Pyštek obyčajný ~ Linaria vulgaris

Táto milá bylinka si právom zaslúžila názov Pyštek, pretože jej žlté kvietky pripomínajú malé pyšteky. Ako deti sme sa s nimi hrali a to tak, že sme jemne zatláčali na bočnú stenu kvietka a on sa potom otváral ako pomyselné hovoriace ústa. My sme pritom samozrejme rozprávali za kvietok 🙂 No, čo nemali sme ani mobily, ani tablety, ani iné vymoženosti dnešnej doby. Hrávali sme sa vonku a to s čím sa dalo 🙂

Ale aby som sa vrátila z minulosti do prítomnosti, povieme si niečo o tejto krásnej žltej bylinke s veselým názvom. Pyštek obyčajný veľmi obľubuje na rast miesta ako priekopy, krajnice ciest, ale neodmietne aj miesto v záhradách, kde si poväčšine nájde miestečko pri plote. Naša záhrada je práve ten prípad, kde sa za posledné roky rozrástol až tak, že som si tohto roku konečne z neho aj nasušila. Ale to som trochu preskočila. Takže vieme kde rastie a teraz ako ho zbierať.

Zber: Pyštek kvitne od konca júna až do októbra keď je priaznivé počasie.   Zbierame kvietky, no môžeme aj celú vňať a to tesne pred úplným rozkvitnutím. Pretože v plnom kvete už nemá plný obsah liečivých látok.

Sušenie: Po zbere kvietky rozložíme v tenkej vrstve a sušíme v dobre vetranej miestnosti a nie na priamom slnku.Kvietky si musia po usušení zachovať svoju žltú farbu a korenistú vôňu. V prípade, že kvety zhnednú, už nie sú vhodné na použitie. Uskladnenie : po usušení kvietky alebo aj celú vňať odložíme do dobre tesniacej nádoby, ktorá by mala byť tmavá alebo ak je zo skla, nádobu odložte na tmavé miesto.

Obsahové látky: horké flavónové glykozidy (linaracín, linarín…), alkaloid peganín, organické kyseliny (mravčiu, oxyglutamovú, octovú, askorbovú), fytosterol, triesloviny, sacharody, minerálne látky, pektín. 

Vlastnosti: diuretikum, laxans, cholagogum, dermatikum, antiflogistikum.

Použitie:

Sušenú drogu využívame ako čajovinu pri problémoch so žlčníkom, pri chorobách spojených pečeňou, ale aj pri žltačke. Okrem toho je pyštek skvelý pri bolestiach, zápaloch žalúdka, žalúdočných a dvanástnikových vredoch. Zlepšuje prietok žlče do dvanástnika, preto sa používa pri slabej činnosti žlčovodov. Prvá pomoc pri pálení záhy, čo priamo súvisí s prebytkom žalúdočných štiav, je čaj z pyšteka. Tak isto pri zápche je nápomocný lebo má mierne preháňavé účinky.

Pri vonkajšom použití sa uplatňuje pri starostlivosti o pleť. Konkrétne si môžete silnejším čajom omývať tvár keď máte pehy, alebo si tvár len chcete vyčistiť. Môžete si urobiť obklad z pyšteka spolu s harmančekom pri zápale spojiviek.

Pokiaľ máte problémy s hemoroidmi tzv.zlatou žilou, môžete si urobiť masť z tejto milej bylinky. V kombinácii so sedavými kúpeľami s pitím čaju z pyšteka, neskutočne pomáha. Musím však povedať, že masť z pyšteka môžete takisto používať ako masť z nechtíka a to pri všetkých maličkých poraneniach kože alebo choroby. Dokonca sa využíva pri zápale  očných spojiviek.

Pyštek práve teraz kvitne a ešte chvíľu bude. Pokiaľ vás niečo trápi a pyštek by vám mohol pomôcť, neváhajte si z neho nazbierať. Nebudete ho musieť v prírode hľadať má sklony ako som spomínala rozrastať sa a tak už z diaľky budete vidieť žlté hlávky vo väčšom poraste.

My pyštek zbierame a vyrábame z neho mastičku na HEMOROIDY, ktorú nájdete na FB v albumoch alebo môžete kliknúť na tento link :

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.743852117749740&type=3

Ešte vám ponúknem recept na obklad očných spojiviek podľa knihy „Zdravý život s babkinými bylinkami“ od Dionýza Dugasa : Urobíme si čajovú zmes z vňate pyšteka, očianky a kvetu rumančeka v približne rovnakom pomere. Dve PL zmesi dáme do ¼ litra vody a krátko povaríme. Necháme vylúhovať 15 minút. Namočíme si do tohto výluhu kozmetický tampón alebo gázu, jemne vyžmýkame a ešte vlažný položíme na celé oko. Asi v polhodinových intervaloch vymieňame.

pystek obycajny

0 komentárov k “Pyštek obyčajný ~ Linaria vulgarisPridajte vlastný →

Pridaj komentár