Borievka obyčajná ~ Juniperus communis

Borievka, drobný tmavomodrý plod, charakteristický tým, že rastie na veľmi pichľavom kríku. Tento krík nájdete na okrajoch lesov, poväčšine na suchých miestach. Má rada svetlejšie miesta, kde svieti aj slniečko. Zaujímavosťou je, že je vždy zeleným kríkom. Plody borievky sú dosť trpké, takže nič chutné to nie je.

Ak ste doteraz šípili spojitosť so známym slovenským alkoholom, áno plody borievky sú základnou surovinou destilátu „Borovička“.  No, nie len plody sú vhodné na zužitkovanie, ale aj borievkové konáre sú spotrebiteľné. Veľmi krásne voňajú pri horení. Skúste si nazbierať pár konárikov a zapáľte,  zacítite tú výraznú, príjemnú vôňu. Veď aj naši predkovia si za jej pomoci vydymovali svoje domovy,  v rámci dezinfekcie. Ja vám však borievku predstavím aj ako liečivú rastlinu.

Borievka kvitne od apríla až do júna. Avšak plody borievky môžeme zbierať až v októbri. Nesmieme opomenúť skutočnosť, že borievka rodí len každý druhý rok, aj to len na samičích kríkoch, a až ako trojročná. Plody si nazbierame a sušíme umelým teplom max pri 40oC. Ukladáme do uzatvárateľných nádob.

Borievka obsahuje najmä siliceflavonoidy. Môže byť veľmi nápomocná pri zadržiavaní vody v tele. Plody sú výrazne močopudné, na liečbu sa však nevyužívajú, nakoľko vyššie dávky spôsobujú poškodenie obličiek, pretože pri užití priamo pôsobia na obličky. Sú dezinfekčné a preto sa používajú aj na ošetrovanie pokožky s maximálnou dávkou na výluh je 0,5 g. Kvôli čomu sú naopak vyhľadávané je, že podporujú trávenie. Preto sa borievka pridáva ako korenie k ťažkým mäsám ako je napr. divina. Odbúrava plynatosť a nafukovanie. Pomáha i pri črevných problémoch.

Taktiež má schopnosť znižovať cukor v krvi a je veľmi účinná pri liečbe herpesu. Stačí si usušenú borievku podrviť a pripraviť si z nej výluh, tinktúru, olejček alebo mastičku. Ak si vyrobíte borievkový olejček, môžete ho použiť aj do varenia.

Recept na spomínaný Borievkový olejček :
Usušené a podrvené  borievky nasypeme do  2/3 nádoby,  ktorá sa dá zavrieť. Na borievky nalejeme olivový olej (kvalitný), tak aby borievky boli zaliate a necháme takto 2 týždne oddychovať. Denne pretrepávame. Po 2 týždňoch zlejeme cez gázu aby bol olej bez akýchkoľvek zbytkov borievky a nalejeme do pripravenej nádoby.

Borievková tinktúra :
Borievku (1/3) si naložíme do liehu (2/3) (môže byť aj domáca pálenka – biela) a necháme ich lúhovať na tmavom mieste 2-3 týždne. Po tejto dobe scedíme. Používame na vylepšenie trávenia alebo na ošetrenie spomínaného herpesu.

Dúfam, že som vás navnadila na zber borievok aj výrobu olejčeka, alebo tinktúry. Pochváľte sa, či sa vám to podarilo 🙂
Jarka

0 komentárov k “Borievka obyčajná ~ Juniperus communisPridajte vlastný →

Pridaj komentár