Zlatobyľ kanadská ~ Solidago canadensis Zlatobyľ obyčajná ~ Solidago virgaurea

Ja vám želám krásny deň, len škoda že dnes celý deň prší. Trochu mi chýba ten slnečný jas. Už sa chlácholím, že ešte nejaké to leto bude a tým bude možnosť ísť do prírody nazbierať ešte nejaké bylinky. Aj minulý týždeň sme s Paťkou a malým Borisom boli na lúke užiť si trochu prírodu a nazbierať bylinky. Podarilo sa nám nazbierať krásnu zlatobyľ kanadskú. Táto rastlina je naozaj nádhrená a ešte nádhernejšie ba priam medovo vonia. Vysoká až jeden meter, čo jej zaručuje, že ju nikto neprehliadne. Rastie na lúkach, v priekopách, na okrajoch lesov alebo popri cestách. U nás ľudia uprednostňujú zber zlatobyle obyčajnej ale v okolí Santovky majú radšej tú kanadskú. Obidve sú úplne rovnocenné čo sa týka liečivosti a tak ich môžete zbierať obe 🙂

Koniec leta je spojený s kvitnutím zlatobyle. Ale vhodný čas na zbierania zlatobyle je, keď ešte nie je celkom rozkvitnutá a odtrhávame celú vňať. Sušenie je jednoduché. Prababka ju sušila ako repík, poviazanú do kytičiek a zavesenú na povale dolu kvetenstvom. Usušenú chránime pred svetlom.

Zlatobyľ je ďalšou bylinkou v poradí, ktorá by mohla mať prívlastok „obličková“. Píše sa o nej vo viacerých knihách, že je najlepším rastlinným liekom na choroby spojené s obličkami. Dokáže toho naozaj mnoho. Je močopudná a preto je vhodné piť čaj pri zápaloch obličiek či močových ciest. Vyčistí vám moč od hlienov a krvi. Ďalej ho môžete používať aj pri zníženom vylučovaní vody z organizmu a pri poruche funkcii prostaty ako aj pri reumatizme. Ako silný odvar sa odporúča do sedacích kúpeľov a na obklady zle hojacich sa rán, podliatín, hemoroidov a rôznych ekzémov.

Čaj pri zápale obličiek alebo močových ciest podľa knihy „Kúry pre telo a dušu“ od Ursel Bühringovej:

1-2 čajové lyžičky vňate zlatobyle (3-6g) zalejeme 150 ml horúcej vody a precedíme po 20 minútach. Pijeme 3 x denne jednu šálku čaju medzi jedlami.

IMG_20160809_102816

0 komentárov k “Zlatobyľ kanadská ~ Solidago canadensis Zlatobyľ obyčajná ~ Solidago virgaureaPridajte vlastný →

Pridaj komentár