Pýr plazivý ~ Elytrigia repens

Táto rastlina je vo všeobecnosti pokladaná za burinu. Ak sa vám objaví na záhone len veľmi ťažko sa jej zbavíte. Nám sa na chalupe pýr objavil na jednom záhone a veruže sme mali čo robiť aby sme ho odtiaľ dostali. Nepomáhalo rýľovanie a vyberanie koreňov. Stále vyrastal nanovo. No proste je to katastrofa. Stačí aby vám v zemi ostal čo i len malý kúsok koreňa pýru a tá potvora vyrastie znovu. Po rôznych mechanických pokusoch (nakoľko u nás chemický postrek neprichádza do úvahy) sme získali informáciu, že kde  pýr rastie musím prekryť tmavou fóliou na určité obdobie napr. od jesene do jari. Počas toho obdobia korene pýru vystúpia ∼ prerastú na povrch a po odkrytí fólie ich ľahšie a vo väčšom môžete vytrhať. Teraz z času na čas sa pýr objaví, ale nie vo veľkom množstve a stým si viem poradiť. Vždy na jar keď rýľujeme záhradu pýr pekne povyberám a jeho koreň využívam ako liečivú bylinu.

Obsahové látky:

Pretože táto burina zvaná PÝR má aj liečivé účinky. Obsahuje bielkoviny, inulín,  provitamín A, vitamín C, saponíny, silice, slizy, minerálne soli a cukry.

Zber a sušenie:

Na liečebné účely sa zbiera spomínaný koreň, ktorý musí byť bielej až smotanovej farby. Zber sa robí buď neskoro na jeseň alebo skoro na jar. Očistený, nakrájaný cca na 10 cm kúsky sa suší umelým teplom do 50o C.

Použitie:

Uplatnenie má najmä pri chorobách spojených s močovým ústrojenstvom, napr. pri ťažkostiach akou je piesok v močových cestách alebo zápaly močových ciest. Je silne močopudný a preto vám pomôže znížiť premnožené baktérie v močových cestách. Okrem toho vám pomôže vyplaviť nadbytočnú soľ z tela a tým odstráni opuchy nôh. Keď sa spojí breza, praslička a pýr, čaj z nich je nápomocný pri liečbe reumy a dny.

Pýr ako taký, nie je až taký účinný bojovník, to znamená, že je účinnejší ako prímes rôznych čajových zmesí. Takéto čajové zmesi sa pijú pri problémoch s pečeňou, pri bolestiach kĺbov, ak je potrebné znížiť cholesterol v krvi. A spolu so žihľavou vám pomôže vyčistiť krv a preto je vhodný ako nápoj pri očistných kúrach, ale aj pri problémoch s pleťou. Veľmi pozitívne pôsobí na pečeň a to najmä pri detoxikácii. Vhodný je aj pre diabetikov, pretože obsahuje inulín.

Z koreňa pýru si môžete pripraviť :

Čaj – čajová zmes : reuma, dna, močové cesty, pečeň,  tráviaci trak, kožné choroby, opuchy

Tinktúru – reuma, dna, močové cesty,  tráviaci trak, kožné choroby

Masť – kožné choroby, dna reuma, opuchy

Kúpeľ – opuchy, kožné choroby, dna reuma

Obklady – opuchy, dna, reuma, kožné choroby

A aby som neporušila zvyk ponúkam recept na odvar z koreňa pýru:

50g čerstvého alebo 35g sušeného koreňa a 2 litre vody. Koreň varíme vo vode 30 minút. Scedíme a rozdelíme na dve časti. Prvú polovicu popíjame počas dňa a druhú polovicu použijeme na prípravu kúpeľa alebo na ošetrenie postihnutej pokožky, na zábaly. Kúpeľ je vhodný pri spomínaných kožných problémoch (akné, psoriáza) alebo pri dne a reume.

0 komentárov k “Pýr plazivý ~ Elytrigia repensPridajte vlastný →

Pridaj komentár