Bylinková pomoc pri chrípke, nádche podľa starkovských receptov

Leto nám skončilo a začala sa jeseň. Ešte pred pár dňami sme mali krásne slnečné a teplé dni. Noci boli chladnejšie aj rána neboli podľa môjho gusta, ale čo už. Jeseň je taká. Teraz sa slnko schovalo a vonku je počasie ako za trest. Dážď, vietor a zima. A s takýmto škaredým počasím nás navštívia aj rôzne vírusy a bacily. Presne tak! Ľudia si budú navzájom predávať nádchu alebo chrípku.

Ešteže sme si počas jari a leta nazbierali a nasušili bylinky, ktoré nám budú nápomocné pri liečbe v chrípkovom období.

Takže si môžeme pripomenúť, ktoré bylinky nám pomôžu a aká zelenina, či ovocie je v tomto období priam žiadúce.
Prababka, uprednostňovala veľa cibule a cesnaku na prevenciu. Kyslú kapustu som jedávala po mištičkách, povinne aj niekoľkokrát do týždňa. A každý čaj mi osladila medom a niekedy som dostala za lyžičku medu len tak. Dobrý, parádny, sladký a zdravý med. Samozrejme sme mali veľa ovocia. Krásne zdravé jabĺčka a hrušky, nazbierané z vlastnej záhrady. Žiadne v obchode kupované ale naše a bez postrekov.

Dnes môžeme do tohto zoznamu zahrnúť aj citrusy : pomaranč, citrón, grep, pomelo, ananás. A nesmiem zabudnúť na skvelý zázvor. O viacerých druhoch mocne zdravej zeleniny a ovocia, som na našom blogu už písala. Tak vám sem pripojím linky na tie spomínané články aby ste si mohli o nich prečítať, ak ste nestihli 🙂 (Stačí kliknúť na názvy) Cesnak,  Medvedí cesnak, Cibuľa,  Zázvor

dsc_0573

Vrátim sa ešte k bylinkám, ktoré nám určite pri chrípke a nádche pomôžu. Vhodnou formou prevencie je  čaj namiešaný z bazového kvetu, podbeľu, harmančeka, kvetu lipy, listu jahodníka a sušených šípok alebo jablčných šupiek (sušených). Pohár tohto dobrého čaju ochuteného medom, podávaný denne, vám zaručí nedotknuteľnosť v období vyčíňania chrípky vo vašom okolí.

Ale ak nestihnete posilniť imunitu a predsa len nastane nachladnutie je na rade harmanček, lipa, tymián, echinacea a mäta. Uvarte si čaj z 1PL čajoviny (poprípade doplnte aj zázvor) do 3 dcl pohára, nechajte lúhovať 7-10 min a odporúčam osladiť domácim medom. Čajík je vhodné variť aj niekoľkokrát počas dňa, popíjať letný.

Aj my máme v ponuke miešanú čajovú zmes IMUNITA, o ktorej si môžete prečítať tu: http://alchemylka.sk/2023/03/19/bylinkove-caje/

Pri nádche máme zvyčajne upchatý nos, ktorý nás aj štípe. Tečie nám z neho. No hrôza! Pomôže preplachovať vodou s trochou soli ak to zvládnete. Soľ totiž vytvára sterilné prostredie, tak by vám mohla pomôcť urobiť v nose trochu poriadok. Ak vás nos štípe dobré je ho vytierať olejčekom z mäty, dúšky materinem, harmančeka ( všetky olejčeky nájdete tu:  http://alchemylka.sk/2023/03/03/bylinkove-liecive-olejceky/

alebo čajovníkovým či eukalyptovým olejom. Ja som mojim deťom natierala došúchané nosy mastičkou z nechtiíka , skorocelu teraz veľmi často používame mastičku z nadchovníka alebo z materinej dúšky s mentolom 

(Všetky mastičky nájdete tu: http://alchemylka.sk/2023/03/03/bylinkove-masticky/ )

Prevenciu alebo nádchu by sme zvládli, ale ak nás napadne vyšší level ako chrípka. Tam už máme horúčky, pravidelne nastupuje aj kašeľ, bolesti celého človeka od hlavy až po päty a to už nie je sranda. Mnohí z nás chrípku prechodia a nevyležia si ju poriadne, čo v budúcnosti môže mať za následok vážne zdravotné problémy. Preto je dobré si riadne chrípku vyležať, veľa piť a byť v kľude.

Pár babičkovských receptov ako na chrípku je všeobecne známych. Takže najdôležitejšie je veľa piť, veľa piť a ešte raz veľa piť. Uvariť si veľkú termosku dobrého bylinkového čaju s medom. Do čajovej zmesi by sme určite mali dať bazutá je skvelá na stiahnutie teploty a je mierne močopudná a tým pádom nám z tela vyplavuje chrípkový bordel. Potom by sme nemali zabudnúť na tymian s materinou dúškou – tieto bylinky nám pomáhajú pri lepšom dýchaní a pri kašli. Čajovina by mala obsahovať aj šalviu ona je naše prírodné antibiotikum. Samostatnú ju môžeme použiť aj ako kloktadlo zo silnejšieho odvaru pri bolestiach hrdla a mandlí. (Nezabúdajte na to, že šalvii by sa mali vyhýbať tehotné a dojčiace ženy a samozrejme aj malé deti.) Ďalšou bylinkou, ktorú do čaju musíme pridať je lipový kvet – pomôže nám dobre sa vypotiť. A ak už máme aj kašeľ pridáme aj skorocel alebo smrečkové výhonky – tlmia silný kašeľ a pomôžu nám večer zaspať. Smrečky sú úžasné aj vo forme sirupu, ale bohužiaľ by ste si ho museli urobiť vopred. A do večerného pohára by sme si mali pridať aj medovku – tá nám pomôže ukľudniť sa, stlmí dýchanie a nebude nás dráždiť na kašeľ.

Nemali by sme zabúdať aj na rastliny s vysokým obsahom vitamínu C. Smrečkové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ale nie každý ich má nazbierané. Môžeme ich nahradiť rakytníkomjarabinou alebo šípkami. A o týchto troch plodoch sa uvádza, že sú obrovské zásobárne vitamínu C. Spomínaný vitamín posilňuje imunitu aby mala silu bojovať s chrípkou. Šípky akurát dozierajú, treba si ísť nazbierať. Ešte to stihnete.

Ale ak vám počas chrípky nastúpi aj silný kašeľ je potrebné bojovať dvojnásobne. Na kašeľ je niekoľko receptov starých mám, o ktorých som už písala napr. : pri cibuli (cibuľový čaj a sirup); v článku o cesnaku, ktorý je ako prevencia; taktiež tymian a materina dúška; v článku o skorocele (sirup spolu so šalviou a tymiánom).

Ja vám napíšem ešte cesnakový sirup ako ho robila moja prababka.

Budete potrebovať med a cesnak. Pomer by mal byť rovnaký. Cesnak obielime a pretlačíme cez lis a zalejeme medom.Premiešame a necháme v chlade odstáť aspoň deň. Potom si cesnakovú zmes dohrievajte vo vodnom kúpeli až kým sa med nerozpustí. Všetko pekne precedíme a nalejeme do pohára. Držíme v chlade. Takto nám vydrží aj niekoľko mesiacov. A pre liečbu chrípky a prechladnutia je potrebné každý deň užiť 1 – 2 lyžičky až 3x denne. Pri prevencii stačí 1 lyžička denne.

Hlavne nech ste zdraví ! Aby ste sa mohli viac venovať rodine a záujmom ako ležať s chrípkou v posteli 🙂
Pekné i keď zamračené dni želá

Jarka a Patrícia 💚

dsc_0561

dsc_0576

 

0 komentárov k “Bylinková pomoc pri chrípke, nádche podľa starkovských receptovPridajte vlastný →

Pridaj komentár