Imelo biele ~ Viscum Album

Čo všetko viete o imele? Predpokladám, ovládate, že je to vianočná a zároveň rastlinka, pod ktorou sa zvykne bozkávať (najmä v Amerike), že je to rastlinný parazit a že imelo je jedovaté. V podstate máte pravdu vo všetkých bodoch. Ja už len trochu spresním fakty o imele.

To, že je parazit je úplná pravda, nakoľko sa jeho lepkavé semiačka dokážu len na svojom hostiteľovi naplno rozvinúť k čomu veľkým dielom pomáhajú aj vtáčiky. Oni tieto lepkavé semienka roznášajú kade-tade po stromoch a oni si tam pekne vyklíčia a v plnej sile berú miazgu stromu, na ktorom parazitujú. Dospelá rastlina imela je nádherne sivozelená a má tvar gule. Imelo parazituje najmä na vysokých stromoch, ale je oblasť, kde je imelo veľmi rozšírené a rastie aj na nižších stromoch napr. ovocných. Cestou na chalupu smerom na Sebechleby až po Ladzany, rastie imelo zväčša na každom strome rastúcom popri ceste. Prekrýva celé koruny stromov. Predpokladám, že stromy už dlho nebudú žiť. Je to veľmi smutné, keď jedna rastlina aby mohla žiť postupne druhú zabije.

To, že je imelo jedovaté je pravda aj nie je. Teda z časti je to pravda. Imelo má jedovaté len bobuľky čiže plody. Listy a stonky vôbec nie sú jedovaté. Preto stačí po zbere odstrániť dôkladne všetky bobuľky z imela a môžete ho plnohodnotne využiť. Najlepšie by bolo keby ste zbierali imelo v marci až apríli, pretože v tomto období imelo bobuľky nemá nakoľko ich vtáčiky vyzobkali.

Keď som už začala písať o zbere tak už aj dokončím. Vhodný čas na zber imela je od októbra až do polovice decembra a potom ako som už spomínala tak od marca až do konca apríla. Dobré by bolo aby ste si imelo hneď po zbere pokrájali alebo posekali. Imelo veľmi rýchli tvrdne a potom by ste sa dosť natrápili. Ale ak nie ste „fanúšikovia“ zbierania imela lebo je to dosť náročné, nakoľko rastie prevažne dosť vysoko, môžete si imelo kúpiť aj v lekárni. Ak sa predsa rozhodnete pre zber môžete si ho usušiť aj za pomoci umelého tepla, ale sušíme do 30°C. Vysušená droga však musí ostať svetlo zelená alebo sivozelená.

Imelo je veľmi nápomocné pri čistení ciev a tým pádom dobre vplýva na krvný obeh, znižuje krvný tlak a pozitívne pôsobí na srdce. Má schopnosť vysoký tlak znižovať a nízky zvyšovať. Okrem iného pozitívne vplýva na funkciu žliaz a povzbudzuje látkovú premenu. Ľudia, ktorí trpia chronickou poruchou látkovej výmeny, by mali skúsiť aspoň pol roka pravidelne piť imelový čaj. Zastavuje krvácanie vo všeobecnosti. Čaj z imela skvele pomáha aj pri ťažkostiach v klimaktériu. Dokonca odstraňuje stres a nervozitu. Patrícia pila čaj z imela keď mala zníženú funkciu imunity spolu s tinktúrou z kapucínky.

Takže ak si chcete urobiť tinktúru z imela, ktorá je najúčinnejšia v liečbe môžete si ísť nazbierať imelo alebo si ho kúpite v lekárni. Jednoducho si nazbierané imelo posekajte na malé kúsky a zalejte alkoholom v pomere 1:5 a nechajte macerovať 4-6 týždňov na tmavom mieste. Občas je potrebné macerát pretrepať. Po tejto dobe macerát zlejeme a ešte necháme pár dní postáť aby sa nám tinktúra usadila. Potom opatrne hadičkou stiahneme do tmavej fľaštičky a držíme v tme a chlade. Užívame 15-20 kvapiek 2x denne dlhodobo. Neprekračujte dennú dávku !

No, a práve teraz je čas na zber či nákup imela. Myslím tým, že na každom bežnom mestskom či obecnom trhu sa určite nájde nejaký predajca imela. Imela, ktoré je však vhodné len na skrášlenie našich príbytkov. Nakoľko nevieme kde predajca imelo nazbieral…natrhané po pri ceste určite nie je vhodné na čaj 🙂 ale ako vianočná ozdoba splní účel určite.

Ja vám želám príjemné skrášľovanie vianočných príbytkov 🙂

0 komentárov k “Imelo biele ~ Viscum AlbumPridajte vlastný →

Pridaj komentár