Rajčiak jedlý ~ Solanum lycopersicum

Rajčiak jedlý, je oficiálny názov ale všetci túto plodinu poznáme pod názvom paradajka. Mne sa viac páči názov paradajka, veď od detstva ju tak voláme 🙂 tak prečo rajčina?

A keďže som na našej FB stránke pred nedávnom písala s nadšením o skvelej úrode v našej mini záhradke na chalupe rozhodla som sa, že vám o týchto úžasných plodoch aj niečo napíšem. Naozaj tohto roku máme hojnú úrodu až by som povedala nadúrodu. Paradajky sa priam prekonávajú a teraz sa všetky rozhodli očervenieť. A ja som rada pretože môžem okrem obligátnych možností spracovania paradajok vyskúšať aj nejaké nové recepty. Ako som na FB spomínala každý rok z paradajok robím kečup podľa vlastného receptu rokmi overeného a vyšperkovaného, ktorý vám s radosťou napíšem na konci článku. Okrem toho robievam aj „pomodoro“, čo je len obvarená paradajka stiahnutá z kože a naplnená do pohárov, bez akéhokoľvek ochutenia sa takto vysterilizuje. Takto spracovanú paradajku potom môžete použiť ako základ do jedál ∼ cestoviny, lazane, pod mäso… A keď si obvaríte paradajky a potom prepasírujete aby ste nemali v hmote semiačka budete mať paradajkový pretlak.

Je neskutočne veľa možností ako spracovať paradajky. Každý druhý rok robím aj každému známe lečo. Čo je tiež veľmi ľahké, stačí vám paradajka a paprika v pomere 2:1 všetko pokrájate a riadne povaríte, naplníte do pohárikov a vysterilizujete. Ja pridávam do leča aj cibuľu lebo potom mám polotovar hotový 🙂 Stačí doťuknúť niekoľko vajíčok a máte obed hotový.

Najlepšie je ovocie alebo v tomto prípade zeleninu konzumovať čerstvú. Preto mnoho ľudí obľubuje aj odšťavenú paradajku ako čerstvý nápoj. Takáto paradajková šťava je aj hlavnou zložkou alkoholického nápoja Bloody Mary.

Ja mám však najradšej paradajku na obyčajnom maslovom chlebe alebo v šaláte. Môj muž mi celé leto robí šalát (voláme ho obyčajne, že zeleninový), ktorého sa neviem dojesť. Je úžasný a strašne mi chutí či už samotný alebo ako príloha.

Teraz by som vám mala aj niečo napísať čo taká paradajka obsahuje aby to malo aj nejakú hodnotu. Takže paradajky obsahujú antioxidanty – karotenoid lykopen, betakarotén, vitamín C, B, chróm a draslík. Vedci dokázali, že má pozitívne výsledky pri prevencii, ale aj pri liečbe nádorových ochorení ako je prostata, rakovina krčku maternice, hrubého čreva. A spomínaný lykopen má schopnosť ochrániť vás pred UV žiarením a bojuje proti voľným radikálom v našom tele. A z vlastnej skúsenosti potvrdzujem liečivé účinky pri zápaloch žalúdka alebo iných problémoch s trávením. Ja som pri mojich žaludočných vredoch vyskúšala zo zúfalstva asi všetko. No, paradajky boli ako liek, jeden  z tých úspešných.

Tak neviem ako vy, ale ja na paradajku nedám dopustiť. Je to naozaj skvelá zelenina, mám paradajky rada na akýkoľvek spôsob. A také fajné vlastné sladké a krásne červené sú najzdravšie a najlepšie. Aby som nezabudla tu je recept na kečup :

2 kg pradajok
4 ks kápia (ale keď nemáte, môžete dať aj obyčajnú papriku, vtedy bude kečup o niečo menej červenší)
½ kg očistenej cibule
0,7 kg očistených jabĺk
niečo pálivé – chilli, feferónka podľa chuti
10 ks čierne korenie celé
10 ks nové korenie
1 škorica celá
5 ks bobkových listov
5 ks klinčekov
0,2 kg cukru
2 PL soli
150 ml octu
Všetky suroviny nakrájame a vložíme do hrnca (odporúčam väčšieho). Koreniny si uviažeme do kúska gázy (alebo ich vložíme do čajového sitka) aby sme ich nemuseli v hrnci neskôr hľadať. Zalejete octom a pridáme cukor a soľ. Varíme do vtedy, kým nie je všetko dobre rozvarené. Niekedy to trvá 1 hod. A niekedy aj viac. Po rozvarení vyberieme koreniny v gáze a dobre všetko rozmixujeme. Prepasírujeme a vrátime späť do hrnca a privedieme k varu. Hneď plníme do pohárikov a sterilizujeme 10-15 min.
Z tejto dávky naplníte asi 12 ks 3dcl pohárikov. Hotovo.

Do sparadajkovania priatelia 🙂

DSC_0167

DSC_0171

0 komentárov k “Rajčiak jedlý ~ Solanum lycopersicumPridajte vlastný →

Pridaj komentár