Olejčeky pre zdravie

Bylinkové olejčeky sú ďalšou z možností ako si uchovať bylinky a využiť ich vo svoj prospech. Zdravé a čisté bylinky naložené do kvalitného oleja, z ktorého sa maceráciou stáva liek či kozmetika.

Je mnoho byliniek, ktoré sú vhodné na maceráciu v oleji. Príprava je veľmi jednoduchá a myslím, že ju zvládne každý. Do kvalitného najlepšie za studena lisovaného oleja (napr. olivový, slnečnicový, mandľový, ľanový, konopný…) si naložíme bylinky. Na ½ litra oleja potrebujeme za hrsť posekaných byliniek (môžu byť čerstvé alebo sušené – sušených stačí menej) . Bylinky musia byť olejom dobre zaliate. V opačnom prípade by vám bylinky mohli začať plesnúť. Takto naložené bylinky v nádobe uložíme na parapetu, najlepšie na východné okno, kde ich necháme pri pravidelnej kontrole, macerovať zhruba 2-3 týždne. Po tejto dobe scedíme a prelejeme olejček do vhodných nádob (sterilných) a uskladníme na tmavom mieste.

DSC_0370

Olejčeky, ktoré si zvládnete urobiť doma z vlastných zdrojov

Bazalkový olejček
Dezinfikuje, je antiseptický a antibakterálny. Môžete ho použiť aj pri liečbe horných dýchacích ciest, ale aj pri bolestiach hlavy. Osvieži a ošetrí vám pokožku a je použiteľný aj ako prevencia proti akné, len by ste v tomto prípade nemali použiť slnečnicový olej na maceráciu. Slnečnicový olej  totižto pri dlhodobom používaní vysušuje pokožku. Pokožku bazalka osvieži a pôsobí preventívne proti akné. Prekrvuje pokožku a pôsobí priaznivo pri reumatizme.

Estragonový olejček
Môžete naň použiť nadrobno nasekané bylinky alebo aj celé semienka – pomáha najmä pri trávení a upravuje chuť do jedla. Olejček je vhodné používať ako korenie na divinu alebo na jahňacie mäso/ryby. Nesmiete však zabudnúť na skutočnosť, že estragonový olej používame za studena.

Feniklový olejček
Olejček z podrvených semienok je skvelý pri nadúvaní a na povzbudenie črevnej činnosti, pomôže nám uvoľniť hlieny. Pomáha zvyšovať tvorbu materského mlieka, čím pomáha aj pri trávení dojčiat. Môžeme ho využiť aj na kozmetické účely a aj pri zapálených očiach.

Fialkový olejček
Je vhodný na vonkajšie použitie, na každodenné použitie pri suchej pleti a pokožke. Pomôže bojovať s akné, ekzémom, začervenaním, s podráždenou pokožkou. A je veľmi vhodný aj pre deti proti plienkovým zapareninám.

Harmančekový olejček
Vynikajúci na vonkajšie, každodenné a celotelové použitie. Vhodný na ošetrenie problémovej pleti : ekzém, akné, suchá pokožka, spálená pokožka od slnka, popáleniny. Takisto je vhodný aj pre deti s plienkami proti zapareninám.

Klinčekový olejček
Má anestetické účinky. Pre tých, čo nemôžu použiť klinčekovú tinktúru je olejček vhodný na bolestivé zuby či zapálené ďasná. Môžeme takto pomôcť aj malým deťom pri rôznych neduhoch spojených so zúbkami.

Kôprový olejček
Olejček z podrvených kôprových semienok blahodárne pôsobí pri tráviacich a zažívacích problémoch. Pomáha tiež odbúravať plynatosť. Pozitívne pôsobí na tvorbu mlieka, čo sa pozitívne prenáša aj na dojčatá a pomáha im pri nadúvaní. Okrem toho upokojuje nervovú sústavu. Je skvelý aj pri ošetrovaní problémovej pleti ako odličovací olej alebo namiesto denného krému. Pomáha nám mladnúť lebo redukuje vrásky.

Levanduľový olejček
Má upokojujúci účinok, využijete ho pri úzkosti, napätí a nervozite. Pomáha tíšiť migrénu, bolesti hlavy. Má protizápalové účinky a teda pomáha pri kožných chorobách. Vhodný aj pri liečbe chrípky a nachladnutia. Vhodný je na aromaterapiu.

Ľubovníkový olejček
Vonkajšie použitie : pri bolestiach kĺbov, chrbta – platničky, svalov – natiahnutie, presilenie svalstva, pomliaždeniny. Prvá pomoc pri silnom opálení, nesmie sa však zamieňať za opaľovací krém. Veľmi vhodný na masáže celého tela, napomáha k pružnosti pokožky. Navodzuje príjemný pocit.

Majoránkový olejček
Majoránka ako taká pôsobí najmä na nervový systém a preto nás vie upokojiť. Okrem toho majoránka je veľký pomocník pri zlom trávení a uvoľňuje kŕče hladkého svalstva. Olejček využívame aj pri chrípke a nachladnutí a je súčasťou cibuľového čaju proti kašľu.

Nechtíkový olejček
Vhodný na vonkajšie použitie, každodenné – celotelové použitie, pri problémovej pleti– ekzém, akné, suchá pokožka, spálená pokožka od slnka, popáleniny, olejček pre deti proti plienkovým zapareninám, starecké škvrny.

Mätový olejček
Má chladivé účinky. Môžete ho využiť pri horúčkach, ale aj pri bolestiach hlavy a nevoľnostiach. Je veľmi účinný pri opuchoch kĺbov a bolestivej menštruácii. Skvelý aj ako prípravok na celotelovú masáž. Využiteľnosť aj v aromaterapii.

Oreganový – pamajoránový olejček
Obsahuje najmä látku zvanú carvacrol, ktorá funguje ako prirodzený zabijak baktérií, vírusov, infekcií, mikróbov a parazitov. Pôsobí aj antisepticky a tiež dezinfekčne. Preto je vhodný pre boj s plesňami, na povrchu tela alebo vo vnútri organizmu.

Rozmarínový olejček
Podpora obehového systému, znižuje horúčku, odstraňuje bolesti svalov a bolesti hlavy. Pre malé deti pri veľkom kašli – ukľudnuje. Rovnako je skvelý pri reumatických bolestiach, bolestiach svalov. Pomáha pri bolestiach hlavy a migrénach. Účinný pri psychickej únave a pri nervovom vyčerpaní.

Sedmokráskový olejček
Vhodný na vonkajšie každodenné použitie aj pri problémovej pleti – ekzém, akné, suchá pokožka, spálená pokožka od slnka, popáleniny a začervenanie.

Skorocelový olejček
Vhodný na každodenné použitie. Pri problematickej pleti akné, ekzémy, rany, štípance, začervenanie, modriny, pomliaždeniny.

Šalviový olejček
Má protibakteriálny účinok a dezinfekčné, utišujúce účinky. Napomáha zadržiavať vlhkosť v pokožke a vo vlasoch. Práve preto je vhodný na ošetrenie pokožky a vlasov v podobe zábalu. Veľmi vysoká koncentrácia antioxidantov účinne bojuje proti starnutiu pokožky. A antiseptické účinky nám zaručujú priaznivé hojenie rôznych poranení, či chirurgických rezov. Pomáha proti nadmernému poteniu.

Šípkový olejček
Skvelý pomocník pri vyhladzovaní jaziev, vrások – pôsobí proti starnutiu pleti – regeneruje pokožku a prinavracia pôvodnú farbu a sviežosť. Môžete ho využiť naozaj pri rôznych problémoch : popáleniny aj po silnom slnečnom opálení, ošetrovanie strií, každodennom ošetrení pleti – akné, ekzém, pigmentové škvrny, poškodené nechty, na vlasy.

Škoricový olejček
Má antibakteriálne účinky – napr. v močových cestách. Pomáha prehrievať organizmus – masážou napr. nôh, rúk alebo celého tela. Podporuje chuť do jedla, odbúrava nadúvanie. Skvelý aj v chrípkovom období ako súčasť terapie pri chrípke a nádche, či prechladnutí.

Tymianový olejček
Prvá pomoc pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest. Upokojuje kašeľ – najvhodnejšie natrieť priamo na kožu v oblasti pľúc.

Snáď vás nejaký z olejčekov zaujal a vyrobíte si ho aj doma. Nezabúdajte však na to, aby vaše bylinky boli zdravé, čerstvé a najlepšie by bolo ak by ste si ich nazbierali, či vypestovali sami. Samozrejme aj olej na maceráciu vyberajte s veľkou vážnosťou a nekupujte iný ako v biokvalite a za studena lisovaný. V prípade ak nemáte možnosť dopestovania, či zberu na vhodných miestach, je tu aj možnosť si olejčeky zakúpiť u nás. Stačí nám poslať mail (alchemylka@alchemylka.sk) alebo zanechať správu na FB stránke s rovnomenným názvom. Máme v ponuke viacero zo spomínaných olejčekov a všetky nájdete podrobne rozpísané tu.

DSC_0360

Ešte vám chcem povedať, že ak by sa vám málili informácie o bylinkách použitých v tomto článku, je možné si ich doplniť prostredníctvom nášho webu. Na stránke máme všetky bylinky popísané jednotlivo a podrobnejšie, stačí si bylinku vyhľadať cez lupu 🙂

0 komentárov k “Olejčeky pre zdraviePridajte vlastný →

Pridaj komentár