Práce v záhrade – pokračovanie

Vraciam sa k prácam v záhrade síce po dlhšej dobe, ale o to s väčšou radosťou a nadšením, pretože samotná práca v záhrade a následné písanie článkov na blog je nielen hobby, ale aj skvelý oddych.  Pre mňa začína obdobie plné radosti zo skvelého počasia a pobytu na chalupe, s čím je spojená aj kopa roboty. Ale ako sa vraví : „Bez práce, nie sú koláče.“ 🙂  Čo však vôbec nevadí , pretože je skvelé vidieť ako všetko zasadené  v záhrade rastie, kvitne a dozierať.

V minulom článku som vám písala o priesadách, ktoré som si vypestovala zo semiačok. Teraz po troch zamrznutých (Servác, Pankrác a Bonifác – 12.- 14.5.) nastal čas, si všetky priesadky zasadiť do zeme. Okrem našich vlastných, sme si priesadky aj kúpili na miestnom Levickom trhu, kde chodíme už asi  5-ty rok ku tým istým manželom – pestovateľom priesad. Odvádzajú skvelú  prácu lebo priesady sú mocné a riadne urastené. Paradajky už majú aj kvietky a tak už čoskoro po zasadení  môžeme očakávať aj plody. No to, ale už poriadne predbieham …

Nákup na trhu teda skončil prvým košom priesad medzi, ktorými by ste našli aj pár kúskov zeleru,  po 10 ks priesadiek kalerábu  a kelu. Okrem spomínaných paradajok  zastúpených rôznymi druhmi  – kečupové, srdcovky aj chery paradajky žlté, sme neodolali a  kúpili si aj 2 ks chilli papričiek habanero. Neodolala som lebo  jedna pani mala krásne vypestovanú mätu piepornú – takú klasickú, tak som si kúpila hneď dve.  Teším sa na ne – budeme mať skvelý čaj 🙂

IMG_20170521_143428

A tak  sme sa pustili do sadenia a poviem vám mali sme čo robiť. Nakúpených  priesad bolo hojne a rovnako tých doma vypestovaných. Veľa byliniek  som si chcela vypestovať zo semiačka, čo sa mi zatiaľ podarilo dostať do podoby priesadky. Dúfam, že budú po vysadení do záhonu rásť a neskôr kvitnúť  aby bolo na čaj pri chorobách v zime.  Spomedzi vysadených byliniek som si na pokus vybrala: ibiš, divozel, slez maurský, ľubovník, majoránku (tú už priesadkujem 3 rok), predpestovali sme si hodne  bazalky lebo ju používame ako voňavú bylinku na odplašenie vošiek a iných škodcov.

IMG_20170521_143837

Postupne sme teda priesadky  vysádzali na vopred vybrané miesto. Ku paradajkám pripravili palice ako oporu a do jamky sme prisýpali náš kompost.  Všetky zasadené paradajky sme priviazali ku kolíkom aby sa nezlomili a mali oporu pri raste keď sú teraz ešte malé. Postupne sme do zeme zasadali všetky priesady a popolievali aby sa lepšie chytili. Už teraz sa teším ako sa im bude dariť.

IMG_20170521_143253

Postup pri vysádzaní priesad je jednoduchý, len treba skúsiť ak máte tú možnosť.  Vyberiete si miesto, na ktoré chcete sadiť. Netreba však zabúdať na skutočnosť, že musíte zvoliť pre tú ktorú rastlinu miesto vhodné práve pre ňu. Aby sa vám nestalo, že napríklad na celodennom slnku  sa rastlinkám nebude dariť.  Takže miesto máme vybrané, môžeme  vyhĺbiť jamku, do ktorej podľa potreby je vhodné pridať aj kompost. V našom prípade sme do jamiek určených na paradajky hodne prisypali kompostu aby mali paradajky do budúcna dostatočný prísun živín. Po zasadení je dobre priesadu na niekoľkokrát  aj poliať. Tým zaručíme dobré zakorenenie a tým do budúcnosti aj dobrý rast. Pretože dobrý koreňový bal je základ zdravej rastliny. Môžete ich vysadiť na miesto, kde celý deň svieti slniečko a je po väčšine suchá zem.  No všetkého veľa škodí tak ak nezaprší treba ich občas popolievať ráno  alebo k večeru  rosiť. Tieto rastliny nemusíme ani veľmi hnojiť, ale keď to aj urobíme tak na jar.  A ktoré sú to : tymian, materina dúška, harmanček, levanduľa, yzop, šalvia, rozmarín – ten však potrebuje pravidelnú zálievku, oregano – pamajorán, bobkový list.  Nezabudnite aj na to, že každá bylinka potrebuje svoj priestor. Preto ich nesadíme veľmi blízko. Potrebujú predsa priestor na rast. A verte mi taká šalvia alebo pamajorán sa krásne rozrastú. A to nehovoriac o harmančeku alebo o bobkovom liste, ktorý je vlastne krík.

Samozrejme, že som nezabudla vysiať aj semiačka byliniek priamo do zeme. Každý rok si vysievam nechtík a kapucínku. Zhruba po týždni sú semiačka vonku zo zeme. Ak nám bude počasie priať určite budeme mať skvelý zber.

Teraz vám napíšem pár slov o každej spomínanej rastline.

Levanduľa
A ak chcete mať aj levanduľu krásnu, treba sa o ňu starať naozaj dôkladne. V prvom rade ju treba zasadiť na slnečné a suchšie stanovisko a minimálne 60 cm od seba. Neznáša premokrenie  a burinu. Tú treba pravidelne okolo nej pleť. Na jar suché konáriky zostrihať, poprípade si ju zastrihávať do nejakého tvaru.

IMG_9026

Pamajorán – oregano
Pamajorán je bylinka, ktorá vám krásne narastie až do 70-100cm. Krásne kvitne a vonia.  Keď ju chcete pestovať, potrebuje priestor a vo veľmi suchých dňoch aj zálievku. Na jar je potrebné vystrihať suché stonky aby sa obnovil rast. Pravidelným strihom aj počas rastu pomáhame k bohatému kvetenstvu a hustote rastliny.

IMG_9025

Rozmarín
Krásny kríček, ktorý však potrebuje pravidelnú zálievku a pekné slnečné miesto. Rozrastá sa pravidelným zostrihom  Je to trvalka, ale neprežije zimu vonku. Musíte si ho presadiť do črepníka a uložiť do vnútra aby prečkal zimu.

IMG_9024

Harmanček
Harmanček je najobľúbenejšia bylinka v našich záhradách. Sadíme semiačka už na jeseň aby nám kvitol na budúcu jar. Rozrastá sa aj do výšky jedného metra. Pravidelným zberom kvietkov si zabezpečíme zvýšené kvitnutie. Má rád slnečné stanovisko, ale vo veľmi suchých dňoch je potrebné ho poliať.

IMG_9023

Tymian, materina dúška
Tieto bylinky sú príbuzné. Majú radi slnko a relatívne sucho. Samozrejme pri extrémoch je potrebné ich poliať. Nepotrebujú hnojiť.  Pravidelným zostrihávaním rastlinky hustnú a kvitnú.

IMG_9027

Yzop
Yzop má rád priepustnú pôdu, bohatú na živiny najmä na vápnik. Miluje slnečné miesta  a neznáša veterné stanovištia. Môžete si ho vysadiť aj do väčších nádob a takisto ho môžete pestovať aj ako izbovú rastlinu.

Šalvia
Šalvia je trvalka a rýchlo rastie. Pravidelným strihaním celá rastlina  mohutnie. Nie je náročná na pestovanie. Má rada slnečné miesto, ale zvládne aj polotieň. Občasné zavlažovanie jej len prospeje.

IMG_9022

Tak na snáď som na nič podstatné nezabudla, ak by predsa len na niečo, napíšte. Rada odpoviem alebo poprípade doplním článok. Zatiaľ vám prajem príjemné kochanie sa vo vašich záhradách.

Jarka

0 komentárov k “Práce v záhrade – pokračovaniePridajte vlastný →

Pridaj komentár