Bylinky v kocke alebo bylinky podľa abecedy

Bylinky a ich účinnosť

Pripravili sme pre vás zoznam byliniek radených podľa abecedy. Tento jednoduchý zoznam vám pomôže ľahšie sa orientovať v bylinkách. Nájdete v ňom choroby, ktoré sú popísané pri každej bylinke. Samozrejme, na našom blogu si jednoducho vyhľadáte konkrétnu bylinku, o ktorej si prečítate podrobnejšie informácie včetne rôznych receptov z byliniek a ich použitie.

A

Agát ~ Kvety agátu sú určené najmä pre ľudí trpiacich kŕčami. Pijeme čaj alebo si na uvoľnenie kŕčov potierame miesta tinktúrou. Čaj je skvelý pomocník pri rozpúšťaní hlienov. Takisto nám uľahčí vykašliavanie a má ukľudňovaciu silu.

Alchemilka ~ Chráni ženské orgány- bolestivá menštruácia, bielotok. Pomáha aj po pôrode a to pri hojení rán a pomáha rýchlejšie zmenšovať maternicu. Podporuje tvorbu mlieka a predchádza zápalom prsnej žľazy. Zlepšuje priebeh klimaktéria, pomáha vyrovnávať hormóny v tele ženy. Lieči všetky zápalové procesy týkajúce sa ženských orgánov. Vonkajšie použitie – omývanie rán a odporúča sa na kúpeľ pre slabé deti, ktorým posilňuje svalstvo.

B

Baza čierna ~ Má močopudné účinky, znižuje teplotu, podporuje potenie a pomáha bojovať proti nádche a uľahčuje priebeh liečby chrípky. Z bazy čiernej využívame aj listy, ale len na vonkajšie použitie, ktoré spracujeme na kašu a prikladáme na bolestivé kĺby, kolená. Tento zázrak v podobe kašovitého obkladu pomáha vytiahnuť z kolena vodu.

Bazalka pravá ~ Bazalka je veľmi prospešná proti kŕčom, ukľudnuje žalúdok. A je vynikajúca ako skvelá podpora pri užívaní ťažkých antibiotík a syntetických liekov. Pomáha pri tvorbe materského mlieka.

Breza bradavičnatá ~ Mladé lístky brezy využívame pri reumatických problémoch, pri chorobách srdca a kĺbov, ale aj pri dne v podobe čajovín. Breza je močopudná, čím nám pomáha pri zbavovaní sa soli z organizmu, aktivuje obličky a lieči močové ústrojenstvo. Okrem iného je skvelá pri chudnutí. Vlasová kozmetika – brezová voda a šampón, účinne pomáha pri dezinfekcii vlasovej pokožky, zbavujú vlasy mastnoty, podporujú rast vlasu a zbavia vás lupín.

C-Č

Cesnak kuchynský ~ zlepšuje krvný obeh, podporuje prúdenie lymfy, rozširuje a čistí cievny systém, spomaľuje rytmus srdca. Reguluje krvný tlak – to znamená, že ho nie len znižuje (vysoký tlak) ale aj upravuje nízky tlak ∼ teda zvyšuje. Cesnak je prírodné antibiotikum a antiseptikum, pretože už jeho výpary ničia mikróby. Dezinfikuje vnútornosti, v tráviaci trakt , podporuje funkciu čriev a obnovuje stabilitu črevnej mikroflóry a vyháňa črevné parazity. Reguluje cukor v krvi. Podporuje tvorbu mužských a ženských hormónov. Vonkajšie použitie – odporúča sa prikladať plátok cesnaku na postihnuté miesto, pri rôznych kožných chorobách. Aj pri bolesti a zápale ucha – strúčik cesnaku vložíte do ucha.

Cesnak medvedí ~ Obsahuje omnoho viac alínu ako obyčajný cesnak, veľa vitamínu C , ktoré štartujú imunitný systém a pomôžu prekonať jarnú únavu. Medvedí cesnak je antibakteriálny a antibiotický. Dezinfikuje tráviaci trakt a pomáha vyháňať črevných parazitov.

Čakanka obyčajná ~ Odvar z koreňa používame na čistenie krvi alebo pri tráviacich problémoch teda s nedostatkom žalúdočných štiav. Čím odstránime nechutenstvo a tým pádom máme zaručené dobré trávenie. Opodstatnenie má aj pri žlčníkových kameňoch a pri chorobách pečene. Pri kožných problémoch ako obklady napr. na rôzne vyrážky a zápaly na koži. Liek na rast vlasov – natrhaný čerstvý čakankový koreň odšťavíme a potierame si kožu na hlave.

Černica ∼ Ostružina černicová ~ pomáha predchádzať nádorovým, srdcovým, pečeňovým ochoreniam, spomaľuje starnutie buniek. Černice sú detoxikačné, použitie pri liečbe zápalu pľúc a dokonca znižujú následky ožarovania a chemoterapie. Strážia správnu funkciu svalov a nervov, miernia depresie.

Červená repa ∼ Cvikla ~ poruchy trávenia, srdcové ochorenia, vysoký tlak, poruchy krvného obehu. Kyselina listová podporuje delenie buniek, teda rast nového tkaniva a tvorbu červených krviniek. Šťava účinná pri liečbe parodontózy, pri nádorových ochoreniach.

Čučoriedka ∼ brusnica čučoriedková ~ Obsahuje aj glukokininín – liek pre cukrovkárov- znižuje cukor v krvi. Farbivo, ktoré obsahuje čučoriedka vám pomôže zvýšiť zrakovú ostrosť. Čučoriedka je skvelá pre detičky s hnačkami – lieči sliznicu čriev a je dezinfekčná.

D

Divozel veľkokvetý ~ choroby horných aj dolných dýchacích ciest – priedušková bylinka. Čaj z kvetov divozelu je skvelý pri odhlienení priedušiek. Silný odvar sa používa aj ako kloktadlo pri zápale hrtana. Čerstvé listy využijeme na liečbu z vonku – obklad pri zle hojacich sa ranách, vredoch, opuchoch, pri reumatických bolestiach.

Ďumbier lekársky ∼ zázvor ~ prvá pomoc pri trávení, pri ťažkostiach so žalúdkom. Podporuje trávenie, tvorbu kyselín a chráni pred infekciami tráviaceho traktu. Prevencia pred prechladnutím, chrípkou aj pri bolestiach hrdla. Zahrieva organizmus preto je vhodný pre ľudí zimomravých, ľudí so studenými rukami a nohami.

E

Echinacea puprpurová ~ podporuje funkciu bielych krviniek, lekár imunity. Vnútorne za pomoci čajov a tinktúr pomáha pri chorobách spojených so žalúdočnými vredmi, pri zápaloch močových ciest, prostate i zápaloch kĺbov, ale aj pri zápaloch horných dýchacích ciest, či sennej nádche. Zvonku vo forme mastičiek a tinktúr, si môžeme pomôcť pri ekzémoch, kožných zápaloch, popáleninách aj pri kŕčových žilách.

F

Fialka ~ liečba silného kašľa, rozpúšťa hlieny, upokojenie dýchacích orgánov. Fialový kvietok čistí krv, bojuje s migrénou. Použite fialky pri liečbe rôznych kožných ochorení z vonku v podobe tinktúr, olejov a mastičiek. Vylieči ekzém, všetky kožné problémy, popáleniny a rany.

H

Harmanček kamilkový ∼ rumanček ~ Pôsobí dezinfekčne, protizápalovo, pomáha vypotiť sa, vhodný aj na napararovanie. Obklady, kúpeľ – pôsobia na pokožku, či už pri rôznych druhoch akné alebo pri spálení sa od slnka, zle hojacich sa ranách a rôznych defektoch (škvrny – vybieľuje). Ako kloktadlo zo silného čaju alebo vo forme tinktúry, ho môžeme použiť pri bolestiach hrdla či zápaloch ústnej dutiny. Čaj na žalúdočné problémy, črevné katary, hnačky, gynekologické – zápalové problémy.

J

Jarabina vtáčia ~ zásobáreň vitamínu C – posilnenie imunity a celého organizmu, liečba parodontózy, pre diabetes ako sladidlo. Jarabina je mierne môčopudná a tým rieši problémy s dnou a reumou. Po jarabine môžeme siahnuť aj pri hnačkách alebo zápchach, pretože rovnako pôsobí ako čučoriedka. Je dezinfekčná a čistí obličky od piesku a usadenín. A blahodárne pôsobí aj na žlčník.

K

Kapucínka ~ jedlá celá rastlina. Posilňuje imunitu. Obsahuje horčicové oleje – zabraňujú deleniu baktérií a potláčajú replikáciu vírusov. Preto sa tinktúry používajú pri infekciách močových, dýchacích ciest, pri hubových ochoreniach (mykózy) tráviaceho traktu. Čerstvá šťava, tinktúra – liečba akné. Vysoký obsah vitamínu C – bojuje proti baktériám a vírusom – podpora tvorby protilátok. Prevenčná kúra kapucínkou – ochrana pred opakovanými infekciami.

Kostihoj lekársky ~ Tinktúru alebo masť využívame pri zápaloch kostí, zlomeninách, vyvrtnutiach, ale aj pri bolestiach kĺbov, svalov, pri modrinách vtieraním do kože na postihnuté miesto. Silný odvar z koreňa ako kloktadlo – zápal v ústnej dutine, zapálené hrdlo. Čaj z koreňa kostihoja a nechtíka lekárskeho – zápal žalúdka, vredy žalúdka, Kostihoj a kvet divozelu – silné zahlienenie a dráždivý kašeľ. Čaj z kostihoju spolu s lipou, materinou dúškou a tymianom – zápal priedušiek.

L – Ľ

Lastovičník väčší ~ liečenie bradavíc a rôznych kožných výrastkov, či už priamo vytekajúcim mliekom z rastliny alebo ako silný výluh sušenej rastlinky. Použiteľná je aj pri zle hojacich sa ranách. Má antibakteriálne účinky a bojuje s plesňami. Vnútorne prospieva pri liečbe pečene, dvanástníka a sleziny. Uvoľňuje kŕče hladkého svalstva. Odstraňuje problémy s trávením, pečeňou a žlčníkom.

Lipa ~ Čajom z lipového kvetu si pomôžeme hlavne pri chrípke a nádche. Pomáha dobre sa vypotiť a znižuje teplotu. Odhlieňuje priedušky, pomáha pri kašli. Podporuje chuť do jedla a uvoľňuje kŕče.

Ľalia biela ~ naložené ľaliové okvetné lístky v alkohole sú nápomocné pri rôznych kožných poraneniach, štípancoch alebo pri zarastených nechtoch. Tinktúrou si jednoducho za pomoci tampónu potierate postihnuté miesto alebo si priložíte okvetný lístok.

Ľubovník bodkovaný ~ utlmujúci – antidepresívny účinok. Ukľudňuje, zbaví vás stresu, neurózy, úzkosti. Jeho najväčšie uplatnenie je pri liečbe žlčníka a pečene, žalúdočných vredov, takisto na zníženie žalúdočných kyselín. Významné účinky sú aj pri liečbe močových ciest a pomočovaní detí. Okrem toho pomáha zlepšovať krvný obeh a to aj v malých vlásočniciach. Olej alebo masť – boľavé presilené svaly, boľavý chrbát, pri spálení slnkom, pri uštipnutí bodavým hmyzom (včela, osa alebo sršeň). Kúpeľ – celkové osvieženie tela.

M

Majorán záhradný ~ pomôže pri ťažkom trávení a odstraňuje plynatosť. Pôsobí protizápalovo a ako kloktadlo z kvetov majoránu – boľavé hrdlo. Pôsobí na nervový systém v podobe čaju – vystresovanosť, migrény, stres. Pomáha pri tvorbe materského mlieka. Alergia, senná nádcha. Kúpeľ – kožný problém.

Mak vlčí ~ pôsobí ukľudňujúco na ľudský organizmus – prostriedok na spanie. Prostriedok proti kašľu a chorobám dýchacích ciest.

Malina ∼ Ostružina malinová ~ poruchy zraku a šeroslepota. Zmierňuje silnú menštruáciu a horúčku. Môžeme piť čaj a jesť maliny pri chorobách spojených s močovým mechúrom a obličkami. Uvoľnuje svaly maternice pred pôrodom (cca 3 mesiace) pre uľahčenie pôrodu.

Materina dúška ~ silný (dráždivý) kašeľ, rozpúšťanie hlienov. Najlepší účinok majú v spojení s inými bylinkami ako je kvet divozelu a koreň prvosienky. Nadúvanie, žalúdočné koliky. Tymol je silica, ktorá je netoxická, antiseptická a zvonku pomáha prekrvovať pokožku.

Mäta pieporná ~ schladí, zmierňuje pocity svrbenia. Zmierňuje podráždenie a slabú bolesť. Využitie pri bolestiach zubov i zápaloch ďasien. Inhalácia pri chorobách horných dýchacích ciest. Taktiež je vhodná ako prímes do bylinných zmesí do kúpeľa, pri aromaterapii alebo kožných problémoch. Mäta podporuje vylučovanie žlče, uvoľňuje kŕče a má protizápalové účinky. Čaj sa pije ako prvá pomoc pri plynatosti, črevných kolikách, žlčníkových ťažkostiach. Mäta a lipa – preventívne účinky. Mäta a saturejka – frigidita a impotencia. Mäta a rozmarín – zvýšenie telesnej kondícii.

Medovka lekárska ~ dobrý a pokojný spánok. Upokojí búšenie srdca, znižuje krvný tlak a dýchanie. Pomôže deťom pri záchvatoch kašľa a osvedčila sa aj pri liečbe čierneho kašľa.

Myší chvostík ∼ Rebríček obyčajný ~ dezinfekčná bylina – zápaly močových ciest. Sedavé kúpele – hemoroidy. Popraskaná pokožka, kožné vyrážky, zapálené kožné poranenia. Zastavuje krvácanie. Pri vnútornom použití podporuje trávenie, je žlčopudný (problém so žlčníkom), uvoľňuje žalúdočné kŕče. Čistí krv – liečba akné a rôzne choroby kože. Pálenie záhy.

N

Nechtík lekársky ~ ošetrovanie kožných chorôb. Mastičky – preležaniny, krvné podliatiny, kŕčové žily, zapareniny. Liečba trhliniek na prsných dvorcoch po dojčení. Tinktúra – zle hojace sa rany, vysušenie akné, modriny. Čerstvá šťava – starecké škvny a pehy, rakovina kože. Čaj znižuje krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca.

P

Pagaštan konský ~ čaj z kvetov – prekrvenie všetkých orgánov, rozširuje cievy a znížuje zrážanlivosť krvi, zlepšuje cirkuláciu krvi a lieči trombózu, uvoľnenie kŕčov v žalúdku, pôsobia protizápalovo a pomáhajú pri menštruačných potiažach. Vonkajší obklad z rozdrvených a zaparených kvetov a listov – reuma, kŕčové žily, bolesti krížov, kĺbov a poruchy lymfatického obehu. Masť z plodu – boľavé kolená a kĺby.

Palina pravá ~ žalúdočné ťažkosti – bolesti žalúdka, problémy s trávením, zvracanie, nechutenstvo, nadmerná plynatosť, nedostatočná tvorba kyselín či už žalúdočných alebo žlčníkových.

Pamajorán obyčajný ~ Blahodárne a účinne pôsobí na nervový systém – ukľudňuje, robí dobrú náladu a pomáha pri zaspávaní. Má dezinfekčné účinky. Žalúdok ukľudňuje, pomáha proti kŕčom a upravuje stolicu.

Pestrec mariánsky ~ choroby žlčníka a akákoľvek choroba spojená s pečeňou. Obnovuje bunky pečene u ľudí závislých na alkohole, drogách, po chemoterapii alebo u ľudí trpiacich cirhózou pečene. Migrény, alergie, senná nádcha, záchvaty pri astme, nevoľnosti spojenej s cestovaním, srdcovocievne choroby, nízky tlak, poruchy krvného obehu.

Podbeľ liečivý ~choroby horných dýchacích ciest, napr. pri suchom kašli, protizápalový obklad pri artritíde a zápale žíl, ako obklad pri zle hojacich sa ranách, čerstvé listy si môžeme prikladať pri svalových bolestiach a na opuchy.

Praslička roľná ~ choroby spojené s obličkami a močovým mechúrom, pri poraneniach s krvácaním (aj pri hemoroidoch) – zastavuje krvácanie. Čistí cievny systém – čistenie ciev, zabraňujete kosnateniu ciev – zlepšujete krvný obeh, znižujete krvný tlak. Liečba dny a reumy. Má antibakteriálne vlastnosti – omývanie rán, rôzne ekzémy, potenie nôh.

Prvosienka jarná ~ Prvosienka je bylinka, ktorá nám pomôže pri liečbe horných dýchacích ciest, astme, zápaloch priedušiek. Je mierne močopudná. Liečba reumatizmu a migrén.

Púpava lekárska ~ liečba žlčníka, žalúdočných problémov, tráviaceho traktu, čistenie a podpora krvotvorby. Znižuje krvný tlak. Reuma.

Pyštek obyčajný ~ problémy so žlčníkom, pri chorobách spojených s pečeňou, pri žltačke. Bolesti a zápaly žalúdka. Žalúdočné a dvanástnikové vredy. Čaj – pálenie záhy, znižuje žalúdočné šťavy. Zápcha – má mierne preháňavé účinky. Vonkajšie použitie – starostlivosť o pleť – silnejším čajom omývať tvár keď máte pehy, čistenie pleti. Obklad z pyšteka spolu s harmančekom – zápal spojiviek. Masť – hemoroidmi.

Pýr plazivý ~ choroby spojené s močovým ústrojenstvom – piesok v močových cestách, zápaly močových ciest. Je silne močopudný a preto vám pomôže znížiť premnožené baktérie v močových cestách, vyplavuje nadbytočnú soľ z tela, odstraňuje opuchy nôh. Čaj : breza, praslička a pýr – liečba reumy a dny. Pýr v čajovej zmesi – problémy s pečeňou, pri bolestiach kĺbov, zníženie cholesterolu v krvi. Pýr a žihľava – vyčistí krv – očistné kúry, problémy s pleťou.

R

Rakytník rešetliakovitý ~ vysoký obsah vitamínu C. Chrípka a nachladnutie, rôzne virózy. Podpora imunity. Choroby dýchacích ciest, žalúdočné problémy (vredy), zlepšuje obeh krvi, lieči reumu a dnu, tlmí bolesť, bojuje proti skleróze. Kožné problémy, zaceľuje drobné rany bez jazvy, lieči popáleniny či už od slnka alebo iného druhu. Olej – denný ošetrovateľ pokožky – obmedzuje tvorbu vrások, vyhladzuje pokožku a zbavuje ju defektov, revitalizácia vlasov.

Rasca lúčna ~ nafúknuté bruško. Podpora činnosti žalúdka a čriev a tvorby tráviacich štiav. Uvoľňuje brušné kŕče a vyháňa črevné parazity. Má dezinfekčné účinky, pomáha pri chudokrvnosti. Mamičky – pomôže k tvorbe a kvalite materského mlieka a ešte aj detičkám aby nemali koliky.

Repík lekársky ~ protizápalové účinky – katary tráviaceho traktu, hnačky a problémy so žlčníkom. Zvonku ako kloktadlo – pri zápaloch v ústnej dutine a mandlí. Kúpeľ – pri zápalových ochoreniach kože. Pomoc pri chorobách močového mechúra a pri všetkých pľúcnych ochoreniach vrátane tuberkulózy.

Ríbezľa červená/čierna ~ liečba močových ciest, choroby horných dýchacích ciest a nachladnutie. Hnačky, podpor látkovej premeny. Čaj zo sušených plodov – posilnenie imunity, podporuje činnosť srdca a zlepšuje našu náladu, pomáha pri zachrípnutí a presilení hlasiviek.

Rozmarín lekársky ~ nízky tlak – čaj. Blahodárne pôsobí na nervový systém. Čaj z rozmarínu – upokojí a zmierni psychické vyčerpanie, odstraňuje nervové podráždenie. Odstraňuje pocit studených nôh. Veľmi dobre prospieva starým ľuďom a ľuďom po porážke – celkovo posilňuje organizmus, nervovú sústavu, cievy a rekonvalescenciu po úrazoch. Kožné problémy ∼ ekzémy, kozmetika∼ pleťová voda na čistenie pleti, obklady na rany. Aromaterapia – rozmarínový kúpeľ. Masírovanie s olejom z rozmarínu – prekrvenie pokožky a odstraňuje bolesti svalov.

S – Š

Šalvia lekárska ~ všetky ochorenia ústnej dutiny (zápal ďasien, bolesť zubov, dezinfekcia po vytrhnutí zubu, paradentóza, bolesť hrdla. Silný odvar šalvie a nechtík a harmanček – ošetrovanie aknóznej pokožky, rôznych škrabancov. Čaj šalvia s troškou yzopu – pomoc pri nočnom potení, nervozite, nepravidelnej menštruácii v období klimaktéria, prepracovanie. Povzbudzuje krvný obeh a zlepšuje činnosť nervovej sústavy. Má protizápalové, čiastočne močopudné, antibakteriálne a antimykotické účinky.

Saturejka záhradná ~ tráviaca a žalúdočná bylinka. Problémy s nafukovaním , nadúvaním, pomocník pri trávení. Účinná pri zápale žalúdka, problémoch tenkého čreva, hnačkách, dokonca aj pri chronických a rovnako pôsobí aj na pankreas. Vyháňa z tela parazity. Povzbudí organizmus. Vyvoláva pohlavnú žiadostivosť – liečba frigidity a impotencie.

Sedmokráska obyčajná ~ liečba pečene, žlčníka a sleziny. Liečba horných dýchacích ciest. Z vnútra – kožné ochorenia. Liečba priedušiek čaj – so skorocelom a podbeľom. Liečba dýchacích ciest – čaj spolu repíkom, ktorý môžeme použiť aj na kožné ochorenia, keď si do zmesi pridáme fialky.

Šípka ∼ Ruža šípová ~ zásobáreň vitamínu C – pomáha naštartovať imunitu, bojuje s vírusmi a baktériami. Potláča parodontózu. Šípky blahodárne pôsobia aj na cievy a povzbudzujú celý organizmus. Čaj je vhodný najmä v období zvýšenej potreby vitamínov – v tehotenstve, pri kojení, alebo pri horúčkovitých ochoreniach. Problémami so zrážanlivosťou krvi.

Slez maurský ~ liečba dýchacích ciest a pľúc, liečba angíny, tíšenie silného kašľa. Čaj deťom – hnačky, hnačkovité ochorenia, ochorenia močových ciest. Je protizápalový – zápal hrdla a zničené hlasivky. Pomáha zbaviť sa jedovatých látok.

Skorocel kopijovitý ~ vonkajšie použitie – na rany, bolestivé uštipnutia, modriny, popáleniny, pomliaždeniny, otvorené rany : hnisavé a zle hojace sa rany. Skorocel ničí baktérie. Čerstvá šťava – bolesti očí, uší, popŕhlenie pŕhľavou. Čaj/sirup likviduje kašeľ, zahlienie, pomáha pri žalúdočných problémoch, črevných kataroch a tiež pri pálení záhy.

Stévia cukrová ~ sladšia až 200-300x viac ako sacharóza. Pomáha pri tvorbe inzulínu, znižuje cukor v krvi. Urýchľuje hojenie a tlmí zápaly. Je antibakteriálna. Čaj – podpora trávenia, ukľudnenie žalúdka. Revitalizuje bunky pankreasu, znižuje vysoký krvný tlak, zastavuje hnačku a je močopudná. Podporuje imunitu. Ničí baktérie spôsobujúce zubný kaz. A údajne zmierňuje chuť na alkohol a tabak.

T

Turanec kanadský ~ zastaví krvácanie – vnútorné do pľúc alebo žalúdka, krvácanie ďasien, hemoroidov, menštruačné krvácanie, či krvácanie z nosa alebo také obyčajné krvácanie pri poranení kože. Pomáha podporovať tvorbu bielych krviniek. A ešte je aj mierne močopudný – liečba reumy a dny. Zbavuje telo škodlivín. Z vonku kašovitý obklad – modriny, opuchy, bolestiach kĺbov. Účinný proti všiam a svrabe.

Tymian ∼ dúška tymianová ~ silný (dráždivý) kašeľ, rozpúšťanie hlienov. Najlepší účinok majú v spojení s inými bylinkami ako je kvet divozelu a koreň prvosienky. Nadúvanie, žalúdočné koliky. Tymol je silica, ktorá je netoxická, antiseptická a zvonku pomáha prekrvovať pokožku.

Z

Zlatobyľ kanadská/obyčajná ~ choroby spojené s obličkami. Je močopudná – čaj pri zápaloch obličiek a zápaloch močových ciest. Čistí moč od hlienov a krvi. Poruchy funkcii prostaty, aj reumatizme. Silný odvar – sedacie kúpele, obklady na zle hojacie sa rany, podliatiny, hemoroidy,ekzémy.

Žihlava ∼ pŕhľava dvojdomá ~ prečistí organizmus. Pomáha vylučovať z tela kyselinu močovú – dna. Vlasová kozmetika – šampón, „žihľavová voda“. Dojčiace mamičky – čaj z pŕhľavy – podpora tvorby mlieka. “Očistná jarná kúra“ – pŕhľavový čaj.

0 komentárov k “Bylinky v kocke alebo bylinky podľa abecedyPridajte vlastný →

Pridaj komentár