Echinacea purpurová ∼ Echinacea purpurea ♥ Echinacea úzkolistá ∼ Echinacea angustifolia

Našu prvú júlovú bylinku, si môžete vypestovať vo svojej záhrade alebo si ju zakúpite v lekárni. Hovorí sa o nej, že je to „bylina indiánov“. Indiáni ju totiž využívali dávno, ale až v 17. stor. sa dostala aj k nám. Jej nádherná farba a krásny tvar kvetu naznačuje obľúbenosť. Statná vysoká rastlina dorastajúca až do výšky 1 metra, s mohutnými stonkami ukončenými krásnymi purpurovými kvetmi. Áno je to ECHINACEA.

Ja som si nasadila v záhrade echinaceu purpurovú. Po dvoch rokoch sa mi skvele rozrástla. Teraz ju mám presadenú už na viacerých miestach v našej bylinkovej záhrade. V tomto čase, teda začiatkom júla sa rozbieha  kvitnutie a niektoré kvietky som vám odfotila. Je to pastva pre oči 🙂 Nie som jediná, ktorá podľahla jej pôvabu. Sadí sa do záhrad ako mohutne sa rozrastajúca, dekoračná rastlina s liečivým využitím.

Takže táto očarujúca bylinka je liečivkou a najmä jej koreň.

Pestovanie : pre echinaceu vyberte slnečné miesto s priepustnou pôdou. Nepotrebuje vlhké podložie, ale trpí aj na veľmi suchých miestach. Preto je vhodné ju počas suchých a veľmi horúcich letných dní zalievať ku koreňom a večer aj rosiť. Rada sa rozrastá, preto jej doprajte priestor pri vysádzaní. Staršie rastliny je dobré (po cca 5-6 rokoch) rozdeliť na menšie trsy. Dôvodom je, že staršie rastliny kvitnú malými kvetmi.

Zber : Môžu sa použiť aj kvety a vňať, ale sila v týchto častiach už nieje taká ako v koreni. Kvietky však zbierajte keď sú mladé a čerstvo rozkvitnuté. Kvietky sa sušia celé a po usušení sa strhávajú okvetné lístky. Pichľavý stred kvetov sa nepoužíva. Keď je kvet starý, vyblednutý a pichľavý stred má už veľmi vysoký – vtedy sa kvety echinacey nezbierajú, pretože už nemajú liečivú silu. Okvetné lístky môžete využiť do miešaných čajových zmesí, na výrobu olejov a mastičiek.

Väčšina bylinkárov sa však zameriava na koreň. Lúhovaním koreňov v alkohole, čím nám vznikne tinktúra, získame prírodný liek. Najlepšou voľbou, kedy vykopávať koreň, je na jeseň, zoskupuje sa v ňom všetká liečivá sila. Vykopávame koreň z minimálne trojročnej rastliny.

Sušenie: kvety sušte poukladané pekne vedľa seba v jednej vrstve. Tak ako som vyššie spomenula, na liečebné účely sa využívajú okvetné lístky, ktoré postrhávate s usušených kvietkov echinacey. Koreň po zbere musíte dobre očistiť od zbytkov zeminy, umyť, nakrájať na menšie kúsky a nechať vysušiť. Alebo ho rovno môžete naložiť do alkoholu. Recept ako na to, nájdete na konci článku.

Uskladnenie: okvetné lístky odkladajte do dobre tesniacich nádob. Koreň po usušení vám vydrží cca rok. Ak ho hneď čerstvý nepoužijete na výrobu macerátu, môžete si ho nakrájaný a usušený odložiť na neskôr.

Obsahové látky: Dôležitými látkami sú polyíny, ktoré predstavujú estery mastných kyselín, ďalej organické kyseliny, najmä kyselina škoricová, potom účinné polysacharidy v podobe arabinogalaktánu… Silice sú obsiahnuté v koreni 0,2% a vo vňati (kvet a list) 0,38%. Obsahuje aj triesloviny, flavonoidypyrolizidínové alkaloidy. 

Vlastnosti: imunostimulant, antiflogistikum, antiseptikum

Použitie: V dnešnej dobe viacerí o echinacei hovoria, ako o bylinke nového milénia. Jej liečivé účinky chcú využiť pri takej záhadnej a nevyliečiteľnej chorobe ako je AIDS, ale aj vtáčej chrípke. Tak snáď výskumy budú veľmi pozitívne postupovať aby to aj bola realita.

Echinacea je predurčená najmä na to, aby podporovala funkciu bielych krviniek, ktoré sú pre náš organizmus veľmi opodstatné. Tvoria našu imunitu. Preto s vážnosťou označujeme echinaceu za lekára imunity, rovnako ako kapucínka. Na prevenciu pred rôznymi sezónnymi chorobami, je v tomto prípade odporúčaná echinacea. 

Bylinka vie pomôcť nielen vnútorne ale i vonkajšie. Vnútorne za pomoci čajov a tinktúr pomáha pri chorobách spojených so žalúdočnými vredmi, pri zápaloch močových ciest, prostate i zápaloch kĺbov, ale aj pri zápaloch horných dýchacích ciest, či sennej nádche. Zvonku vo forme mastičiek a tinktúr, si môžeme pomôcť pri ekzémoch, kožných zápaloch, popáleninách aj pri kŕčových žilách a vredoch predkolenia.

!!!  Ani pri echinacei nevynecháme upozornenie ∼ tehotné a dojčiace ženy, echinaceu nemôžu používať. Je to mocná rastlina účinkom, ľudia alergický na astrovité látky môžu mať po jej použití alergickú reakciu. Takisto sa výrobky nesmú užívať pri leukémii, tuberkolóze, pri autoimunitných ochoreniach, roztrúsenej skleróze a kolagenóze.

Ako máme vo zvyku, aj dnes dáme jeden recept na čajovú zmes na chronický zápal kĺbov podľa našej obľúbenej knihy „Zdravý život s babkinými bylinkami“ od Dionýza Dugasa, ktorú som vyskúšala:

Hlavné zložky : koreň echinacey, vňať rebríčka

Vedľajšie zložky : vňať vresu, koreň ligurčeka, vňať pýru a plod jarabiny

Dve PL zmesi zalejeme ½ litrom vriacej vody a lúhujeme 15 minút. Precedené pijeme 2x denne, počas 3 mesiacov, striedavo každý druhý deň.

 

DSC_1041

Tinktúra : ak si chcete vyrobiť tinktúru z koreňa echinacey. Koreň použite z minimálne trojročnej rastliny. Dobre ho vyumývajte a pokrájajte. Takto pripravené korene nasypte do šroubovacieho pohára do 1/2 a zalejte bielym alkoholom minimálne 60%. Nechajte v tme macerovať minimálne mesiac, dobré je však macerovať aj niekoľko mesiacov. Potom celý obsah prefiltrovať cez kávový filter a naplniť do tmavých fľaštičiek. Tinktúru držte na tmavom a chladnom mieste.

1 komentár k “Echinacea purpurová ∼ Echinacea purpurea ♥ Echinacea úzkolistá ∼ Echinacea angustifoliaPridajte vlastný →

Pridaj komentár