Červená repa ~ Cvikľa ~ Beta vulgaris conditiva

S touto zeleninou bojujem už od detstva. Poviem vám stačí jeden negatívny zážitok a môžu vás všetci presviedčať aká zdravá je to zelenina. No, asi ma už nepresvedčia. Už od 9 rokov som cviklu nezjedla. Nebudem vám kaziť čítanie s mojim zlým zážitkom, radšej by som vás chcela presvedčiť, že cvikla je skvelá a zdravá 🙂

Jej výrazná farba a prenikavá zemitá chuť či špecifická vôňa je odmietaná a teda veľmi málo obľúbená. Musím povedať aj napriek mojej neobľúbenosti, že táto zelenina by mal byť zaradená do nášho denného jedálnička. Najlepšia je surová. Jemne chrumká, takže je vynikajúca do šalátov. Varením by sme zničili kopec minerálnych látok – draslík, horčík, vápnik, železo, ale aj fosfor a sodík a vitamínov ako A, B1, B2, B6 a vo veľkom množstve aj C. Svojmu telu doprajeme všetko, čo potrebuje a to v jednej zelenine. Obsahuje aj antioxidanty, vlákninu, kyselinu listovú a preto je nápomocná pri poruchách trávenia, aj pri srdcových ochoreniach včetne vysokého tlaku a poruchách krvného obehu. Spomínaná kyselina listová podporuje delenie buniek, teda rast nového tkaniva a tvorbu červených krviniek. Preto by cviklu mali jesť najmä ľudia chudokrvní ale aj ženy snažiace sa otehotnieť či už tehotné ženy. Nič účinnejšie z prírody nenájdete na pomoc pri nádorových ochoreniach. Pri chorobe či ako prevencia je šťava z cvikle spolu s mrkvou a zelerom najlepší nápoj. Vlastná skúsenosť je dôvod prečo vám túto šťavu odporúčam. Okrem toho je šťava účinná pri liečbe parodontózy. Nebudete si šťavou z cvikli šuchať alebo umývať zuby a potom chodiť s červeným úsmevom 🙂 Ale šťavu treba piť, nakoľko táto choroba má začiatok v našom organizme ako nedostatok vitamínu C. Dlhodobo nízka hladina vitamínu C zapríčiňuje nedostatok výživy a to aj v ďasnách. Samozrejme hygiena a správny jedálny lístok vám zaručí ústup parodontózy.

Cvikla je zelenina, ktorá je dostupná viac menej počas celého roka. Najlepšia je keď si ju dopestujete, vtedy naozaj viete čo jete. Ale ak nie je možnosť dopestovať si ju, tak aj kúpou v obchode nepokazíte nič. Nie je drahá a tak si ju môžete nakúpiť a uskladniť do zásoby. Spôsobov ako si uchovať cviklu je veľa. Najtradičnejšiou variantou je cvikla zavarená v sladkokyslom náleve nakrájaná na kocičky alebo nastrúhaná s chrenom alebo bez. Prastarká cviklu ukladala do piesku a tak jej v pivnici vydržala hodne dlho. Ďalším spôsobom je aj tekutá forma ako džús alebo víno 🙂 ale to už veľmi pre deti nie je …však. Najlepšia a najzdravšia je však surová v šaláte alebo ako som už písala odšťavená. Veď v dnešnej dobe sú tak veľmi moderné tie smoothie nápoje 🙂 ani neviem, či som to dobre napísala. Som predsa staršieho vydania a my sme to volali cocktail, čo tiež nie je úplne slovenský názov 🙂 No nevadí, viete o čom píšem, však. Takže či to budete volať smoothie alebo cocktail je na vás. Skúste prihodiť k cvikli ešte nejakú fajnotu v podobe jahôd alebo iného obľúbeného ovocia a mňamka je na svete. Môžete mať každý deň nápoj inej chuti. Pevne verím, že aj vaše deti si takéto nápoje obľúbia.

A ešte jeden vám napíšem recept na pečenú zeleninu kde samozrejme nesmie chýbať cvikla. Tento recept som našla v knihe „Vaříme podle Herbáře“ od Kateřiny Winterovej a Lindy Rybovej :

Budete potrebovať :
4ks mrkvy
2ks petržlenu
1ks tekvica hokkaido (nie veľmi veľká)
4 menšie zemiaky
5ks šalotky
1 hlávku cesnaku
200 ml olivového oleja
100ml balzamikového octa
1PL trstinového cukru
soľ
mleté čierne korenie
hrsť tymianu

Zeleninu umyjeme a nakrájame na rovnaké kúsky. Cesnak rozdelíme ale nebielime. V mištičke si vyšľaháme marinádu z oleja, balzamikového octu, cukru, soli a korenia. Miešame až kým sa cukor nerozpustí. Vylejeme na zeleninu, dobre premiešame a vysypeme do pekáča a pridáme tymian. Pečieme 35-45 min. pri 200°C. Počas pečenia zeleninu môžeme zľahka premiešať. Po upečení zeleninu podávame ako samostatné jedlo napr. so syrom (Linda a Kateřina píšu s kozím syrom) alebo ako prílohu k mäsu.

Odporúčam vyskúšať !

Tak dobrú chuť a krásny deň želám 🙂
DSC_0023

DSC_0024

0 komentárov k “Červená repa ~ Cvikľa ~ Beta vulgaris conditivaPridajte vlastný →

Pridaj komentár