Pestrec mariánsky ~ Silybum marianum

Pestrec mariánsky, povedzme si otvorene je to bodliak. Bodliak, ktorý len tak voľne v prírode nenájdete. Tým chcem povedať, že si tento bodliak musíte vypestovať sami v záhrade. A mala by som vám povedať, že pestovať by sme si ho mali všetci.

Je majestátny, keď vyrastie a tiež je veľmi zaujímavý (čo sa týka vzhľadu), pretože jeho veľké, tvarované a farebné listy sú okrasou záhrad. Mnoho ľudí si ho pestuje ako okrasnú rastlinu, dokonca som videla pestrec vysadený a pestovaný ako okrasný plot. Nádhera. Jeho mohutnosť a biele žilky na listoch sú veľmi pôsobivé, vytvárajú  akoby efekt mramoru. Ale pozor!!! Je neskutočne pichľavý, na okrajoch celého listu má pestrec parádne ostne, ktoré vám nič neodpustia. Zbierať a trhať len v rukaviciach 🙂

Je to jednoročná rastlina, ktorú treba vysadiť už v apríli aby vám stihla pekne od júla do septembra vykvitnúť. Kvetmi fialovej farby. A keď vám kvet tzv. dozrie objavia sa plody s názvom nažka (cca do 2 cm) s takým chocholčekom za pomoci, ktorého vie semienko lietať. A v takomto kvetnom súbore môže byť aj sto semienok. Voľakedy sa semienka zbierali v auguste až septembri, no teraz  perstrec doziera oveľa skôr. Čas zberu semienok by sme nemali premeškať, lebo si na nich pochutnajú vtáčiky alebo vám len tak odletia 🙂

Zber je veľmi pichľavá robota a naozaj si treba dávať pozor!

Ja sa snažím odstrihnúť vyzretý kvet s dlhšou stonkou, aby som mala za čo držať kvet keď vyberám semienka. Aj pri vyberaní semien si pomáham pinzetou. Kvety vyprázdňujem do misky, premiešam aby sa semienka odpojili od „lietača“ a ten vyfúkam z misky. Zostanú len semienka. Dám ešte vysušiť a odložím, kde budú pripravené na spracovanie alebo konzumáciu.

Petrec aby vám dobre rástol, musí mať krásne slnečné a suché miesto a to preto lebo pôvodom pochádza zo Stredomoria.

A prečo toľká námaha pre nejaký bodliak alebo burinu? No, nie je to celkom tak burina 🙂 Aj keď bodliakom sa vo všeobecnosti hovorí burina. Tak tento bodliak je výnimočnosť sama o sebe. Je to totiž skvelý liek pri chorej pečeni.

Na liečenie môžeme zbierať aj listy, také krásne mladučké ešte pred kvitnutím. Ale hlavným dôvodom na pestovanie sú semená pestreca. Pretože tieto semienka obsahujú olej s veľkým množstvom nenasýtených mastných kyselín. A látku nazývanú silymarín, ktorá vám pomôže pri chorobe žlčníka a akejkoľvek chorobe spojenej s pečeňou. Je to látka, ktorá pomáha pri obnovovaní buniek pečene u ľudí závislých na alkohole, drogách, po chemoterapii alebo u ľudí, ktorí trpia chorobou zvanou cirhóza pečene. Tak isto pomôže obnoviť pečeň ľuďom, ktorí dlhodobo alebo často užívajú lieky alebo antibiotiká.

Okrem toho semená sú účinné pri problémoch so žlčníkom, žlčníkovými kameňmi, ale aj pri chorobách spojených so slezinou. No to nie je všetko, táto bylina a jej záber v oblastiach liečivosti je naozaj široká. Naozaj je veľmi málo liečiviek, ktoré dokážu liečiť na viacerých frontoch. Myslím tým ten pomyselný záber liečenia všetkého možného. A pestrec pri pečeni, žlčníku a slezine ani náhodou nekončí. Dokáže byť nápomocný pri migrénach a to som vyskúšala aj sama na sebe, ale aj v spojení s fialkou. Vyskúšala som ho aj pri alergii, a neuveríte aj tu má svoje opodstatnenie. Alergie, senná nádcha, záchvaty pri astme a dokonca vám pomôže aj pri nevoľnosti spojenej s cestovaním. A v knihe Dionýza Dugasa „Zdravý život s babkinými bylinkami“ sa uvádza, že využitie možno rozšíriť aj do oblasti srdcovocievnych chorôb. Takisto je skvelý pri nízkom tlaku a pomáha naprávať poruchy krvného obehu.

Taký čajík zo semienok pestreca vám je teda nápomocný pri mnohých chorobách, najmä je to pri chorobách pečene ako som už písala. Ale treba napísať, že by ho nemali piť tehotné ženy a ľudia, ktorí majú vysoký krvný tlak.

A nemusíte si robiť len čaj. Semienka sú vhodné aj pre prípravu tinktúry. A to tak, že si semiačka rozdrvíme a zalejeme 60% alkoholom na 7-14 dní. Potom výluh zlejeme a nalejeme do fľaštičiek a držíme v tme a chlade.

Alebo pestrec môžeme použiť ako prísadu do kúpeľa, či ako obklad pri problémoch so zlatou žilou.

No a konštatovanie na záver 🙂 Nie je to burina alebo len obyčajný bodliak, ale parádna liečivka.

V prípade, že je možnosť využitia tejto pichľavej liečivky, neváhajte si ju zasadiť. Ja už som to urobila a teším sa už teraz 🙂

img_9466

img_20161020_102054

nažky

0 komentárov k “Pestrec mariánsky ~ Silybum marianumPridajte vlastný →

Pridaj komentár