Hruška obyčajná ~ Pyrus communis

Dnes prišla na rad hruška obyčajná. Pokúsim sa vám napísať všetko podstatné o tomto skvelom ovocí. Možno sa vám bude zdať čudné, že idem písať o tak bežnom a všeobecne známom ovocí. Ale musím povedať že hrušku v poslednom čase prehliadame, podceňujeme a radšej si v supermarketoch nakúpime ovocie cudzokrajné, ktoré mnohokrát nevieme ani čo je zač. Veľakrát si s takýmto cudzokrajným ovocím privodíme rôzne alergické reakcie. Namiesto toho nám v našich záhradách rastú skvelé a najmä zdravé druhy ovocia, prospešné nášmu telu. Nechcem podceňovať alebo odmietať pomaranče, granátové jablká, ananás, ale jablko a hruška by mali byť naša pýcha. Pretože máme neskutočné množstvo odrôd a o tom som už písala pri jablkách, tak presne to isté o druhoch odrôd, platí aj pri hruškách.

Odrody hrušky sú delené podľa toho kedy dozrievajú : letné, jesenné a zimné. Ešte poznáme špeci odrody ako napr. hniličky, sú to malé ale šťavnaté hruštičky, ktoré rýchlo hnijú. Náš ocko si z nich dával robiť pálenku 🙂

Ja osobne mám veľmi rada hrušky, krásne voňavé a plné šťavy. V našom starom sade sme mali hneď niekoľko hruškových stromov. Neviem ako sa volali odborne, ale my sme si ich nazvali po svojom 🙂 a tak sme tam mali hrušku maslovku, ktorá keď krásne dozrela bola nádherne žltá, mäkká, štavnatá a sladučká. Potom tam boli spomínané hniličky, ale aj hrušky dozierajúce až v zime. Tie sme vždy oberali úplne posledné a ukladali do debničiek so slamou kde nám vydržali až do Vianoc, ale vtedy boli už úplne zrelé. A ešte sme tam mali hrušky s takou veľmi hrubou kožou, ktoré neboli na pohľad veľmi lákavé ale chutili úžasne. Taký malý ovocný sad a hneď tam boli štyri druhy hrušiek. Starký sa priam vzorovo staral o stromy a nikdy nepoužil žiaden postrek. Čo na tom, že v hruške či jabĺčku je červík. Červíka vykrojíme a ostane nám zdravé ovocie.

V dnešnej dobe sa ľudia už veľmi nechcú starať o stromy. Jednoducho sa nabehne do obchodu a nakúpi sa všakovaké ovocie v domnení ako sa staráme o svoje zdravie. Dúfam, že naše telo bude aj naďalej znášať tie chemikálie obsiahnuté v našej strave teda aj v nakúpenom ovocí.

My sme si do nášho minisadu na chalúpke nasadili aj hrušky, síce len dve ale predsa. Jednu skorú čiže letnú a jednu zimnú odrodu. Už teraz sa teším na úrodu. Hruška v sebe obsahuje množstvo skvelých vecí. Okrem vitamínov C a B, aj minerály vápnik, sodík, draslík, meď, fosfor, zinok a tiež bielkoviny a kyselinu listovú.

A na základe tohto obsahu je nám hruška nápomocná pri problémoch s trávením. Pomôže nám prečistiť črevá, detoxikuje organizmus a odstráni zápchu. Paradoxne sušené hrušky nám pomáhajú pri hnačkách. Hrušky majú priaznivý vplyv na krvotvorbu. Môžeme ich použiť pri liečbe močových kameňov, ale aj pri vysokom krvnom tlaku. A pre tých, čo chcú schudnúť je hruška parádny pomocník. Varené alebo pečené hrušky odstránia aj kašeľ, čo by mohli oceniť mamičky pri malých deťoch.

Tak, čo to sme si popísali o tomto našom skvelom ovocí, prospešnom pre naše telo. Teraz by sme si mohli povedať niečo málo o jej spracovaní a využití.

U nás je hruška obľúbeným ovocím a preto sa ju snažíme jesť surovú teda čerstvú. Ale ani jablkovo-hrušková výživa nie je na zahodenie. To v tomto čase oceňuje môj malý vnuk Borisko. Robievam aj hruškový kompót ako samozrejmosť ale len veľmi sporadicky. Najviac sa nám však osvedčil hruškový lekvár. My sme proste lekvárová rodina. No máme rady aj sušené ovocie a hruška teda nie je výnimka. Veľa hrušiek používame aj pri pečení koláčikov. Samozrejme, že nesmiem zabudnúť na jedincov, čo si radi vychutnajú aj domácu hruškovicu. Niekoľko rokov sa mi darí počas leta si nazbierať aj všakovaké ovocie, z ktorého potom robím pečený čaj a v ňom samozrejme nemôže chýbať ani hruška 🙂

Rada vám poskytnem recept na hruškový lekvár, tak nech sa páči …tu je 🙂

Hrušky obielime, vyberieme jadierka a pokrájame na menšie kúsky. Vložíme do väčšieho hrnca a podlejeme trochou vody aby sa nám hrušky nepripálili. Po chvíli sa nám hrušky rozvaria a je čas pridať koreniny. Pripravte si gázu. Na ňu poukladáte klinček, badyán, celú škoricu. Zaviažete do uzlíčka a vložíte do hrnca. Ja pridávam aj vanilkový struk ale až tesne pred dokončením. Keď máme hruškovú masu dobre rozvarenú, vylovíme gázový uzlíček s koreninami a dobre premiešame. Pokiaľ je treba pridáme cukor. Ja dávam trstinový – lebo chuť je po ňom skvelá. Ako konzervant pridáme kyselinu citrónovú. Necháme cukor rozpustiť, prípadne dochutíme a môžeme plniť poháriky. Mám zaužívané, že robím lekvár hruškový pre deti a aj pre dospelých, ktorý obsahuje ešte rum. Takže na záver do naplneného pohárika s hruškovým lekvárom ešte na vrch pridám za mokka kávovú lyžičku rumu.

Lekvár je to perfektný. Jeden náš kamarát ho vyskúšal a od vtedy ho jedáva spolu s pečenou kačkou 🙂

Tak skúste aj vy ak máte chuť alebo napíšte aj vy nejaký recept s hruškami. Budeme sa veľmi tešiť a budeme ho propagovať na našej FB stránke.

Už teraz sa tešíme a prajeme krásny deň či večer 🙂

0 komentárov k “Hruška obyčajná ~ Pyrus communisPridajte vlastný →

Pridaj komentár