Zapečená hokaido tekvica
Tento recept pripravuje zásadne domáci pán a to ako vege verziu pre dcéru. Hokaido v tejto úprave je naozaj veľmi chutná a recept musíte jednoducho vyskúšať!
Ingrediencie :
Hokaido tekvica (1 ks stačí pre 2 osoby)
tekvicový olej
himalájska/morská soľ
čierne korenie
pretlačený cesnak
zelenina (podľa chuti)
bio natural ryža
syr (parmezán, kozí syr, gorgonzola)
Hokaido si rozkrojíme na polovicu, vydlabeme a potrieme tekvicovým olejom zmiešaným s himalájskou soľou,čiernym korením a pretlačeným cesnakom. Dáme ju piecť do vopred vyhriatej rúry (200’C) na cca 30 min – musí byť mäkká.
Zatiaľ si dáme variť zeleninu podľa chuti (ja som použila mrkvu, karfiol, hrášok) a bio natural ryžu – tá sa varí podstatne dlhšie ako obyčajná ryža. Po uvarení zeleninu s ryžou zmiešame a dochutíme podľa seba.
Upečenú tekvicu vytiahneme, naplníme rizotom a posypeme syrom. Ja som mala doma gorgonzolu.
Dobrú chuť 🙂
Ďalší a zároveň netradičný recept je na prípravu TEKVICOVÉHO SIRUPU
Sirup, ktorý nielenže skvelo chutí v spojení s minerálnou vodou, ale je priam ideálny na osladenie či vylepšenie rôznych sladkých jedál. Varila som ho dnes prvýkrát a musím povedať, že nie posledný
Takže ak chcete vyskúšať aj vy …tu je recept.
Suroviny:
1,5 kg tekvica hokaido alebo tekvica na pečenie ( čo je vnútri oranžová)
1,2 litra vody
500 g trstinového cukru (môžete dať aj biely, vtedy bude sirup sýtej oranžovej farby)
1 tyčinka škorice
2 čl perníkového korenia
2 cm kousek zázvoru (alebo 1čl mletého)
Štava z 4 pomarančov
1/2 čl kyseliny citrónovej
Postup:
Tekvicu očistíme, obielime a vložíme do hrnca. Pridáme všetky koreniny a zalejeme vodou. Prikryté dáme variť na cca 20 minút.
Potom scedíme (tekvicovú dužinu nevyhadzujte) a vylejte opäť do hrnca a pridajte cukor a pomarančovú šťavu. Priveďte k varu a pridajte kyselinu citrónovú. Odstavte a môžete plniť fľaše.
Z tejto dávky mi vyšli 4 ks / 300 ml fľašky.
Budete potrebovať:
1 hrnček tekvicovej dužiny
1 hrnček múky polohrubej
1 hrnček cukru
1/2 oleja
50 g na hrubšie pomleté orechy
1 kypriaci prášok do pečiva (1 čl)
2 vajíčka
tuk a múku na vymastenie formy
Čokoláda a orechy na zdobenie
Všetky suroviny vložíme do misky a dobre premiešame. Vymastíme a vysypeme si formu na pečenie a nalejeme cesto. Môžete rozdeliť na polovice a do jednej pridáme ešte kakao. Potom obe cestá na seba navrstvíme a jemne špajdľou premiešame a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 50-60 minút pri 180°C. Ja som mala vysokú formu na chlebík, tak preto pečenie trvalo takto dlho. Ak si vyberiete plech, pečenie bude určite kratšie. Plech si vyberte radšej menší…toho cesta nie je veľa. Tak aby na veľkom plechu nebol koláč veľmi nízky. Takže koláč treba počas pečenia sledovať.
Po upečení necháme vychladnúť a potom polejeme čokoládou a posypeme orechami.
Ja som polievala mliečnou čokoládou a posypala som plátkami mandlí. Vy si dajte aké doma máte alebo aké máte radi
Ak sa rozhodnete, že recepty vyskúšate, budem veľmi rada
…aj za spätnú väzbu
Tak nech sa vám sirup a koláčik vydarí…
Jarka ♥
Súvisiace
0 komentárov k “Tekvica hokaido je úžasná zelenina, využite ju na prípravu sirupu, chlebíka či hlavného jedla.”Pridajte vlastný →