Koreniny ako liek

O bylinkách na našom blogu píšeme pravidelne, ale trošku som zabudla na koreniny. Teraz sa povenujem trochu aj im. Koreniny sú totiž súčasťou našich kuchýň, či už je to pri varení alebo pečení. Koreniny sú okrem iného súčasťou kozmetiky, aromaterapie, ale v mnohých prípadoch sa využívajú ako pomoc pri liečbe. A to je tiež dôvod prečo som sa rozhodla napísať článok o koreninách a ich využití.

Blíži sa vianočný čas a vtedy sa najčastejšie používa klinček, badyán, aníz, škorica a vanilka. Práve tieto mám veľmi rada a s obľubou ich aj používam.  Napriek tomu som sa rozhodla rozšíriť zoznam ešte o pár pomerne často používajúcich korenín. Nebudem písať o využití týchto úžasne voňajúcich a liečivých korenín len v kuchyni, ale aj v iných oblastiach.

Tak poďme na to 🙂 Zoznam nebude nejako obzvlášť dlhý. Vybrala som koreniny, ktoré poznáte a predpokladám že aj používate, no možno neviete ako prospievajú nášmu telu. Ako vám môžu pomôcť pri rôznych neduhoch, alebo ako si s nimi môžete navodiť skvelú atmosféru napr. aj tú vianočnú, vám popíšem v abecednom poradí pre ľahšiu orientáciu. Skvelé na tom všetkom je, že ich dostanete kúpiť v každom obchode s potravinami, v bio obchodoch či čajovniach.

A

Aníz – Silice v aníze je potrebné pred použitím trochu podrviť v mažiari a až potom zaliať vriacou vodou aby sa ich uvoľnilo čo najviac. To sa týka prípravy čaju. A takto uvarený čaj z anízu vám rozhodne pomôže pri ťažkostiach s trávením, so žalúdkom a črevami. Pomáha rozpúšťať hlieny, pri zápale priedušiek a pri kašli, uvoľňuje kŕče. Okrem toho si z anízu ľahko vyrobíte anízový likér (ouzo – grécka, anízová špecialita) i anízový olej. Samozrejme aj tu platí, že si aníz musíme trochu podrviť.

Anízový čaj – 1 kávová lyžička rozdrveného anízu zalejeme 150 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 10-15 min. Vhodný je aj pri zápche a vtedy sa pije po malých dúškoch ráno a večer. Pre odstránenie črevného kataru pijeme po 2-3 lyžiciach niekoľko krát počas dňa. Takýto čaj je skvelý aj ako pomocník na tvorbu materinského mlieka, ale k anízu pridáme aj rascu v pomere 1:1.

Anízový olej ∼ veľmi jednoduchá záležitosť, čo sa týka prípravy. Pripravíte si nadrvený aníz, ktorý nasypete do fľaše a zalejete extra panenským olivovým olejom a to v pomere 1:2. Lúhujete asi 3-4 týždne a nezabúdame na občasné pretrepávanie aby sa nám silice pekne uvolnili. Použitie tohto olejčeka je najmä pri kolikách bábätiek ale aj u dospelých ľudí. Jemným pohybom v oblasti čriev (v smere hodinových ručičiek) vmasírujeme olejček.

Aníz býva súčasťou bylinkových voňavých vankúšikov, ktoré nám poslúžia hlavne pri zaspávaní. Veľa ľudí trpí v dnešnej dobe nespavosťou alebo nervozitou. A práve s týmto nám môžu pomôcť práve tieto bylinkové vankúšiky. Nemusíte teraz behať po všetkých možných obchodoch aby ste si taký jeden zakúpili. Môžete si ho jednoducho vyrobiť sami. Budeme potrebovať bylinky ako : aníz, valeriána, rumanček, medovka, kamilka, šalvia tymian môže byť aj materina dúška zamenená s tymianom alebo aj levanduľou. Potom si ušijeme plátené vrecúško do ktorého si nasypeme namiešanú bylinkovú zmes a vrecúško zašijeme. Bylinkové vrecúško si vkladáme pred spaním pod vankúš. Veľmi voňavé a upokojujúce 🙂  Odporúčam aj ako darček k spomínaným blížiacim sa Vianociam. Pevne verím, že budem mať úspech.

B

Badián – krásne vyzerá a nádherne vonia 🙂 Využitie je najmä v kuchyni. Je súčasťou perníkového korenia. Naozaj si neviem predstaviť taký perník bez klinčeka, badiánu a škorice. Ani vianočný punč a vlastne ani varené víno, ktoré tak zvláštne prevonia. Je súčasťou receptu na pečený čaj (ktorý som vám nedávno napísala a nájdete ho tu http://alchemylka.sk/2016/10/21/jablon-domaca-malus-domestica/ )
Má aj liečivé účinky a to v rôznych oblastiach. Tíši žalúdočné kŕče a pomáha pri trávení a odstraňuje plynatosť. Bojuje s reumatizmom čiže odstraňuje bolesti kĺbov, má antiseptické účinky. Používa sa pri chrípke a kašli, uvoľňuje hlieny. Podporuje imunitu. Ale je aj pomocník pri starostlivosti o pleť.

Bobkový list – vavrín – bobkový list poznáme hádam všetci. Vkladáme ho do súdka pri príprave kyslej kapusty. Všetky kyslé jedlá a polievky musia byť varené aj s bobkovým listom. Ja som v Grécku videla neskutočne veľké kríky bobkového listu. Boli nádherné, krásne zelené a rozhodla som sa, že si bobkový list zasadím aj ja na našej záhrade. Snáď sa mi to niekedy podarí 🙂 Ale čo také fajnové obsahuje táto korenina? Takže …rovnako ako aníz, rasca nám pomáha pri trávení. Zmierňuje nadúvanie a práve preto sa pridáva do jedál zo strukovín. Je to aj ľahké sedatívum a preto by tehotné ženy nemali čaj z bobkového listu vôbec piť. Potvrdené sú protizápalové a močopudné účinky. Využiť bobkový list môžu aj cukrovkári, pretože vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Okrem toho sa používa aj na detoxikáciu tela. Le tu musím upozorniť, že čaj by sme nemali piť dlhšie ako 3 dni a po týždňovej pauze môžeme čaj opäť piť ďalšie 3 dni.

Čaj z bobkového listu na detoxikáciu tela – 5 g bobkového listu zalejeme 300 ml vody a varíme 10 minút. Odvar nalejeme do termosky a necháme lúhovať 12 hodín. Pijeme po malých dúškoch, počas celého dňa do poobedňajších hodín. Večer ho už nepijeme. Musíme byť však opatrný, pretože pri predávkovaní môže vyvolať vážne zdravotné problémy (nap. životu nebezpečné krvácanie).

Skvelým využitím je aj olejček – varínový olejček – a to pridaním do kúpeľa. A v tomto prípade nám pomôže pri stuhnutých svaloch a bolestiach kĺbov. Okrem toho je tzv. odbúravač stresu, únavy a pomôže vám koncentrovať sa.

F

Fenikel – môžeme využívať aj ako zeleninu, ale aj ako korenie. Je to úplne jedno petože účinky sú rovnaké. Fenikel využívajú rôzne národnosti vo svojich kuchyniach. Najmä však Francúzi a Taliani. No v poslednom čase sa častejšie objavuje aj v našej kuchyni. Polievky, omáčky, prílohy k mäsu i hlavné zeleninové jedlá. Všade skvelo chutí. Odporúčam vyskúšať ako opekanú prílohu pri grilovačkách a aj ku rybám. Niečo fantastické 🙂
No, fenikel je skvelý aj ako semiačko – korenina. Máte ho doma určite každý. Feniklový čaj, feniklové keksíky alebo feniklový olejček. Všetko nám môže pomôcť pri rôznych chorobách.

Čajom liečime nadúvanie, vylepšujeme trávenie, tíšime kŕče, má protizápalové a antibakteriálne účinky. Éterický olejček z feniklu vám tak isto pomôže pri kŕčoch jemným masírovaním brušnej dutiny a čriev. Staré liečiteľky o fenikle hovoria ako byline, čo posilňuje oči.

Čaj z feniklu a šalvie – ná uľaví pri nachladnutí. Takisto musíme pred prípravou čaju feniklové semienka najskôr rozdrviť. Nezabudnite si tento čaj osladiť medom.

Čistý feniklový čaj – na nadúvanie a lepšie trávenie. Pripravíme si ho z 1-3 čl podrveného feniklu a 250 ml vriacej vody. Lúhujeme 15 min. Takýto len oveľa slabší môžeme pripraviť aj detičkám a to ½ lyžičky feniklu a 125 ml vody, lúhujeme 10 min. Popíjame letný a najlepšie neosladený.

H

Horčičné semienko – práve z tohto semienka sa vyrába horčica. Horčičné semienka sa nachádzajú aj v zmesi na zaváranie – DEKO, ZELKO. A viete prečo je súčasťou zaváracieho rituálu ? Lebo má konzervačné účinky. Určite ich poznáte tieto malé, svetlohnedé, okrúhle semienka. Je to vlastne dochucovadlo do rôznych šalátov, omáčok alebo len taká samozrejmá a obyčajná spomínaná pasta nazývaná horčica príloha k mäsu.

No to nie je všetko.  Má moc vplývať aj na náš organizmus a to pozitívne. Pretože toto malé semienko vám zahreje telo. Tak ako som už hore písala o konzervačných účinkoch a to pre naše telo znamená, že dokáže brzdiť rast baktérii a pliesní. Majú močopudné účinky, odvodňujú a pomáhajú prečistiť obličky. Dokonca prečisťujú aj tráviaci trakt, pečeň. Sú odborníkmi na pevné cievy. Dá sa využiť ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, pred anémiou a osteoporózou. Môžeme ich využiť aj v období chrípky pri zápale hrdla a kašli. Tak isto ako aníz, vám pomôže pri trávení a podporuje vylučovanie žlče.

K

Kardamon – je vzácne korenie, poznali ho už starí Rimania, Egypťania a Gréci. Pochádza z Indie, no teraz je rozšírené po celom svete. Používame ho v kuchyni ako mletú koreninu. Najlepší je v polievkach, paštétach ale aj v omáčkach so súčasťou mäsa. Môžeme semienka lúhovať a tým získame tekutinu ako základ na exotické omáčky či polievky.
Kardamon je najlepšia podpora pri chudnutí. Tak ako koreniny opisované v tomto článku je kardamon nápomocný pri trávení, odstraňuje pálenie záhy. Žutie semienok kardamonu osviežuje dych a čistí zuby. Odvodňuje organizmus a priaznivo pôsobí na obličky a močové cesty. Okrem toho povzbudzuje imunitný systém. V kombinácii s medom je vhodný aj proti kašľu.

Klinček – toto je ďalšie korenie, bez ktorého by sme si pečenie na Vianoce nevedeli predstaviť. Teda aspoň ja nie. Koláčiky – perníčky, varené nápoje – vínko, ovocné nápoje na zahriatie – vianočný punč, sirupy, lekváre, zaváraniny, či ako ozdoba pomarančov, tak tam všade musí byť klinček. No nie len pri varení sladkých jedál, ale aj pri varení mäsových pokrmov a príloh. Skúsili ste už niekedy uvariť takú obyčajnú ryžu s klinčekom, ktorá bude prílohou k mäsu? Že nie. Radím vyskúšať, je to znamenitá vec. Predstavu by ste určite mali, keďže aj ryžový nákyp sa varí s klinčekom 🙂 No a klinček má krásny tvar, nádhernú vôňu a ešte je aj liečivý.

Klinček je skvelý pri bolestiach zubov a to preto, že má anestetické účinky. Aj pri problémoch pri vytrhnutom zube nám pomôže klinček lebo má dezinfekčné účinky. Výluh z klinčeka spolu so šalviou sú jednotkou pri akýchkoľvek problémoch spojených so zubami. Ešte vám pomôže aj pri žalúdočnej nevoľnosti počas cestovania.
Ak si radi pripravujete čaj z ovocia, vyskúšajte si do neho pridať 2-3 klinčeky a uvidíte ako vám bude čaj chutiť.

Čierne korenie – poznáme a používame pri varení už od pradávna. Neviem si predstaviť, že by sme mali čierne korenie odložiť a prestať používať. Najvyužívanejšie korenie aké poznám. Vylepšuje nám chuť jedla od polievok až po ťažké mäsité jedlá. Samozrejme, že do sladkých pokrmov sa nedáva ! 🙂 Ale už som bola raz svedkom pridávania čierneho korenia do lekváru. Lekvár to bol veľmi zvláštny. Vtedy 🙂 V súčasnosti, keď sa chilli pridáva do čokolády, na ovocie, varia sa s ním lekváre, sa až tak veľmi nečudujem koreniu v lekváre.

Ale vieme ako nám môže čierne korenie pomôcť? Musím napísať, že je to naše prírodné antibiotikum. Prababka hovorievala o čiernom korení ako o liečivke na žalúdok. Pridávala ho starkému do pálenky keď ho bolel žalúdok. A táto medicína sa preniesla do súčasnosti. Určite ju poznáte. Podporuje tvorbu žalúdočných kyselín, čím uľahčuje trávenie. Korenie obsahuje zložku zvanú piperín, ktorý nám napomáha zvyšovať vstrebávanie živín s následným lepším využitím. Pri korení môžeme napísať, že je antibakteriálne, protizápalové a je antioxidantom. A vedecky je potvrdená schopnosť vyčistiť cievy, dokáže bojovať so zlým cholesterolom.

Kurkuma – je národná korenina Indie. Je známa ako súčasť čínskej medicíny a v árjuvéde. Vieme, že je základom korenia Karí. Je to korenie používané najmä v kuchyni s výrazne špecifickou arómou a chuťou. Korenie žltej farby s mierne pálivou chuťou. Hovorí sa o nej aj ako o prevenčnej korenine. Pôsobí prevenčne vo viacerých oblastiach : ako prevencia proti cukrovke, rakovine a proti Alzheimerovej chorobe. Tiež pôsobí prevenčne pri bolestiach a zápaloch kĺbov. Podporuje : imunitný systém, trávenie, chudnutie, hojenie rán a popálenín, či funkciu pečene. A to ešte ani z ďaleka nie je všetko. Je to naozaj skvelá korenina pretože čistí krv, lieči hnačky, znižuje cholesterol, pomáha pri liečbe kožných chorôb a pri nádorových ochoreniach. A je antidepresívna, antiseptická, antibiotická a detoxikuje.

M

Muškátový oriešok – exotické korenie pochádzajúce z Indonézie. Poznáme ho aj ako muškátový kvet. Hneď na začiatok napíšem, že je to afrodiziakum. Obsahuje olej, škrob a silice – myristicín a elemicín, ktoré majú halucinogénne účinky. Dôležité upozornenie : viac ako ½ lyžičky denne môže vyvolať nevoľnosť. Muškátový oriešok sa radí medzi halucinogény lebo vo veľkých dávkach pôsobí jedovato. Napriek tomu nám môže pomôcť pri problémoch s reumou, pri zapálených ďasnách, pri hnačkách a kŕčoch. Oriešok je antibakteriálny a protizápalový. Pôsobí na nervový systém a tým vylepšuje náš spánok.

Oriešok môžeme použiť aj zvonku, keď máme nejaké kožné problémy a pri popáleninách od slnka. Na ošetrenie použijeme muškátový oriešok spolu s mliekom, ktoré necháme odstáť cca 10 min. a používame na omývanie.

P

Paprika – je najmä korenie do klobás 🙂 Samozrejme, že žartujem. Ale musíte uznať, že pri zabíjačkách červená mletá paprika spolu s čiernym korením hrá hlavnú rolu. Klobásky, papriková slanina a keď sa vymaníme zo zabíjačiek, tak je paprika súčasťou jedla volaného paprikáš. Aj polievky bez červenej papriky nie sú ono. Okrem toho, že pokrmu dáva farbu, dáva aj chuť. A to ešte nehovorím o chilli papričkách alebo kapiách. No, pre tento odsek je dôležitá červená mletá paprika či sladká alebo štipľavá.
Paprika je zdrojom beta-karoténu, vitamínu C, kyseliny listovej, omega 3 a omega 6 mastných kyselín.
Môžeme s kľudným svedomím napísať, že paprika podporuje rýchlejšie trávenie a metabolizmus tukov, pomáha odstraňovať bolesti brucha a plynatosť. Pomáha odvodňovať organizmus a prečisťovať obličky a močové cesty. Využíva sa pri liečbe anémie a osteoporózy. Je antiseptická a podporuje imunitu.

R

Rasca – neodmysliteľne patrí do kuchyne a preto každý z nás určite pozná rascovú polievku. Rascový likér je tiež mňamka. Recept som vám už písala. Ak sa rozhodnete pre výrobu likéru , tak dám len link http://alchemylka.sk/2016/08/13/rasca-lucna-carum-carvi/

Teraz môžem napísať v čom je rasca dobrá ako pomocník. Takže pomáha pri nafúknutom brušku ale to vieme. Podporuje aj činnosť žalúdka a čriev a aj tvorbu tráviacich štiav. Uvoľňuje brušné kŕče a vyháňa črevné parazity. Má dezinfekčné účinky, pomáha pri chudokrvnosti. Ešte rada pre mamičky, ktoré koja svoje ratolesti – čaj z rasce, raz cez deň pomôže k tvorbe a kvalite materského mlieka a ešte aj detičkám aby nemali koliky.

S-Š

Škorica – a ešte jedno korenie bez ktorého sa nekonajú Vianoce 🙂 Škoricové kolieska sú naj, alebo také osie hniezda so škoricou z kysnutého cesta sú tiež v našej domácnosti veľmi obľúbené. Milujem škoricu 🙂 Pre jej vôňu ale aj pre jej nevšedný tvar. Samozrejme, že píšem o celej škorici, ktorá je veľmi krásna aj ako súčasť vianočnej výzdoby.  Stačí ju skombinovať so sušenými kolieskami pomaranča či citróna a ozdôbka je hotová.
Mne škorica veľmi imponuje a zároveň pomáha. Moje studené ruky a nohy sa snažím zohrievať za pomoci vareného čaju so škoricou. Teda aby som bola presná do väčšiny čajov si pridávam škoricu, práve pre prekrvenie rúk a nôh ale aj pre vôňu. Takže varenie, pečenie alebo sezónne maškrty – lekváre, sirupy a iné obsahujú škoricu.

Pomáha prekrvovať a zohrievať organizmus. Dokáže však aj povzbudiť a dodať potrebnú silu. Mletá škorica je vhodná ako : prevencia proti chrípke, podpora trávenia a povzbudenie metabolizmu. Podporuje vylučovanie i prečisťovanie organizmu. Má antiseptické, antibiotické a detoxikačné účinky. Upokojuje nervový systém a pomáha odstraňovať stres. Pomáha aj pri zaspávaní a  po škoricovom čajíku budete viac pozornejší.

V

Vanilka – je rastlina zvaná orchidea. Pochádza z Mexika. Ja sa veľmi teším z toho, že ju máme. Taký fajný krém do koláčov bez vanilky nie je ani krémom. To si neviem prestaviť. Nádherne vonia, vylepšuje tým chuť všetkého sladkého. No, paráda ! V Mexiku ju pridávajú do jedla, kde hlavnou zložkou je fazuľa a zelenina. A vraj to chutí úžasne. Kombinovať ju môžeme aj s inými koreninami ako napríklad : šafran, klinček, badián, kardamon alebo škorica. Nesmiem zabudnúť na vanilkový cukor. A ten si môžete urobiť aj sami.

Vanilkový cukor – zadovážime si jemný kryštálový cukor, nasypeme ho do väčšieho pohára aj s vanilkovým luskom a dobre uzavrieme. Vanilkový lusk si môžeme na viacerých miestach pozdĺžne narezať pre výraznejšiu arómu. Takto si ho necháme niekoľko dní a to záleží na vás ako silno voniaci vanilkový cukor chcete. Ja si ho nechávam takto aspoň týždeň. Aaaa, zabudla som. Občas je treba pohár pretrepať aby sa ovoňal celý obsah pohára.

Okrem nádhernej vône je vanilka skvelá pre náš organizmus. Vanilka je skvelá ako afrodiziakum, pretože zvyšuje erotickú príťažlivosť a súvisí to s ľudskými feromónmi. Povzbudzuje celé telo nevynímajúc mozog. Používa sa pri aromaterapii – pri nechutenstve, nespavosti, pri depresiách a povzbudzuje zmysly. Pomáha aj pri horúčke. Tehotným ženám odbúrava nevoľnosti.
S pripraveným olejčekom si pomôžeme zregenerovať pokožku. Okrem toho pozitívne pôsobí aj na srdce.

Vanilkový olejček – pripravíme si extra panenský olivový olej alebo olej z hroznových semienok, do ktorého ponoríme prekrojený vanilkový lusk. Uzavretú nádobu necháme macerovať 14 – 20 dní a pravidelne pretrepávame. Po tejto dobe olej scedíme a prelejeme do vhodnej nádoby. Používame na masáže alebo namiesto telového mlieka po kúpeli.

0 komentárov k “Koreniny ako liekPridajte vlastný →

Pridaj komentár