Med

MED alebo tekuté zlato

Med má množstvo pomenovaní, ale bolo by zbytočné ich teraz každé vymenúvať. Spomeniem len jedno, ktoré sa mne osobne páči najviac a to je „Hojivý zázrak“.

Rozhodla som sa venovať jeden celý článok práve medu. Keďže je zima ako sa patrí – mrazivá, je dôležité dbať o svoje zdravie a snažiť sa, aby sme nielen neochoreli, ale aby sme si možno len tak preventívne posilnili organizmus napr. aj medom. Čo je vlastne ten pravý dôvod k napísaniu tohto článku.
Ale najskôr ako sa rozpíšem o jeho využití, musím napísať, čo to vlastne ten med je, ako sa získava, čo obsahuje, aké druhy máme. MED je látka, ktorú získavame od včiel ako ich hlavný produkt. Stavebným materiálom je nektár, ktorý včely zbierajú a vo svojom tráviacom ústrojenstve k nektáru, čo to pridajú, máličko upravia a napokon si ho už ako hotový med uskladnia v plástoch pod škrupinku včelieho vosku. Včelári si od nich tento med berú a veľká pravdepodobnosť je, že sa takýto včelí med dostane aj k vám. Od pravého a poctivého včelára. My sme sa tu v Santovke zoznámili hneď s dvoma včelármi a jeden z nich je dokonca aj vyučený. Je to úplne parádne mať med priamo od včelára, ktorého osobne poznáte. No, ale to som trochu odbočila od hlavnej témy a tak pokračujem čo teda taký pravý med obsahuje.
Je úžasné, že dva rovnaké medy počas sezóny nenájdete. Spôsobuje to vplyv rôznych kvitnúcich rastlín, oblasti, ale aj samotných včiel na med. To znamená, že nie je agátový med všade rovnaký, dokonca ani v tej istej dedine ale od rôznych včelárov bude med rôzny.
A keďže mám odborníka dosť po ruke, zašla som na múdrosti k nášmu včelárovi p. Vörösovi a na otázku, čo všetko včelí med obsahuje, okamžite spustil. Zahltil mi hlavu toľkými informáciami, že som si ich musela najskôr utriediť. Ale hlavné a najdôležitejšie sa budem snažiť napísať aj vám.

Takže včelí med obsahuje toho naozaj dosť :
základom je voda s cukrom – fruktózou (ovocný cukor) a glukózou (hroznový cukor). Potom sa v ňom nachádzajú aj kyseliny : jablčná, citrónová a mnoho iných. K tomu môžeme vypísať veľký počet vitamínov počínajúc vitamínmi B1, B2, B3, B5, B6 samozrejme aj C, vitamín D, K, E a P . Nesmiem zabudnúť vymenovať aj minerálne látky ako je jód, fosfor, draslík, meď, horčík, zinok, sodík a železo. V mede nájdeme aj aminokyseliny, rôzne aromatické látky a práve preto nám med vonia. Med je antioxidant. Nesmiem zabudnúť na peľ a táto informácia je DôLEŽITÁ pre alergikov = tí by si mali pri konzumácii medu, dávať veľký pozor na alergické reakcie.

Keď sa teraz takto pozerám, čo som napísala, tak ten med naozaj obsahuje obrovské množstvo prospešných látok, však ? Môžeme byť veľmi vďační všetkým včielkam, že nám dávajú takúto vskutku skvelú a liečivú pochutinu alebo teda „hojivý zázrak“.

Rozdelenie medu podľa zdroja t.j. kvet z ktorého zbierajú peľ : Kvetové – z jedného druhu kvetu alebo z viacerých druhov kvetov.

Z jedného druhu kvetu poznáme :
agátový – je jemne zlatý
lipový – je krásnej zlatej farby
slnečnicový – silno žltý a veľmi hustý
repkový – je svetlo žltej farby a hustne až na tuhú pastu, ktorá neskôr vybledne
ďatelinový – je žltý a zhustne na bledožltú hustú pastu
malinový – farba zlatohnedá a krásne vonia
pohankový – biely s jemným nádychom do žlta a veľmi hustý

Z viacerých druhov kvetov poznáme : ovocné medy, lúčne medy, horské medy.
Včelie medy :
podľa prostredia = napr. skalný med, brtnícky med
podľa daného rodu, druhu a poddruhu včiel dorábajúcich med = napr. včela medonosná, bezžihadlová včela…
podľa spôsobu spracovania medu človekom = napr. stáčaný med, pastovaný med, lekárnický med …

Druhy včelieho medu, ktoré mi nadiktoval náš včelár, tak aspoň zopár aby ste mali prehľad :
surový med = nebol vytočený a vyčírený, buď ešte v plástoch divých alebo chovaných včiel
brtnícky med = získaný z brtí, spôsobom odoberania medu zvaným brtníctvo, med býva násobne drahší
stáčaný med = získava sa odstreďovaním plástov pomocou medometu
tavený med = získaný teplom, zahrievaním plástov
pastovaný med = šľahaný kvetový med, potom je ako krém a lepšie sa roztiera
oblastný med = je tam, kde má včelárska rastlina prirodzený biotop, čím sa takýto med stáva veľmi jedinečný a v dnešnej dobe aj veľmi cenený aj s opodstatnenou na vyššou cenou
čistý med = vyčírený a zbavený vosku, propolisu, alebo nečistôt, aký sa dá bežne zakúpiť
ochutený med = súčasťou takýchto medov je napr. : ovocie, orechy, koreniny, byliny, sirupy…
med s inými včelími produktmi = napr. : peľ, propolis, materská kašička
biomed = med, ktorý by mal byť bez akýchkoľvek chemických zásahov na rastúcich rastlinách poskytujúcich peľ pre včely

Samozrejme, že som nevypísala všetky. Toto sú tie základné druhy, ktoré určite poznáte aj vy. A posledná stať môjho článku bude venovaná využitiu medu na liečebné účely alebo ako vám včelí med pomôže pri rôznych zdravotných problémoch.
A práve pre jeho výnimočné zloženie je med unikátny a pomáha v mnohých oblastiach :

♦ je protizápalový, antibakteriálny = pomôže posilniť našu imunitu

♦ zbavuje telo jedov = využíva sa hlavne v období chrípok , pri ochoreniach dýchacích ciest, keď ste prechladnutí

♦ podporuje trávenie = upokojuje a odstraňuje nervozitu, vylepšuje spánok, dokonca zmierňuje migrény

♦ blahodárne pôsobí pri všetkých zažívacích problémoch

♦ vďaka obsahu antioxidantov pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva

♦ okrem toho lieči afty a rôzne zápaly v ústach

♦ pomáha pri problémoch s chorým srdcom

♦ pri vonkajšom použití nesmieme opomenúť na výraznú pomoc pri popáleninách a drobných ranách, dezinfikuje pokožku a urýchľuje hojenie

♦ veľký obsah zinku a vitamínu E je skvelý na čistenie, ošetrovanie problematickej pleti, spomaľuje stárnutie

♦ nachádza sa v mnohých receptoch na skrášlenie pleti, ale aj pri starostlivosti o vlasy, nachádza sa aj v pomádach na ústa (pretože lieči popukané pery)

♦ dokonca je v dnešnej dobe už aj medová masáž samozrejmosťou, ktorá je hlavne dotoxikačná

♦ med je zdroj energie na dlhú dobu

♦ a paradoxom je skutočnosť, že med býva hlavnou zložkou – súčasťou rôznych diét

unnamed
(med na foto je z Mašekovho mlynu http://www.vceliafarma.sk/)

Med je naozaj zázračný pokrm. Je na mieste si ho zaradiť do jedálnička a konzumovať či využívať každý deň. Mne ostáva napísať vám už len pár babských receptov s využitím medu. V tomto zimnom období vám bude isto nápomocný :

Recepty pri prechladnutí :

Zohriaty včelí med s ¼ čajovou lyžičkou užívame 3x denne pri prechladnutí alebo pri silnom kašli.

Teplé mlieko s medom je medicína na boľavé hrdlo. Starká nám to výdy pripravovala, keď sme boli malí. Stačí 1 PL  medu do hrnčeka teplého mlieka (nie horúceho) a po rozpustení medu v mlieku sa pije po dúškoch počas celého dňa. Toto medové mliečko vám pomôže aj k dobrému spánku 🙂

A ešte jeden recept v tomto zimnom období a to cesnakový med : Očistíme si 1 hlávku cesnaku, pretlačíme, vložíme do zatváracieho pohára a zalejeme medom v pomere 1:1. Dobre premiešame a necháme počas noci odstáť. Na druhý deň zmes zohrievame do teploty 50°C (aby sme si neznehodnotili med), keď je med tekutý, precedíme zmes cez gázu a nalejeme do vhodnej nádoby. Získaný sirup držíme v chlade a takto nám vydrží aj niekoľko týždňov. Užívame ho 3x denne 1 ČL najmä v období nachladnutí a chrípok ako prevenciu. V priebehu choroby môžete dávku zvýšiť na 2 ČL 3x denne.

Recepty na domácu kozmetiku :

V zimnom období naša pleť veľmi trpí a to nehovorím o ľuďoch, ktorí majú citlivú pleť. Preto maska na suchú pleť bude aktuálna : Rozšľaháme 2 žĺtky s 1 PL medu a 1 PL najemno pomletého rozmarínu. Dobre vymiešame a nanesieme na tvár. Maska by mala pôsobiť 15-20 min. Po uplynutí tejto doby si tvár umyjeme a natrieme rozmarínovou mastičkou (ak nemáte, použite akýkoľvek výživný krém).

Na úplný záver vám napíšem recept na domáci balzám na pery, ktorý si hravo urobíte aj samy doma 🙂
Budete potrebovať : včelí vosk 10 g, kakaové maslo 20 g, 20g mandľový olej (ak nemáte môžete použiť aj olivový), 1 PL medu a podľa chuti mletú škoricu cca ¼ ČL. Vo vodnej lázni si v kovovej (alebo keramickej) miske rozpustíme všetky ingrediencie okrem škorice. Až po rozpustení pridáme mletú škoricu. Premiešame a plníme mini kelímky (samozrejme sterilizované). Z tohto množstva si urobíte 4 kusy balzamov o hmotnosti 12-15 g. Takže bude aj pre kamošku.

A záverečné konštatovanie o mede. Nebudem už veľa vypisovať, len pár drobností o ktorých by ste mali vedieť. Takže ľudia, ktorí sú alergickí na peľ, si musia naozaj dávať pozor alebo je potrebné rozlišovať aký med by chceli konzumovať. Ak sú alergickí na kvetový peľ, možno by stálo za pokus vyskúšať med napr. jedľový, samozrejme že veľmi opatrne. Takisto odborníci odporúčajú deťom mladším ako 1 rok nepridávať do stravy med a tehotné ženy by mali byť rovnako veľmi obozretné pri konzumácii medu.

Tak ja sa s vami lúčim. O mede som toho napísala dosť aj keď som nespomenula využitie medu v kuchyni. Možno na budúce alebo sa vy môžete pochváliť nejakými, či už tradičnými alebo výnimočnými receptami s účasťou medu. Veľmi sa tešíme na vaše reakcie. Prajem ešte príjemný deň hoci aj pri čaji s medom 🙂

0 komentárov k “MedPridajte vlastný →

Pridaj komentár