Brečtan popínavý ~ Hedera helix

Oficiálne máme zimu. Vonku sa naše bylinky uložili na zimný spánok. Určite ste si všimli, že sa už vonku nič nezelenie. Preto som sa rozhodla, že vám napíšem o kríku, ktorý je vždy zelený. Volá sa brečtan popínavý s krásnymi členitými listami a bledozelenou žilnatinou. Dorastá niekedy až do 20 metrov. Brečtan má domov v celej Európe, rastie aj v Ázii a Afrike. Táto milá rastlina u nás rastie vo voľnej prírode prevažne v listnatých o niečo menej v zmiešaných lesoch. Ľudia si brečtan pestujú aj v záhradách či na stenách domov. Brečtan rastie dosť pomaly, ale dosť vytrvalo. Dožíva sa pri vhodných podmienkach aj 500 a viac rokov. A preto sa nečudujem, že už v dávnej minulosti brečtan pokladali za rastlinu ako symbol vernosti a priateľstva. Dokonca aj grécky boh Dionýzos, čiže Bacchus bol zobrazovaný s vencom z brečtanu na hlave. V kresťanstve je brečtan symbolom nesmrteľnosti a to práve pre jeho dlhovekosť 🙂

Je to naozaj pôvabná rastlina, popínavá a pre mnohých okrasná. No, ešte jeden prívlastok jej priradím a to liečivá. Mnohí si môžete teraz pomyslieť, že brečtan je predsa jedovatý. Aj ja mám od detstva zafixované, že brečtan je jedovatý a mnohí neznalí nám brečtan zakazovali čo i len chytať. Najviac sú jedovaté bobule teda plody. To máte pravdu, vo väčších dávkach je toxický a práve preto by sme mali byť veľmi obozretní !
Napriek tomu brečtan v sebe ukrýva saponíny, flavonoidy, triesloviny, betakarotén. Rôzne kyseliny : mravčiu, jablčnú, chlorogenovú, ale aj pektín, jód rutín a z vitamínov A a E.

Listy brečtanu zbierame počas jari a leta. Sušenie je veľmi jednoduché, môžeme ich sušiť aj na slniečku, ale aj v tieni. Ak nám však niektorý z listov zhnedne treba ho vyhodiť. Odkladáme a využívame len krásne sivozelené listy. Listy sa využívajú vnútorne aj zvonku. Ale ešte raz upozorňujem na skutočnosť, že vnútorné použitie by si mal každý zvážiť !!! Tehotné a dojčiace matky by brečtan nemali používať vôbec!!!

Odvar z listov sa používa na vykašliavanie, pri astme, pri zapálených slizniciach, podporuje činnosť pečene a žlčníka. Ale veľmi opatrne. Malé množstvo t.j. ½ čajovej lyžičky do 2,5-3 dcl vody každý druhý deň a nie dlhodobo. Ja však uprednostňujem využiť brečtanové listy či už čerstvé alebo sušené, na vonkajšie použitie a to na omývanie rán. Parádny je aj silnejší odvar z brečtanu s využitím sedacieho kúpeľa pri hemoroidoch. Stačí si zobrať za (menšiu) hrsť čerstvých alebo sušených listov brečtanu a zaliať 1 litrom studenej vody a nechať macerovať do rána (min. 12 hodín). Potom priviesť k varu a nechať vychladnúť na požadovanú teplotu a absolvovať sedací kúpeľ. Minulý rok som z neho robila aj mastičku na hemoroidy, ktorá je veľmi účinná. Tak isto sa dá využiť aj pri bolestiach kĺbov či ako masť alebo obklad.

Z brečtanu si môžete urobiť aj tinktúru v pomere 1:5 t.j. 1diel brečtan a 5 dielov alkoholu. Lúhujeme mimo slnečných lúčov po dobu 3 týždňov. 1-2x denne pretrepávame. Držíme v tmavých fľaštičkách na chladnom, tmavom mieste. Užívanie maximálne 20 kvapiek 2 – 3x denne po dobu 2-3 týždňov. Tinktúra je dobrá ako som už písala pri chorobách horných dýchacích ciest.

Okrem toho čerstvé listy brečtanu sú skvelé aj na celulitídu ako masážna emulzia spolu s morskou soľou a škoricou.

Na záver by som spomenula aj to, že brečtan je taký prírodný filter vzduchu. Znamená to, že pokiaľ máte brečtan zasadený doma v črepníku bude vám v dome či byte čistiť vzduch.

Mne sa strašne páčia domy pokryté brečtanom. V Grécku alebo na Sicílií, či Sardínií je takýchto zeleňou obrastených domov neúrekom. A sú nádherné a zároveň záhadné. Preto som si povedala, že nejaký kúsok múru na chalúpke si aj ja touto vždy zelenou rastlinou skrášlim 🙂

Pekný zvyšok večera želá Jarka 🙂

0 komentárov k “Brečtan popínavý ~ Hedera helixPridajte vlastný →

Pridaj komentár