Petržlen záhradný ~ Petroselinum crispum

Petržlen záhradný je ďalší druh koreňovej zeleniny známej v každej domácnosti. Neviem si predstaviť dobrý hovädzí vývar bez koreňovej zeleniny a tým pádom ani bez petržlenu. A keďže je to nenáročná zelenina na pestovanie, nachádza sa v každej záhrade spolu s mrkvou ako jedna z mnohých pestovaných plodín.

Pôvodom petržlen pochádza zo Stredomoria. Poznali ho aj Gréci aj Rimania a využívali ho naplno. Odvtedy sa petržlen výrazne nezmenil, aj keď šľachtitelia vyšľachtili veľké množstvo druhov. A preto teraz máme možnosť si dopestovať petržlen aký len chcete. Dlhý, kratší, široký… Mne je to osobne jedno aký druh, pretože všetky rovnako skvelo voňajú a chutia. Okrem toho rovnako skvelo vonia aj vňatka petržlenu a tú má rád môj muž.

Ale aby som stále nepísala len o zelenine ako takej, je na čase napísať o jeho liečivej sile. Pretože petržlen má liečivú silu a pomáha nám vo viacerých oblastiach. Obsahuje silice, ktoré sú účinné pri chorobách žalúdka, pečene a žlčníka. Blahodárne pôsobí na črevá, plynnatosť a vylepšuje chuť do jedla . Takisto pôsobí pri problémoch spojených s obličkami, močovým mechúrom a to tým, že je močopudný. Má teda moc odvodňovať organizmus. Vplýva aj na menštruáciu – upravuje ju. Ale musím podotknúť, že vo väčších množstvách petržlen môže vyvolať potrat alebo predčasný pôrod. Preto opatrne v tehotenstve milé dámy 🙂 Za to bolo potvrdené tvrdenie, že mierne zvyšuje pohlavnú žiadostivosť najmä u žien. Nie však taký silný ako saturejka 🙂 Na mužov však viac pôsobí zeler, ale o tom až v budúcom článku.

Okrem toho uvarený petržlen je schopný čistiť krv. Šťavou využijeme ako obklady z vonku na rany, opuchy alebo štípance, dokonca aj pehy vybieli.

Je úplne jedno či na liečbu využijete koreň alebo vňať. Sú rovnako cenené. Dovolené je aj nasušiť si drogu. Je síce pravda že kúpiť si petržlen môžete v obchode po celý rok, ale ja uprednostňujem svoj vypestovaný. A tí čo nemajú možnosť pestovania vo vlastnej záhrade, je tu aj možnosť zakúpiť si sušenú drogu v lekárni. Nakoniec je možné si na trhu od nejakej milej babičky kúpiť z jej úrody a potom vám nič nebráni si nejaký ten petržlen aj nasušiť na čaj. Je to veľmi jednoduché a podobné ako keď chcete usušiť koreň hocijakej inej bylinky. Takže očistiť, umyť, osušiť, pokrájať a sušiť. Sušenie vňate : prebrať a ponechať na sušenie len zdravú vňať.

Vy však určite viete, že uskladniť petržlen sušením nie je jediná forma. Tých je viac. Ja som si niekedy dávno robievala aj vlastnú vegetu, lebo som mala malé deti a nechcela som aby jedli kúpenskú vegetu s glutamanom. Ak by ste nevedeli ako na to, recept nájdete pod článkom . Alebo si robievame petržlenové pesto, ktoré je perfektné na rybky, na verené zemiaky, do šalátov, alebo aj masiel a parádne sú s týmto pestom aj pečené zemiaky. Recept som už písala v predošlom článku, ak ste nepostrehli, nevadí recept nájdete dolu pod článkom.

Ďalšou možnosťou je aj mrazenie petržlenu a jeho vňatky. Už dávno si robím balíčky do mrazničky s pokrájanou koreňovou zeleninou a s veľkou pohodlnosťou môžem použiť bez škrabania a krájania. Vňať si dávam do mrazu v malých krabičkách a pridávam do varenia kde je potreba 🙂

No, takže sľúbené recepty :

Domáca vegeta

Mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, kaleráb, cibuľa v pomere 1:1:1:0,5:0,5:0,5 . Očistíme, osušíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku , primiešame soľ v pomere 1. Rozložíme na plech a sušíme v rúre pri teplote max. 40oC. Po dokonalom usušení pridáme vňať petržlenu, zeleru alebo ligurčeka. Pokiaľ nechcete hrubú štruktúru je potrebné suchú zmes ešte rozmixovať. Ja som si potom zvykla zmes rozdeliť na niekoľko častí. Aby som mala viac druhov vegety pridávala som do základnej zmesi ešte napr. hríby, cesnak, kapiu … samozrejme, že už vysušené 🙂 Uložíme do pohárov na tmavé miesto.

Petržlenové pesto

Vňaťku preberieme, umyjeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme pretlačený cesnak podľa chuti, osolíme a dobre premiešame spolu s olivovým olejom. Tí čo majú radi pálivé môžu si pridať aj nejakú tú chilli papričku. Naplníme do pohárikov a jemne zalejeme olivovým olejom. Držíme v chladničke.

img_20160925_134051

0 komentárov k “Petržlen záhradný ~ Petroselinum crispumPridajte vlastný →

Pridaj komentár