Jablkový páj

Typickým jesenným koláčom pre mňa je apple pie. Je to aj obľúbeným koláč môjho mužíka. Niekedy som ho piekla každý týždeň. Ale potom sme sa naň prestali tešiť a už nám ani tak nechutil. Koláčik som prestala piecť a po dlhej odmlke som ho pripravila na chalupe.

Milujem tú vôňu vanilky a varených jabĺk s kyslastou vôňou citróna. Prevoňala som snáď celú Santovku 😀 A vždy sa teším, že mi kúsok cesta ostane a môžem ho zjesť. To mi ostalo z detstva. Vždy keď Jarka piekla, tak som sa tešila na cesto, ktoré ostalo alebo na plnku či krém, ktorý som povylizovala z misy. Mňam.

Jablkový koláč robí snáď každá rodina. Napríklad v nedeľu čakáte po obede aj na tento sladký dezert. Alebo ho pečiete len v chladnejšom období a tešíte sa práve na jeseň. Keď som tak premýšľala aký koláč vám ponúknem a pozerala som aké sladké mlsky som už pre vás popísala na blog, došlo mi že tu nemáme žiadny „pie“ ! No a bolo rozhodnuté. Kým sa ostatní zabávali s maličkým, ja som kuchtila v chalúpkovej kuchyni. Pri fotení som mala aj pomocníka alebo skôr ničiteľa zátišia 😀 Pofotila som a mohli sme sa naň vrhnúť. Je naozaj šťavnatý, chutný a nič ním nepokazíte. Dúfam, že ho najbližšie vyskúšate ! 🙂
dsc_0017-nef

Budeme potrebovať :

Cesto :
280g špaldovej múky
½ prášku do pečiva
80g trstinového cukru (alebo môžete pridať aj kokosový cukor)
250g masla
2 žĺtka
štipku soli
štipku škorice
Všetky ingrediencie si zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme cesto. Môžeme ho odložiť na pol hodinu do chladničky. Ak chcete koláč ku koncu aj zdobiť tak si kúsok z cesta odložte. Po odležaní ho vyvaľkáme na rozmer väčší ako je vaša forma (ja som použila okrúhlu formu na tart, priemer 28cm) aby vám cesto vyšlo aj na okraje.

Jablková plnka :
3-4 jablká
trstinový cukor
vanilkový extrakt
voda
Jablká si ošúpeme, zbavíme ich jadierok a nakrájame na malé kocky. Vložíme do rajničky, podlejeme vodou a pridáme trstinový cukor (pridávam odoka – takže cca 2-3 PL), pár kvapiek vanilkového extraktu (najlepšie ak máte domáci). Túto zmes varíme cca 20min. Vznikne nám hustejšia konzistencia, ktorú po vychladení „natrieme“ na cesto. Ak sa vám všetka voda nezredukovala, odložte si ju a po upečení týmto „sirupom“ polejte koláč.

Jablká na ozdobu :
3 jablká
1 citrón
vanilkový/škoricový cukor
Odšťavíme si citrón. Aj tieto jablká si ošúpeme, zbavíme ich jadierok ale nebudeme ich krájať na kocky ale na tenké plátky. Plátky potierame citrónovou šťavou, postupne ako ich krájame aby nezhnedli. Takto pripravené jablkové kúsky ukladáme na plnku pekne do kruhu. Ak ste si z cesta odložili, môžete sa vyhrať a dozdobiť koláčik.
Pečieme na 180°C do zlatova.

Prajem dobrú chuť a pochváľte sa fotkou s hashtagom #alchemylka 🙂

dsc_0008-nef

dsc_0022-nef

0 komentárov k “Jablkový pájPridajte vlastný →

Pridaj komentár