Zazimovanie záhrady

Ročné obdobie sa posunulo do obdobia neskorej jesene a v mnohých severných oblastiach už do zimy. Preto aj záhrada potrebuje svoju každoročnú opateru, ktorá sa nám vráti v podobe skvelej budúcoročnej úrody.

A začať by sme mali najskôr pri pôde. Predpokladám, že všetci sme už pozbierali úrodu a odstránili všetky pozostatky rastlín. Takéto pozostatky (po fazuli, hrachu, červenej repe, tekviciach, paradajkách) môžeme ukladať do vlastného kompostu. Ak sme tak urobili, je dobré pôdu prihnojiť a porýľovať. Takto pripravená pôda si oddýchne a naberie silu počas zimy do budúceho jarného sadenia. Ošetrenie si vyžadujú aj bylinky – pamajorán, šalvia, mäta, medovka, materina dúška, tymian. Vysoké bylinky zostriháme a podľa potreby prekryjeme netkanou fóliou alebo konárikmi z tuje alebo iných ihličnanov. Ostatné jednoročné bylinky ako je napr. nechtík, harmanček, divozel vytrhávame celé a pôdu pripravíme na oddych. Zvyšky byliniek takisto vkladáme do kompostu.
V tomto období môžeme presádzať trvalky, aj bylinky. Ak sa vám rastliny veľmi rozrástli a je im na mieste už tesno, môžete ich rozdeliť a presadiť na vhodnejšie miesta.

Nezabúdame na sadenie jesenných odrôd cesnaku. My tak robíme už niekoľko rokov a zatiaľ máme vždy hojnú úrodu. Cesnak má veľa odrôd a aj my sa snažíme odrody striedať a to najmä tie jesenné. Cesnak sa sadí do pôdy na jeseň, tesne pred predpovedanými mrazmi. Sadia sa vonkajšie strúčiky z cesnaku minimálne 5 cm do zeme a 15-20 cm od seba.

Rovnako by sme nemali zabudnúť na zasadenie harmančeka teraz na jeseň ak chceme harmanček zbierať na budúci rok. Na jeseň sa samozrejme vysádzajú aj cibuľoviny – tulipány, ľalie, ozdobné cesnaky, narcisy, konvalinky, snežienky … aby nám na jar čo najskôr vyrástli a zakvitli 🙂

Postarali sme sa o pôdu, teraz môžeme ošetriť ovocné kríky a stromy. Starý otec na jeseň kmene stromov natieral vápnom. Vtedy som nevedela prečo sa to robí, teraz už viem. Dôvod je veľmi jednoduchý – stromy sa natierajú aby biela farba odrážala slnečné lúče a tým pomáhala stromom od prehriatia. Pretože v zime môžu byť rozdiely v teplotách medzi dňom a nocou veľmi veľké. Týmto náterom tento rozdiel v teplotách trochu znižujeme. Okrem toho náter pôsobí dezinfekčne. Nesmieme však opomenúť aj nariedenie vápna aby sme si nepoškodili stromy. Odporúčaný pomer je 1 kg vápna rozmiešať v 5 litroch vody. Pred natieraním je vhodné kmene a hrubšie konáre očistiť od machov a iných nečistôt a až takto pripravené stromy môžeme natierať.

Presunieme sa ku kríčkom, ktoré je dobré pred zimou skontrolovať, odstrániť suché konáriky, prípadne odstránime aj tzv. vlky, ktoré vyrastajú priamo od koreňa. Takéto výrastky totiž oslabujú rastlinu a znižujú budúcu úrodu.
Potom sa môžeme zamerať na pôdu okolo stromov a kríčkov. Dobré je pôdu okolo rastlín okopať, odstrániť burinu. A takto upraveným kríčkom a stromom doprajeme zálievku ešte pred prvými mrazmi.

K prácam na jeseň v záhrade neodmysliteľne patrí aj sadenie kríčkov a stromov. Veľa odborníkov odporúča hlavne toto jesenné obdobie a to hlavne z takého dôvodu, že sa stromčeky stihnú zakoreniť a počas zimy je v pôde aj viac vlhkosti. Tohto roku sme si dokúpili aj my ešte Aróniu čiernu, čierne ríbezle a čučoriedku. Zo stromčekov sme si vybrali po jednom kuse – marhuľu, broskyňu a čerešňu lebo ovocia nie je nikdy dosť 🙂

Nakoniec nám ostali trávnaté plochy. Aj tie potrebujú starostlivosť. Tí čo nestihli pokosiť, je treba tak spraviť a potom pohrabať popadané lístie, pozbierať konáre po strihaní stromov a kríkov. My nemáme „anglický trávnik“ a tak tu naša starostlivosť končí. Hnojíme a prípadne vysievame semiačko trávy tam kde je potrebné, ale to až na jar.

No, a na záver je potrebné sa postarať aj o kompost, pretože ho budeme na jar potrebovať pri sadení. Keďže sme do kompostu na jeseň pridali množstvo rastlín je dobré ho tak isto prekypriť a presypať zeminou.

A ešte jedna maličkosť na záver. My sme si do záhrady umiestnili vtáčie búdky a krmítka. Preto aj im venujeme pozornosť v podobe kontroly,či niekde do búdky nezateká, alebo či ju nie je potrebné vyčistiť, či vložiť trochu sena. Kúpili sme semiačka do krmítka, kde budeme celú zimu hostiť vtáčikov. Je to veľmi zaujímavé divadlo, keď sa množstvo vtáčikov kŕmi priamo pred oknami.

Predpokladám, že ste všetci šikovní záhradníci a všetko,čo potrebujete v záhrade urobiť stihnete ešte pred zimou. Aby ste si rovnako ako vaša záhrada v tomto období v kľude oddýchli 🙂

Jarka

0 komentárov k “Zazimovanie záhradyPridajte vlastný →

Pridaj komentár