Slez maurský ~ Malva mauritiana Slez lesný ~ Malva sylvestris Slez nebadaný ~ Malva neglecta

Nádherná rastlina, bohatá na kvetenstvo, je okrasou lúk a záhrad. Veľké množstvo farieb a tvarov vám určite zaručí, že si nejaký zamilujete. Slez lesný môžete objaviť na lúkach aj napriek tomu, že sa volá lesný. Slez maurský je spojený so záhradou a ľudia ho pestujú viac ako okrasnú rastlinu, menej ako liečivku, čo je škoda. Slez rastie nebadane, voľne v prírode, ale nájdete ho aj poblíž obydlí, v okolí zrúcanín alebo opustených usadlostí.. Tieto tri druhy slezu spomínané v názve,  sa v liečivosti neodlišujú, to znamená, že sú rovnocenné.

Pokiaľ si túto statnú trvalku zasadíte do vašej záhrady bude mať krásnu dominantu v podobe slezu. Slez dorastá až do výšky 2 metrov. Vysoké hrubé stonky vyrastajú z rozvetveného koreňa. Stonky sú rovné okrúhle, na ktorých rastú listy troj až sedemlaločnaté okrúhle na okraji zúbkované. V pazuchách listov kvitne krásnymi kvetmi kalichovitého tvaru s piatimi lupienkami. Farba kvietov môže byť od ružovej až po sýtu fialovú farbu. Kvitnutie nastupuje od mája až po september (pri priaznivom počasí niekedy až do októbra). Z opelených kvetov vznikajú plody pod názvom tvrdky, ktoré môžete jesť. Ako deti sme ich zbierali a jedli. Ešte pripomeniem, že slez maurský medonosná rastlina čo dokazujú včielky, počas dňa je ich na sleze hádam celý úľ.

                                             Slez maurský

No slez môžete nájsť aj voľnej prírode, volá sa lesný alebo nebadaný. Rastie na okrajoch pasienkov, lúk, na okrajoch lesov. Vždy je to však slnečné miesto. Vo voľnej prírode je farba kvetov trochu svetlejšia ako záhradná verzia. Farba slezu v prírode je po väčšine svetlo ružová až ružová.

Pestovanie

Ak sa rozhodnete vypestovať si túto liečivú rastlinu je dôležitý výber stanoviska. Slez obľubuje slnečné miesto, chránené pred vetrom. Vietor je pre rastlinu nebezpečný, nakoľko dorastá do výšky až 2 metrov a práve preto by ju vietor mohol dolámať. Pôdu treba na jeseň pripraviť a to najmä hlbokým rýľovaním a hnojením. Na to je skvelý domáci kompost. Pôda by mala byť piesočnato – hlinená. Semienka slezu môžete vysievať  už od marca a priesady od polovice mája. Netreba zabúdať na oporu v podobe dreveného kola alebo ho môžete zasadiť ku plotu či nejakej stene, kde ho budete vedieť priviazať.

Zber

Zbierajú sa kvety plne rozkvitnuté a za slnečného počasia. Treba počkať až sa vysuší rosa. Kvietky sa trhajú bez stonky a zaobchádza s nimi veľmi opatrne. Nemliaždiť, netlačiť ! Pozbierané opatrne ukladať do pletených nádob košíkov aby sa nezaparili. Čím viac kvietky slezu zbierate, tým viac slez kvitne, to je taká prírodná priama úmera :-). Počas dňa je možné opakované zbieranie kvietkov. Možné je zbierať aj listy a to dva krát počas sezóny. Prvý krát sa listy zbierajú ešte pred kvitnutím, kým rastlina dosahuje výšku do 40 cm. Druhý zber listov môžeme robiť až koncom augusta až septembra, ale listy nesmú byť staré. Vtedy sa zbierajú len listy nepoškodené, pekné a zelené.

Sušenie

Nazbierané kvietky slezu bezodkladne dáme sušiť. Jemné kvietky opatrne prekladáme na sitko v tenkej vrstve, najlepšie tak aby sa nedotýkali. Keďže kvietky sú tenučké, sušenie prebieha rýchlo. Do jedného týždňa je kvet slezu určite usušený. Pokiaľ nemáte možnosť sušenia na vzduchu, môžete kvety slezu sušiť aj umelým teplom. Treba však dávať pozor aby teplota neprekročila 35oC.  Po usušení je dobré skontrolovať či je aj kalich dobre usušený, inak by mohla droga splesnúť. Suchý kvet slezu po usušení je tmavo-fialovej farby. Keď je kvet dobre usušený, medzi prstami pri dotyku šuchoce. Pri listoch je sušenie o niečo dlhšie, ale do 2 týždňov by sa mali vysušiť. Ak nie sú vhodné podmienky na sušenie , tak isto si môžete pomôcť dosušením umelým teplom kde teplota pri sušení rovnako nesmie prekročiť 35oC.

Sladovanie

Usušenú drogu – kvet slezu je dobré uložiť do nádob dobre tesniacich aby nenasával vzdušnú vlhkosť. Ukladať buď do tmavých nádob alebo aj do skla, ale takúto nádobu je dobré uložiť do tmy, inak by droga slezu vybledla. Môžete ukladať drogu slezu namiešanú : kvet s listom alebo si ich ukladáme samostatne list a samostatne kvet.

Obsahuje

Kvet slezu obsahuje hlavne sliz a to až 20%. Okrem toho obsahuje triesloviny, farbivo malvín. Aj listy obsahujú sliz aj triesloviny, ale aj organické kyseliny najmä však askorbovú.

Vlastnosti : adstringens, antiflogistikum, emoliens, protektívum a mucilaginózum.

Použitie

Po usušení je táto krásna bylinka skvelá aj v čaji. Okrem toho, že vám dopraje skvelý pohľad na plávajúce okvetné lístky v čaji, tak vám aj pomôže pri rôznych neduhoch. Veľký obsah slizovitých látok zaručuje liečbu dýchacích ciest a pľúc. Veľký pomocník pri liečbe angíny a na tíšenie silného kašľa. Mne sa páči, že žete uvariť čaj deťom pri hnačkách alebo hnačkovitých ochoreniach a pri ochoreniach močových ciest. Je protizápalový a tak môžete čajom odvrátiť zápal žalúdka, ale tam bude potrebná účasť aj iných byliniek. Parádna je aj na zápal hrdla alebo zničených hlasiviek. Hovoria o nej ako byline spevákov. A aby som nezabudla, čajíkom zo slezu pomôžete svojmu telu zbaviť sa jedovatých látok. Zvonku sa môže silný macerát zo slezu prikladať na miesta postihnuté dnou. A ľudia s kožnými ochoreniami ako ruža, akné, môžu bez váhania siahnuť po odvare z tejto bylinky.

Slezy nemajú vedľajšie účinky, môžete ho piť aj dlhodobo a preto je aj súčasťou mnohých čajových zmesí.

Využitie : čaj (sušenie), tinktúra, sirup, masť

Recepty 

Sirup z kvetov a listov slezu

Nazbierame si kvety a listy slezu (nikdy som ich nepočítala, ale asi tak za 4 hrste – také kopcovité ), ktoré môžeme prepláchnuť pod vodou a vložíme do hrnca spolu s citrónom (nemusím písať, že BIO) a zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou (40oC) a necháme macerovať 24 hod. Ale lepšie je až 48 hodín (počas leta je dobré dať výluh do chladničky aby nezačal kvasiť). Po tejto dobe scedíme a vyžmýkame. Odmeriame koľko máme litrov výluhu a podľa toho pridáme cukor. Môžete obyčajný krišľový, ale aj trstinový. To už nechám na vás. Zohrievame na miernom  ohni pokiaľ sa cukor nerozpustí. Nemusel by vrieť lebo si všetok  sliz zničíme ! Podľa potreby pridajte kyselinu citrónovú ako konzervant (ja dávam 1 čl na 1 liter výluhu). Ešte horúci nalejeme do fliaš a zabalíme do deky, nech pomaly chladne.

A ešte jeden sirup na boľavé hrdlo a horúčku :

Sirup z kvetov a listov slezu:

Nazbierame si kvety a listy slezu (nikdy som ich nepočítala, ale asi tak za 4 hrste – také kopcovité ) ktoré môžeme prepláchnuť pod vodou a vložíme do hrnca spolu s citrónom (nemusím písať, že BIO) a zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou (40oC) a necháme macerovať 24 hod. Ale lepšie je až 48 hodín. Po tejto dobe scedíme a vyžmýkame. Odmeriame koľko máme litrov macerátu a podľa toho pridáme cukor. Môžete obyčajný krištáľový, ale aj trstinový. To už nechám na vás 🙂 Zohrievame na ohni pokiaľ sa cukor nerozpustí. Nemusel by vrieť lebo si všetko dobré a zdravé zabijeme 🙁 Podľa potreby pridajte kyselinu citrónovú ako konzervant. Ešte horúci nalejeme do fliaš a zabalíme do deky, nech pomaly chladne. Musím pripomenúť, že keďže sme nesterilizovali, bolo by vhodné si sirup uložiť do chladničky, aby sa nepokazil 🙂

Macerát zo slezu na zapálené hrdlo hrtan, priedušky

Pripravíme si 1 čajovú lyžičku drogy a zalejeme 150 ml vody studenej. Necháme macerovať 3 a viac hodín. Scedíme a pijeme izbovej teploty. Takto pripravený macerát pijeme aspoň 3 krát denne aby sme dosiahli čo najlepší účinok pri zápalových ochoreniach.

Čaj pri tráviacich ťažkostiach

1PL drogy zalejem 200 ml prevarenej vody a necháme lúhovať 10 minút. Po scedení pijeme letný a nesladený pri žalúdočných ťažkostiach alebo akýchkoľvek príznakoch zápalu. Pre zvýšenie účinnosti môžeme pridať ku slezu aj nechtík v pomere 1:1 Takýto čaj pijeme aspoň 3x denne a do vtedy pokiaľ ťažkosti pretrvajú.

Krásny letný deň želám 🙂

Jarka

1 komentár k “Slez maurský ~ Malva mauritiana Slez lesný ~ Malva sylvestris Slez nebadaný ~ Malva neglectaPridajte vlastný →

Pridaj komentár