodné nádobky a môžete využívať.

0 komentárov k “Smrečkové výhonky alebo ako ich využiťPridajte vlastný →

Pridaj komentár