Toskánske biscotti

Keď sme pred dvoma rokmi dovolenkovali v nádhernom Toskánsku a prvýkrát som ochutnala tradičné chrumkavé biscotti, hneď som si ich zamilovala. Hľadala som dlhšiu dobu recept, ktorý by mi najvernejšie pripomenul ich úžasnú chuť. A našla som ! 😀
Som veľký fanúšik foodblogov a najmä tých, ktorý kypia sladkými receptami. Medzi mojimi obľúbenými blogmi je aj Pěkně vypečený blog Lucie Arichteva, kde som natrafila na biscotti pred cca rokom. Suroviny som si trošku pozmenila aby som nekopírovala pôvodný recept. A poviem vám je to pochúťka ! Okrem iného som ulahodila aj svokrovi a to je veľká pocta, pretože je naozaj veľký gurmán 🙂

IMG_1475

Suroviny :

350 g špaldovej hladkej múky
150 g trstinového cukru
2 lyžičky bezfosfátového kypriaceho prášku (kúpite napr. v DM)
štipka soli
2 vajíčka
2 PL ďatlového sirupu
80 g masla
3 PL brandy
1 lyžička domácej vanilkovej esencie
½ lyžičky mandľovej esencie
80 g lúpaných mandlí
80 g lieskových orechov
Ako prvé si predhrejeme rúru na 165 °C (zvolíme teplovzdušný program) a prichystáme si 2 plechy vyložené papierom na pečenie. Maslo izbovej teploty si vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame po jednom vajíčka, po lyžičkách med, esencie a nakoniec aj brandy. Všetko spoločne pár minút prešľaháme. Potom prisypeme múku, prášok do pečiva a soľ. Môžeme znova chvíľu prešľahať ale potom už cesto spracuvávame ručne. Do cesta pridáme orechy s mandľami a dôkladne rukami spojíme. Ak by sa cesto lepilo, prisypeme ešte trochu múky.
Cesto si rozdelíme na dva rovnaké kusy. Každý položíme na jeden plech a vytvarujeme široké a oválné placky (asi 2-3 cm vysoké a 20-25 cm dlhé). Oba plechy dáme do vopred vyhriatej rúry a pečieme cca 20 minut. Po uplynutí doby vyberieme plechy z rúry (placky budú svetlej farby), počkáme zhruba 10 minut, a placky rozkrájame na plátky a jednotlivé kúsky porozkladáme na použité plechy. Teraz ale teplotu znížime na 140 °C a pečieme dalších 10-15 minut – dozlatova.
Po upečení kúsky necháme chvíľku na plechu a až potom ich dáme vychladnúť na mriežku. Odporúčam skladovať v uzatvárateľnej nádobe. Takto skladované sušienky VRAJ vydržia 3-4 týždne. U nás pár dní :D.
Keďže sušienky sú tvrdšie, odporúčam k nim čaj či kávičku 🙂

Dúfam, že som vás navnadila a v najbližšej dobe si ich upečiete aj vy 🙂

IMG_1482

0 komentárov k “Toskánske biscottiPridajte vlastný →

Pridaj komentár