Jarné práce v záhrade

Konečne je tu jar, teplejšie dni, viac slnka a určite aj lepšia nálada 🙂 Každý kto má, čo i len kúsok nejakej pôdy, sa určite teší ako sa po dlhej zime nakopne a trošku sa v nej povŕta. To platí aj pre tých, čo pestujú akúkoľvek zeleň hoci aj na balkóne. Človeku sa už žiada niečo zasadiť, o niečo sa postarať aby mu to prinášalo radosť a potešenie.

Ja som sa už nevedela dočkať, kedy sa pustím do záhradných prác. Posledné dni nám aj počasie praje, slniečko svieti a je už relatívne aj príjemne na spomínané potrebné práce. Všetci záhradkári hovoria, že na jar je prác v záhrade veľa. Ale myslím, že to nikoho neodradí a každý sa na tú prácu teší. A to je aj môj prípad. Začiatkom februára som chodila po záhrade a už som chcela niečo robiť. Nedalo sa ! Zlé počasie, pôda zamrznutá alebo veľmi premočená po hojnej dávke snehu. Tak som si aspoň zasadila semiačka byliniek.

Pestovanie rastliniek zo semiačka je náročnejšie, ale na druhej strane keď vám krásne začnú klíčiť a vidíte ako rastú – je to radosť. Ja som tohto roku nakúpila semiačka rôznych byliniek a tak som si ich už začiatkom marca zasiala do pareniska. Najskôr som zakúpila zem vhodnú na výsev, ktorú som si upiekla v rúre aby som zabila všetkých možných škodcov. Nechala som ju vychladnúť a potom nasypala do pareniska, ktoré si môžete kúpiť v hociktorom nákupnom centre. Pripravila som si nápisy, ktorými som si neskôr označila zasadené semienka. Zem som v parenisku dobre popritláčala a minisemienka som vysiala do pripraveného pareniska a jemne, troškou zeme presypala (teda zakryla). Po zasadení som celé parenisko málinko orosila vodou. Parenisko som uložila na parapet aby malo čo najviac svetla. Odvtedy dennodenne kontrolujem a rosím aby semienka boli pekne v teple a akurát vlhké. Už mi začínajú klíčiť. Veľmi sa teším. Takto sa budem tešiť až kým nepodrastú a potom ich presadím do väčších nádobiek a v polovici mája (samozrejme, že po zamrznutých) rovno do záhrady a budem sa tešiť ešte viac 🙂

DSC_0299

No, ak sa vám nebude chcieť robiť si vlastné priesady, môžete si ich zakúpiť predpokladám v každom záhradníctve alebo ešte lepšie na trhu, niekedy v polovici mája a šup s nimi do záhrady 🙂

Tak to je moje vlastné pestovanie priesadiek, ale v záhrade je naozaj treba porobiť veľa roboty. Je potrebné sa postarať o stromy, kríky ale aj o trvalky, ktoré sa na jar prebúdzajú a začínajú pučiť. Preto odstránte všetky staré, hnedé listy a časti rastlín, na ktorých by mohli byť rôzne choroby, plesne či škodcovia. To sa týka hlavne jahôd, ale aj byliniek trvaliek. Ja som túto prácu už stihla, ale ešte stále je čas. Odstrániť staré suché a zhnednuté časti rastlín, je dôležité aby nám krásne omladli a vyrástli do sily. Ostrihala a očistila som si takto materinu dúšku, pamajorán, mätu, alchemilku, šalviu, tymian, echinaceu, levanduľu, ktorú som si pekne zastrihla do tvaru gule. Na levanduľu však veľký pozor! Nesmiete ostrihať konáriky príliš hlboko do drevnatej časti lebo potom by nemusela kvitnúť.

DSC_0143

Okrem toho som si zakúpila drvenú kôru a prekryla celý záhon. V prípade, že už kôru máte na záhone, je potrebné skontrolovať či nie je poplesnutá a vtedy by som ju vymenila aby sa plesne nepreniesli na rastliny. Poprípade stačí len doplniť kôru ak niekde presvitá pôda.

A potom sa môžete vrhnúť na kríky ako sú egreš, ríbezle, maliny, černice. Skontrolovať či nie sú poškodené, niečim napadnuté a samozrejme, že je potrebné kríčky omladiť jarným zostrihom. Je to naozaj dôležité a to preto aby vám kríčky aj rodili.

Nesmieme zabudnúť aj na stromky a stromy, či už mladé alebo staré. Aj stromy potrebujú ostrihať aby sme mali skvelú úrodu. Okrem strihania je potrebné očistiť okolo stromu pôdu od buriny a okopať ju, prípadne pohnojiť. Verte mi, odvďačia sa vám bohatou úrodou 🙂 Nesmieme zabudnúť aj na hrozno, ktoré je tiež odkázané na jarný zostrih. Bez neho by nebola jesenná úroda. Strih sa robí skoro na jar, pretože ešte nie je v konárikoch miazga, ktorá by pri neskoršom strihaní mohla vytekať a tak poškodiť budúce plody.

Samozrejme,nezabúdajme aj na sadenie a to konkrétne na zasadenie hrachu, mrkvy, petržlenu, maku, cibuľky či cesnaku. To všetko už môžete v tejto dobe sadiť v záhradách. Ak ste na jeseň zrýľovali svoje záhony, nebudete mať veľa práce. Ja som to stihla a dokonca som aj prihnojila a tak mi bude stačiť motyka a hrable. Motykou trochu prekopať a hrabľami upraviť záhon, do ktorého budeme sadiť. Dúfam, že si pamätáte, kde ste mali, ktorý druh zeleniny či ovocia zasadený. Dôležité je pamätať si, že sa cesnak môže až po 3-4 rokoch vrátiť na miesto, kde už bol raz zasadený. To isté platí aj pre tekvice a cibuľu. Najlepšie sa darí rastlinám zasadeným na mieste, kde predtým bola nasadená fazuľa a hrach. Zem po nich ostáva bohatá na obsah dusíka. A ešte sa vrátim k tekviciam. Tie milujú veľa kompostu alebo hnoja.

DSC_0694

Pokiaľ máte na záhrade vybudovaný fóliovník alebo skleník, je čas na výsev šalátu a reďkovky. Šalát a reďkovka nemajú radi veľmi teplo ani na klíčenie,  ani na rast. Pri veľkom teple sa stáva, že vám rastliny šalátu a reďkovky rastú do kvetu a to už nieje veľmi na jedenie.

IMG_20160508_120655

A keď som sa dostala ku kompostu, tak aj ten je výborný, keď si ho vyrábate sami. Na jar sa treba postarať aj o kompost. Skontrolovať, poprípade poprehrabovať a prevzdušniť aby ste ho mali pripravený, keď zakúpite priesady napr. paprík, paradajok. Je dobré do jamy na miesto zasadenia priesad, pridať práve aj kompost. Vtedy máte zaručené, že priesady budú krásne rásť a neskôr aj plodiť. No, ale to som už strašne ďaleko. Ešte sa vrátim k jarným prácam,pretože sme ešte nehrabali trávnik a ten si  predsa zaslúži tiež jarnú údržbu. Takže pohrabať, očistiť od spadnutého lístia či konárikov. Poprípade zasiať semiačka trávy na miesta, kde nám z nejakého dôvodu vznikla v trávniku „plešina“.

To by bolo z jarných prác v záhrade asi tak všetko. Nabudúce si napíšeme niečo o sadení iných rastlín, či priesad.

Ja vám teda želám príjemný pobyt v jarnej záhrade,

Vaša Jarka 🙂

0 komentárov k “Jarné práce v záhradePridajte vlastný →

Pridaj komentár