Jarabina vtáčia ~ Sorbus aucuparia

Tak, jarabina dozrieva a to je signál, že sa blíži jeseň. Krásne sýto červené bobuľky v bohatých strapcoch, visia z jarabín lemujúcich cesty. Cestou do Vráblí som bola v nemom úžase z týchto obsypaných jarabín, ktoré ju lemovali v hojnom počte. No, proste nádhera. Toľké liečivé bohatstvo v bobuľkách a nepoužiteľné, keďže rastú popri ceste. Veľká škoda !

Aj keď jarabina najčastejšie a v hojnom množstve rastie popri cestách, nájdeme ju aj ako solitér okrasných záhradách. Preto môžem konštatovať, že jarabinu ľudia pokladajú skôr za okrasnú rastlinu teda strom ako za liečivú rastlinu. No, napriek tomu je tu jarabina veľmi dávno. Ľudia už v stredoveku vedeli jarabinu využiť vo svoj prospech. Pokladali ju aj za symbol ochrany. A na Slovensku sa sa z plodov jarabiny pálila silná pálenka, ktorú po lyžičkách pili proti dyzentérii.* Ja sa zase pamätám ako prastarká jarabinu sušila a potom z nej v zime robila čaj keď bolo treba. Mali by sme sa vrátiť k zvyklostiam našich predkov, aspoň čo sa týka liečivých byliniek.

Takže ak by ste si chceli nazbierať zopár týchto červených plodov stačí nájsť jarabinu v čistom prostredí, nie pri ceste 🙂 Potom vám už stačí vysušiť ich alebo uvariť na sirup, či lekvár. Plody by som surové nejedla. Jarabina je trochu jedovatá, ale nebojte sa ! Ale len za surova a po sušení a tepelnom spracovaní sa jedovatosť stráca. Takže žiadny strach 🙂

Práve teraz sa jarabinové plody vyfarbujú do červena, ale so zberom musíme ešte trochu počkať. Najlepšie je zbierať plody keď ich trochu ošľahne mráz. Presne tak ako je to pri šípkach. Aj tie sú lepšie po prvých mrazoch. Vieme teda kde zbierať, kedy zbierať a bolo by dobré aby som vám napísala aj prečo zbierať, že?

Jarabina je fakt zásobáreň na vitamín C , čo som už vyššie spomenula. Spolu so šípkami a rakytníkom sú topkami v obsahu tohto vitamínu. A práve preto je skvelo použiteľná v chrípkovom období, ale aj pri chorobe ako je parodontóza. Ako sušená v podobe čajíka s medom alebo ako liečivá šťava – sirup. Ale pozor keď budete variť sirup! Netreba to preháňať s prílišným varením lebo vitamín C sa nám stráca práve varením. Čím dlhšie varíte, tým menej alebo aj nič máte z vitamínu C. A aby som nezabudla vitamín C nám tiež pomáha prekonávať jarnú únavu a tak čaj z jarabiny môžeme využiť pri tomto jarnom probléme 🙂

Okrem toho jarabinové plody obsahujú aj cukor nazývaný sorbit preto sa tieto bobuľky často používajú cukrovkári na sladenie čaju.

Jarabina je mierne môčopudná a tým rieši problémy s dnou a reumou. Po jarabine môžeme siahnuť aj pri hnačkách alebo zápchach pretože rovnako pôsobí ako čučoriedka. Je dezinfekčná a čistí obličky od piesku a usadenín. A blahodárne pôsobí aj na žlčník.

Parádne na tom aj to, že môžeme zbierať aj kvety. Aj keď je už neskoro na tento úkon, nevadí však príde jar a čas kvitnutia jarabiny. Vtedy už budete pripravení. 🙂

Tak vám napíšem ešte niečo o kvietkoch. Kvety zbierame poväčšine v máji. Sušíme obvykle ako iné bylinky. To už nebudem písať. A vysušené kvietky jarabiny môžete použiť ako kúpeľ pri atopickom ekzéme.

No a na záver vám môžem napísať,že si z plodov jarabiny môžete uvariť lekvár, sirup, zavariť ako kompót, urobiť jarabinové bowle, jarabinový likér alebo víno.

A na jarabinové víno vám napíšem recept podľa knihy „Zdravý život s babkinými bylinkami“ od Dionýza Dugasa :

Čerstvé , trochu pomliaždené jarabinové plody dáme do nádoby a zalejeme približne dvojnásobným množstvom bieleho vína. Necháme 2-3 týždne macerovať, občas pretrepeme. Potom precedíme, ešte raz po usadení kalu stiahneme hadičkou (pre čírosť vína). Pijeme ráno a večer po 1 dcl . Prevencia proti chrípke a únave zaručená 🙂

img_9070

img_9082

*Dionýz Dugas : Zdravý život s babkinými bylinkami

2 komentáre k “Jarabina vtáčia ~ Sorbus aucupariaPridajte vlastný →

Pridaj komentár