Vinič hroznorodý ~ Vitis vinifera ~ vínna réva ~ hrozno

Ďalšie úžasné ovocie pestované a dostupné aj tu u nás na Slovensku. Máme niekoľko vínnych oblastí kde sa pestuje vínna réva – hrozno. Veľké množstvo odrôd, z ktorých sa vyrábajú neskutočné kvalitné a chuťovo parádne vína. Suché, sladké, ružové, biele, červené, tokajské… no proste aké len chcete. V tomto sú naši vinári naozaj majstri remesla. Ale nebudem tu teraz vypisovať o vínach a vinároch. Aj keď sa hovorí o víne ako o nápoji starcov 🙂 Nie o tom som chcela, ale skôr o pozitívnych účinkoch hrozna na náš organizmus.

Hrozno s menšími bobuľkami je vo všeobecnosti vhodnejšie na výrobu vína a hrozno z veľkými bobuľami je zasa vhodnejšie na priamu konzumáciu. Približne od polovice augusta až do polovice októbra je možné robiť zber hrozna, čo záleží podľa odrody viniča. Niektorí vinári robia účelový zber na slamové víno či ľadový zber. No na konzumáciu je vhodný akýkoľvek čas 🙂

Hrozno má v sebe ukryté bohatstvo v podobe vitamínov a minerálov. Vitamíny sú zastúpené vitamínom A, B1, B2, B6, C, E, K okrem toho aj kyselinou listovou, dôležitou najmä pre ženy a kyselinou pantoténovou. Spomedzi minerálov by som spomenula : draslík, fosfor, horčík, kremík, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, zinok, železo. Hrozno je aj plný sacharidov – hroznového cukru a mnoho antioxidantov a vlákniny.

Všetky tieto úžasné veci obsiahnuté v hrozne nám dokážu pomôcť v boji proti rôznym chorobám. Pomáha nám z tela vyplavovať rôzne škodlivé látky na základe močopudnosti hrozna. Pomáha pri zápchach, pri rovnováhe črevnej mikroflóry a detoxikuje črevá. Železo obsiahnuté v hrozne nám pomáha pri tvorbe červených krviniek. Látka nazývaná resveratrol – reguluje zrážanie krvných doštičiek, obmedzuje tvorbu zrazenín a zvyšuje prietok krvi. Spomínaný hroznový cukor dodáva mozgu potrebnú energiu a tým sa lepšie koncentrujeme a učíme. A v neposlednom rade je hrozno neúnavný bojovník proti starnutiu – pomáha našu pokožku vyhladzovať a bojuje proti vráskam. Draslík v hrozne nám pomáha aj pri chudnutí, pomáha odviesť z tela prebytočnú vodu. Kremík nám vylepší kvalitu našich vlasov a nechtov. Olejček z hroznových semienok je vynikajúci na každodenné použitie namiesto denného krému, pretože ním si zaistíme pevnosť a pružnosť pokožky. Masážou semienkami z hrozien bojujeme proti celulitíde.

Myslím, že je toho celkom dosť, s čím nám také obyčajné hrozno môže pomôcť a pritom skvelo chutí. A to v akejkoľvek podobe. Bobule, šťava, lekvár, víno, sirup, kompót … je to úplne jedno aká úprava. Hrozno je skvelé a treba ho jesť tak často ako sa dá. Budete krásni, svieži a hlavne zdraví 🙂

Ešte vám napíšem recept na hroznový lekvár :
Hrozno oberieme zo strapcov, tak aby sme mali len bobule. Poriadne poumývame a nasypeme do hrnca, jemne popučíme a dáme zohrievať na sporák. Keď sa nám hrozno zohreje (nechceme aby vrelo) lepšie nám pustí šťavu a zafarbí sa od šupky. Potom takto zohriate hrozno skúsime pomixovať len malú chvíľu a prepasírujeme cez sitko tak aby sme tam nemali semienka. Odmeriame si koľko litrov máme šťavy a podľa toho si pripravíme cukor a gélfix. Potom už varíme podľa návodu na gélfixe. Horúce nalievame do pohárikov.

Nám však v poslednej dobe veľmi chutí hroznová šťava. Hrozno odšťavím, naplním do fliaš a  pasterizujem na 70°C. Plním do 200 ml fľaštičiek a takto nám vydrží do novej úrody.

September a október je obdobie vinobrania a ja sa vždy teším na to naše nestriekané, sladké a zdravé…

….a už sa ten čas zberu blíži 🍇

                             Jarka 💚

,

0 komentárov k “Vinič hroznorodý ~ Vitis vinifera ~ vínna réva ~ hroznoPridajte vlastný →

Pridaj komentár