Tekvica obyčajná ~ Cucurbita pepo

Rozhodla som sa napísať aj o tekvici, ktorá je tak obyčajná a podceňovaná, že ju prehliadame a neuvedomujeme si jej hodnoty. Práve teraz je v plnej sile rodivosti. To znamená, že neexistuje snáď žiadna záhrada kde by nebola zasadená tekvica.

Pôvodom pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a až v 15. stor. sa dostala do Ázie a do Európy prišla až o 100 rokov neskôr. Dnes poznáme nespočetné množstvo odrôd, tvarov, farieb a chutí. Dorastajú do rôznych veľkostí, dokonca aj do obrých, ktoré môžu vážiť aj niekoľko desiatok kíl. Ale také nami pestované bežné druhy, boli v minulosti naozaj v obľube. Ľudia, si ich pripravovali na všetky možné spôsoby a mali tekvicu aspoň raz do týždňa. Mali by sme sa k tomuto dobrému zvyku našich predkov prinavrátiť, pretože tekvica v sebe ukrýva neskutočné množstvo vitamínov a telu prospešných minerálov. Keďže tekvicová dužina obsahuje vlákninu a tá nám pomáha odbúravať tuky, môžeme ju využiť ako malý podporný mechanizmus na chudnutie. Okrem toho vláknina pomáha nášmu telu zbavovať sa toxínov, takže môžete využiť aj ju pri jarnej očiste tela. Vitamíny sú zastúpené viac menej všetky a z pomedzi minerálov je to draslík, horčík, vápnik, železo. Dužina je preto účinná pri liečbe srdcových chorôb a pri liečbe obličiek. Dužina odrody japonského Hokkaida obsahuje aj farbivo betakaroten. Kyselina pantoténová a niacin spoločne posilňujú cievy a srdce, znižujú krvný tlak, ale aj hladinu zlého cholesterolu. Vitamín B1thiamín pôsobí na nervovú sústavu, vitamín B2riboflavín podporuje štiepenie tukov a cukrov; zlepšuje stav očí a pokožky.

Z tekvice využívame aj semiačka, ktoré obsahujú zinok a sú skvelými pomocníkmi pri ochorení prostaty, pri zapálenom močovom mechúre. Ale aj na vyháňanie rôznych parazitov z črevného traktu. Selén pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a stopové množstvá jódu zabezpečujú správne fungovanie hormonálneho systému. Okrem toho semiačka obsahujú aj aminokyseliny tryprofán, ktorý ovplyvňuje vyplavovanie serotonínu v mozgu čo má za následok ovplyvňovanie našej nálady. Kyseliny : linolová, palmitová a steatorová sú dôležité pre tvorbu vitamínu D, hormónov a bunkových stien.

Tak či onak, tekvica je skvelá zelenina, ktorú si môžeme pripraviť na mnoho spôsobov. Medzi veľmi blízkych príbuzných tekvíc, radíme aj cukety a patizóny. Čo nám pole možností vo využití rozširuje. Z tekvíc môžeme teda využiť kvety, listy, plody, semiačka a z nich aj vzácny tekvicový olej.

Myslím, že vás nemusím zaťažovať receptami z tekvíc. Určite ich máte v hlave dosť od polievok, omáčok, rôznych postupov vysmážania cez delikatesu v podobe kvetov. Ibaže by ste mali vy nejaký parádny recept, s ktorým by ste sa chceli pochváliť. Radi uvítame niečo nové a lákavé.

A preto vám poviem len takú maličkosť ako využiť list tekvice, ktorý vám pomôže pri vyvrtnutom členku. Stačí odtrhnúť list, trochu ho pomačkať a priložiť na vyvrtnutý členok.

Písaním tohto článku som si akosi narobila chuť na cuketové čipsy so syrom a tak sa s vami lúčim so želaním krásneho dňa 🙂

image

image

0 komentárov k “Tekvica obyčajná ~ Cucurbita pepoPridajte vlastný →

Pridaj komentár