DSC_0268

Fašiangy

Fašiangy začínajú od Troch kráľov a trvajú až po Popolcovú stredu a zvyčajne sa končili okolo Gregora. Avšak presný termín nemali. ´Presný termín sa nedá určiť, nakoľko fašiangové obdobie závisí od dátumu Veľkej noci,  a ten zas od jarnej rovnodennosti a lunárneho cyklu. Presne 4O dní pred Veľkou nocou sa fašiangy končili troma dňami – krátkym fašiangom (začal v nedeľu a končil v utorok).
Používali sa rôzne výrazy pre toto obdobie napr. mjasopust (veľkomoravskom období), fašangy (stredovek), fašiangy (z nem. Fastenschank – posledné čapovanie alkoholických nápojov pred pôstom).

dni, ktoré predchádzali 4O dňovému pôstu, ktoré cirkev zaviedla už v 4. stor, ľudia využívali naplno, snažili sa správať viac uvoľnenie, za to zodpovednosť za ich bezuzdné činy niesli ich masky.
U Slovanov s vyvinuli zvyky zo zvykov z dávnej minulosti, konajúce sa na prelome zimného a jarného obdobia.  Typické bolo obchôdzky mládencov a mužov v tradičných antropomorfných a zoomorfných maskách, mali magicko-vegetatívnu funkciu.
Na konci fašiangov chodili mládenci po domoch, v ktorých mali dievky vyberať potraviny, ktoré boli použité pre mládež v rámci spoločnej zábavy. Chodievalo sa s klátom, so zábavnou hrou ó stínaní kohúta. Na posledný fašiang chodili po dedinách rôzne skupiny fašanguvať. Sluha a horár vošli do každého domu, ostatné skupiny len tam, kde niečo aj dostali. Krútiac ražňom zaspievali :

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde,
kto nemá kožúška, zima mu bude.
ja nemám, ja nemám, len tak sa trasiem,
dajte mi slaninky nech sa vypasiem.

V posledné dni pred Popolcovou stredou sa konali zábavy, chodili fašiangové masky, najmä medveď, turoň, koza, obilník, slameník, sitárik, muži prezlečení za žen, svadobná pár, vojak, kôň s jazdcom. Typickými jedlami bola huspenina, pečené mäso a klobásky a najtradičnejšou súčasťou hodovania boli vyprážané šišky. Na celom Slovensku sa v deň posledného fašiangu dramatickým no veselým spôsobom pochovávala basa. Zároveň sa podopíjali štamperlíky, vínové poháre a zjedla sa praženica s klobásou.
V období stredoveku fašiangovému ošiaľu podliehali všetky vrstvy spoločnosti, vrátane najvznešenejších, ktorí si zaobstarávali bohato zdobené masky, skvostné šaty, vyberané jedlá či nápoje a súčasťou boli aj turnaje. Koncom 19. stor až začiatkom 20.stor v šľachtickom a mestskom prostredí predstavovalo fašiangy obdobie bálov, plesov ale aj maškarných bálov. Časom mali svoje plesy rôzne záujmové spolky i skupiny obyvateľstva. Aj v mestečkách sa konali tanečné zábavy i fašiangové sprievody masiek, ktorých súčasťou boli medovina, masť, víno a kvalitné omáčky.

Na fašiangy sa v tradičnom vidieckom prostredí ukončilo spoločenské stretávanie mládeže. Skončili sa priadky dievok v kúdeľných izbách a po domoch sa začalo tkať.
Pre fašiangové obdobie platilo viacero pranostík :

Aký je prvý fašiangový deň, také budú prvé jariny.
Aké fašiangy, taká Veľká noc.
Suché fašiangy, dobrý rok.

Recept na naše tradičné pampúchy

Ingrediencie :
1kg hladkej múky
3 žĺtka
150g cukru
50ml rumu
kvások : 300-350ml mlieka, 1PL cukru a kocka droždia
olej na vyprážanie
práškový cukor na posypanie
domáci džem

DSC_0266

Najprv si vytvoríme kvások – zohrejeme si mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie a prisypeme cukor, poriadne premiešame a necháme 1Omin oddychovať.
Zatiaľ si vo väčšej mise navážime múku, cukor, pripravíme si žĺtka. Ak nám kvások pekne napučal, prilejeme ho do pripravených ingrediencií a začneme miesiť a počas miesenia pridávame postupne rum. Dôležité je aby cesto nebolo ani príliš husté ani riedke. Podľa potreby pridáme ešte mlieko alebo múku. Cesto po dôkladnom vymiesení, odložíme na teplé miesto a zakryjeme čistou utierkou. Kysne 45-60min.
Keď nám cesto krásne nakyslo, pripravíme si valček, dosku, múku a pohár, ktorým vykrojíme šišky, olej, panvicu. Cesto vaľkáme hrubšie – trošku viac ako centimer. Pohár si namočíme do múky a vykrajujeme krúžky, do ktorých prstom vytvoríme jamku.

DSC_0262

DSC_0260
Do panvice si nalejeme olej – dôležité pri šiškách je, aby plávali počas vyprážania. Po zohriatí oleja, vkladáme šišky a opekáme z jednej aj druhej strany do zlata. DSC_0258

Nakoniec ich buď obalíme v práškovom cukre alebo ním len šišky posypeme. Podávame s obľúbeným džemom.

DSC_0269

Na strednom Slovensku sa šišky pripravujú veľa rokov počas fašiangového obdobia. Avšak volajú sa pampúchy – šišky sú novodobý názov. Fašiangy mi pripomenula spolužiačka z výšky, ktorá mi písala o krepľoch – ´pampúchoch z východu. Tak len na pobavenie ako sa šišky volajú v rôznych kútoch Slovenska :)

Dobrú chuť :)

Zdroj : Tradície na Slovensku – Zora Mintalová-Zubercová

 

0 komentárov k článku “FašiangyPridajte vlastný →

Pridaj komentár