Domáce cestoviny

DSC_0228

Ahojte, po dlhšej odmlke sa vraciame oddýchnuté a v plnej sile 🙂
Počas sviatkov sme sa venovali rodine a spriadali sme plány na budúci rok. Predsavzatia sme si nenapísala ani jedna z nás, i keď obe v obľube škrtáme splnené úlohy v zoznamoch 😀 Jeden cieľ sa ale predsa nájde aj u nás a to ten, aby sme Vám aj počas roku 2017 prinášali chutné, poučné, zaujímavé články. Tak prajeme aj v tejto forme všetko dobré v novom roku ! Nezabudnite, že sny si treba plniť 🙂

Po sviatkoch plných prejedania sa a samých ťažkých jedál, som sa rozhodla pripraviť cestoviny ako tú ľahšiu a zdravšiu variantu. No nebežala som do obchodu aby som si nakúpila cestoviny, ale padlo rozhodnutie urobiť si cestoviny doma. Také ozajstné ako robievala moja babka alebo mamina. Domáce cestoviny sa u nás robili pomerne často a v hojnom počte. Niťovky do vývarov a široké rezance s makom alebo orechami. Mňammm…

Fakt, nič jednoduchšie asi nie je. Výroba mi trvala veľmi krátko. Samozrejme, že som si pomohla mlynčekom na cestoviny, ale aj bez neho to netrvá dlho. Stačí vám trochu chcenia a nesmierna chuť na domáce cestoviny a práca vám ide od ruky. Príprava surovín mi zabrala asi 2 minúty a tak som mala raz dva zamiesené cesto. Urobila som si hneď dva druhy. Jedny cestoviny boli klasické len vaječné, ale dve varianty krájania: 1. tenké rezance do rôznych polievok a 2. široké a hrubšie rezance, buď ako príloha alebo ako hlavné jedlo. Druhú variantu cestovín som prifarbila a aj ochutila paradajkou, presnejšie prepasírovaným paradajkovým pomodorom (o pomodore som vám písala tu : http://alchemylka.sk/2016/08/19/rajciak-jedly-solanum-lycopersicum/ ) A aj tu som si urobila dve varianty širokých rezancov – jedny som nechala dlhé a postáčala som ich do akože hniezd a druhé som ručne nakrájala za pomoci radielka na široké ale omnoho kratšie rezance. Ešte si chcem urobiť aj špenátové, ktoré sú fakt mňamka, ale tie až na budúce.

No a tým chcem povedať, že si môžete do základného receptu pridať aj bylinky (bazalku, petržlen, tymian, …však na aké máte chuť) alebo rôzne koreniny (rascu, papriku, kari…tu sa tiež medze nekladú). Ja však mám rada aj cesnakové a cibuľové, parádne sú aj mrkvové. Tu však nesmiem zabudnúť pripomenúť, že si rôzne zeleniny musíte dobre uvariť a pomixovať aby ste potom mohli vypracovať hladké cesto na cestoviny.

A teraz je už čas napísať vám základný recept na domáce cestoviny.

Domáce cestoviny

Na každých 100 g hladkej múky obyčajnej (nemusí byť extra OO) sa pridáva 1 celé vajce. V prípade hustého cesta je potrebné pridať po kvapkách letnú vodu. Cesto má byť hutné nie však veľmi mäkké. V prípade mäkkého cesta je potrebné pridať ešte múku.

Ak si chcete pridať nejaké koreniny a bylinky – pomer múka/vajce ostáva. Ale v prípade použitia varenej zeleniny, je potrebné znížiť počet vajec. Napr.: 500 g hl.múka, 3 vajcia a 150-200g špenát. Znížili sme počet vajíčok a to preto lebo by cesto bolo príliš riedke a potrebovali by sme veľa múky na zahustenie. Špenát by zanikol v celkovej mase. Samy budete vidieť, či je musíte pridať múku alebo vodu. To však zistíte až pri miesení cesta 🙂

Tvarovanie, je druhá časť výroby a pre mňa tá zábavnejšia. Takže po vymiesení cesta je fajn nechať ho trochu oddýchnuť prikryté pod utierkou (asi tak pol hodinku). Po tejto dobe si na pomúčenej pracovnej doske upravíme cesto do valca a pokrájame na menšie kúsky (vzniknú nám kolieska). Tieto kolieska postupne rozvaľkáme valčekom (alebo strojom ak máte) na požadovanú hrúbku a opäť necháme pár minút oddychovať asi 3-5 minút. Čím tenšie cesto, tým rýchlejšie schne a láme sa. A teraz nastáva časť obzvlášť pre mňa zaujímavá a zábavná. Krájanie cestovny 🙂 Krájať môžete ručne alebo na spomínanom mlynčeku na cestoviny. Ja si ich krájam aj ručne za pomoci radielka ale aj na strojčeku. No, keď si ich krájate ručne môžete využiť svoju fantáziu na to aby ste si vyrobili vlastné, krásne a hlavne originálne vytvarované cestoviny. A po nakrájaní a vytvarovaní cestovín ich rozložíme na múkou vysypaný obrus a necháme riadne vyschnúť. To je dôležité pretože by sa nám cestoviny mohli polepiť v nádobe. No a máme hotovo. Už len vymyslieť s akou prílohou si ich uvaríme 🙂

DSC_0231

DSC_0237

Využitie je pestré a nechám to na vás a vaše obľúbené kombinácie. Ja ich rada kombinujem s rôznymi omáčkami, či už zeleninovými alebo syrovými, s plodmi mora , no proste podľa chuti… Samozrejme, že nemusia byť len na slano, ale využité môžu byť aj na sladko, čo vaše detská určite ocenia. A v tejto variante na sladko sú fakt bomba domáce cestoviny s orechami.

Ešte vám napíšem recept na cestoviny s morskými plodmi, ktorých sa neviem dojesť. Takéto cestoviny mi varí môj muž a sú fakt božské 🙂 verte mi. Treba vyskúšať!

Domáce cestoviny s morskými plodmi

Dáme variť vodu do veľkého hrnca a pripravíme si široké, dlhé domáce rezance môžu byť aj s príchuťou pomodora (paradajky) asi tak 400-500 g.

Do panvice si dáme 2-3PL olivového oleja a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu. Speníme. Pridáme nadrvený cesnak a morské plody (buď si kúpite morský kokteil alebo pridáte len to čo máte radi – krevety, chobotnice …) po krátkom dusení je potreba prisoliť a okoreniť. Potom pridáme pomodoro asi 3,5 dcl a stále dusíme za občasného miešania. Podľa potreby dochutíme a pridáme al dente cestoviny aj s trochou vývaru z cestovín. Celú zmes spolu premiešame a pridáme na úplný záver posekanú bazalku. Pri servírovaní si nezabudnite cestoviny posypať strúhaným syrom.

Dobrú chuť !!!DSC_0253

0 komentárov k “Domáce cestovinyPridajte vlastný →

Pridaj komentár