Saturejka záhradná ~ Satureja hortensis L.

Saturejka je stará liečivka, ktorá pochádza zo Stredomoria. Už v starovekom Grécku hojne využívali saturejku ako korenie nahrádzajúce čierne korenie. Saturejka je trvácna rastlina, ktorá u nás vo voľnej prírode nerastie. Z drevnatého koreňa vyrastajú drevnatá stonka. Vyrastené stonky tvoria polokrík, ktorý dorastá aj až do 50 cm. Lístky sú drobné, kopijovité, prostistojné, zelenej až šedo-zelenej farby. V pazuchách listov rastú milé malé kvety bielej až po svetlo fialovú farbu. Kvietky pripomínajú malé pyšteky. Saturejka kvitne od júna do septembra. Z opeleného kvetu vyrastajú plody – tvrdky. Vo voľnej prírode nerastie,  takže ak ju chcete mať na záhrade, musíte si ju zasadiť. Rastlinka neprekypuje veľmi krásou, ale o to je väčšia jej sila a bohatšia jej vôňa. Stačí sa jej dotknúť a už ju cítite všade naokolo.

Pestovanie

Je nenáročné a jednoduché. Môžeme vysievať priamo semienka na jar už koncom apríla. Alebo si zvolíme predpestovanie priesad, ktoré vysádzame po zamrznutých priamo do zeme. Stanovisko pre saturejku volíme slnečné a chránené miesto. Má rada slnečné miesta, neobľubuje mokro, ani dážď,  ani kyslú pôdu. Keď jej vytvoríte vyhovujúce prostredie, odvďačí sa vám bujným rastom. Potrebuje predpripraviť pôdu. Nemá rada ílovitú, skôr naopak má v obľube humusovú, bohatú na živiny. Po vysadení je vhodné pôdu udržiavať vlhkú aby sa dobre zakorenila.

Zber

Keď si chceme saturejku užívať aj v zime najľahšie je, keď si ju nasušíme v dostatočnom množstve. Ako som už písala jej vôňa je naozaj silná a perfektné je, že aj po usušení si uchováva svoju silu vône. Odstrihávame stonky saturejky (nie príliš nízko ku koreňom), v opačnom prípade by už nemusela vyrásť. Môžete ju strihať aj keď nekvitne, ale aj v čase kvitnutia. Na jej sile sa nič nemení. Ak urobíte zber saturejky začiatkom mesiaca jún, môžete už v septembri robiť druhý zber. Odstrihávame stonky saturejky (nie príliš nízko ku koreňom), v opačnom prípade by už nemusela vyrásť. 

Sušenie

Vhodné je sušiť na sitkách v dobre vetrateľnej miestnosti. Saturejka sa usuší pomerne rýchlo, do 4-5 dní najdlhšie však do týždňa. Ak by ste potrebovali saturejku dosušiť umelým teplom, teplota nesmie prekročiť 35oC. Saturejka má tú krásnu vlastnosť, že po usušení jej vôňa je ešte intenzívnejšia.

Uskladnenie

Po usušení drobné lístky strhávame z vetvičky a ukladáme do tesniaceho pohára to je prvý  spôsob uskladnenia. Druhý je, že odkladáme celé usušené stonky saturejky a až tesne pred použitím si zo stonky postrhávame lístky. Nádoba by mala byť tmavá a dobre uzatvárateľná aby droga nevybledla alebo nestratila vôňu. Alebo ak nemáte tmavú nádobu, môžete použiť aj obyčajný pohár, ktorý potom uložíte na tmavé miesto.

Obsahuje

Saturejka, teda presnejšie listy saturejky obsahujú až 2% silice, v ktorej je obsiahnutý tujón, karvakrol, borneol, cineol, kadinén,. Okrem iného obsahuje triesloviny, sliz, minerálne látky a živicu.

Vlastnosti : stomachikum, antiseptikum, antidiaroikum, adstringens, karminatívum.

Použitie

Ja osobne saturejku používam najčastejšie do jedál obsahujúcich fazuľu, hrach, šošovicu no proste všetky strukoviny a kapustu. Veľmi dobre vieme, že tieto potraviny nás dosť „nafukujú“ a po ich zjedení máme mnohí pocit, že sme nafúknutý balón. A saturejka je tá pani bylinka, ktorá nám práve od problémov s nafukovaním / nadúvaním, pomôže. Je naozaj skvelým pomocníkom pri trávení. Ak máte aj pri iných jedlách problém s ťažkým a pomalým trávením, skúste si pred jedlom uvariť hrnček saturejkového čaju (aspoň 15/20 min). Je to jednoducho tráviaca a žalúdočná bylinka. Saturejka je pozitívne účinná aj pri zápale žalúdka, problémoch tenkého čreva, hnačkách, dokonca aj pri chronických a rovnako pôsobí aj na pankreas. Je ako cesnak, aj ona dokáže vyhnať z tela parazity. Silica obsiahnutá v saturejke sa vylučuje cez epitelové membrány dýchacích ciest a tým pádom ich dezinfikuje. Saturejka je veľmi mocná bylinka, myslím mocná v pôsobení na človeka. Ona totiž dokáže celkovo povzbudiť organizmus podobne ako pamajorán, ale saturejka je v tom povzbudzovaní o niečo lepšia. Môžete to hneď vyskúšať. Ak nemáte vlastnú bylinku, kúpte si ju v lekárni a pripravte si kúpeľ. „Znovuzrodenie“ prichádza hneď po vystúpení z vane ! O saturejke sa všade píše, že je to rastlina lásky. Ona dokáže v tele vyvolávať pohlavnú žiadostivosť. Používa sa pri liečbe alebo odstránení frigidity a impotencie. Veď už starí Gréci vedeli, čo všetko táto bylinka dokáže. Pripravovali z nej nápoje lásky, do ktorých miešali rôzne bylinky, kde práve saturejka hrala hlavnú rolu.

Recepty

Využitie : čaj (sušenie), tinktúra, sirup, masť, kuchyňa

Čaj so saturejky pri problémoch s trávením alebo pri bolesti žalúdka

1 PL kopcom sušenej saturejkovej vňate zalejeme 100 ml vriacej vody a necháme lúhovať 5-7 min. Scedíme, nesladíme. Netreba čaj piť veľmi horúci, skôr letný je vhodnejší.

Kúpeľ na boľavé a unavené nohy

A ak by ste chceli dopriať vašim boľavým a unaveným nohám niečo fajnové. Tak si stačí pripraviť kúpeľ z 3 PL vňate saturejky a 1  litra vriacej vodu. Necháme lúhovať cca 15 min. Počas tej doby sa nám saturejka vylúhuje aj nám čiastočne vychladne voda. Vylejeme do lavóra, prilejeme si studenú vodu podľa potreby a môžeme si začať užívať. Tento kúpeľ vašim nohám naozaj uľaví a okrem toho prispieva k zníženiu potenia nôh.

Ak by ste chceli vyskúšať skvelý bylinkový čaj so saturejkou, môžete…pretože  saturejka je hlavnou súčasťou v jednej z našich bylinných zmesí – „Zdravé trávenie“

Tento, ale aj všetky ostatné bylinkové miešané čaje nájdete aj popisom tu:  

http://alchemylka.sk/2023/03/19/bylinkove-caje/

0 komentárov k “Saturejka záhradná ~ Satureja hortensis L.Pridajte vlastný →

Pridaj komentár