Warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/home/do2729200:/usr/share/pear) in /home/do2729200/alchemylka/wp-content/themes/zerif-lite/functions.php on line 91

Warning: fopen(): Filename cannot be empty in /home/do2729200/alchemylka/wp-content/themes/zerif-lite/functions.php on line 92

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/do2729200/alchemylka/wp-content/themes/zerif-lite/functions.php on line 93
Naša dedinská zabíjačka – Alchemylka

Naša dedinská zabíjačka

Rozhodla som sa, že vám napíšem o našej zabíjačke a to len preto, že taká zabíjačka patrí k neodmysliteľným zvykom na dedine. A náš blog nie je len o bylinkách, ale aj o zvyklostiach a tradíciách.

Keď sme ešte bývali na dedine, teda keď som bola ešte malá, sme zabíjačku robili každý rok s pravidelnosťou vždy koncom novembra. To preto aby sa všetko stihlo pripraviť – zaúdiť do Vianoc.  Dlhý čas sme nijakú zabíjačku nerobili, rodina sa rozrástla, rodinný dom sa predal a tento náš milý zvyk sa vytratil. Minulý rok sme rozhodli, že naše zabíjačkové stretnutie oživíme a poňali sme to len na polovicu. Nezabíjali sme živé prasa, ale kúpili sme si len polku prasaťa a z nej sme potom robili rôzne výrobky.

Ale po poriadku aby som nič neopomenula. Museli sme sa na zabíjačku patrične pripraviť, čo doslova znamená zakúpiť si mlynček aj parák s kotlom. Od brata som si doniesla nože, ktoré máme po našom ockovi, a ktoré sa používali na rozoberanie, vykosťovanie prasaťa. Ešte doladiť pár drobnosti, popripravovať nádoby. Samozrejme aj zaistiť kúpu polky prasaťa. Nastal deň zabíjačky, keď sme si na chalupu priviezli policu svine. To už sa voda v kotli varila a boli pripravené aj iné veci, medzi ktorými bol aj očistený cesnak s cibuľou. A pripravení sme boli aj my. Ja s Richardom, moja mamina, brat Vladko a skvelý kamarát Láďa.

Ak ste už boli niekedy súčasťou takejto skvelej akcie, tak viete že je potrebné najskôr polku rozobrať a vykostiť. No, nebudem tu teraz vypisovať dopodrobna všetky práce. Spomeniem len niektoré, ktoré vás možno zaujmú.

Prasa sme využili skoro celé, presne tak ako sa to vždy robilo. Ľudia boli vždy precízni a snažili sa využiť a spracovať naozaj všetko. Od mäsa cez kožu až po kosti. My sme už vopred vedeli aké výrobky sa budú robiť. Takže sme vsadili na skvelé jaternice, ktorým sa u nás hovorí hurka. Parádne klobásky na údenie, malú tlačenku, z pečene sme sa rozhodli urobiť najlepšiu domácu pečeňovú paštiku (paštéta), a samozrejme, že sme nezabudli ani na masť a teda aj škvarky. A malinký kúsok paprikovej slaniny z podhrdliny a ešte dva menšie kúsky slaniny na údenie. Skoro som zabudla na zabíjačkovú kapustnicu, ktorú varila mamina a bola skvelá.

Všetko samé skvelé veci, na ktoré sme sa vopred tešili a nie len na to, ale aj na zábavu čo nás spolu čakala. Zábavu a veľa roboty. No to bolo každému z nás jasné, že sa nič neurobí samo. Večer sme boli unavení, ale veselí a tešili sme sa z prvých hotových výrobkov. Samozrejme, že sme všetci priebežne ochutnávali a dopriali sme si poriadnu misku skvelej horúcej kapustnice a pečené mäsko.

Nebudem už písať o tom ako sme sa na zabíjačke narobili a zároveň prejedali, ale ponúknem vám zopár receptov. Jedným bude recept na paštiku, druhý na jaternice a tretí na tlačenku.

  1. recept : Pečeňová paštika – paštéta

    Ja som pripravila 1,5 kg pečene a približne 2,5 kg mastnejšieho mäsa (bôčik, podhrdlina). Mäso som rozdelila na dve časti približne rovnaké a jednu z nich som dala variť do kotla. Potom som musela obieliť cibuľu cca 1,5 kg. Do paštiky si ešte pripravte plnotučnú horčicu 13 dcl pohárik, čierne mleté korenie, soľ. Po uvarení časti mäsa si všetko spolu pomelieme na mlynčeku s jemnejšou riečičkou. Vo väčšej nádobe pridáme k pomletému mäsu, pečeni, cibuli pripravenú horčicu, korenie a soľ. Korenie a soľ dávajte podľa chuti a radím vám nie na raz, ale na niekoľkokrát a za každým dobre premiešať. Celú masu nechajte 30 minút postáť a ešte ochutnajte či nie je potrebné korenie alebo soľ. Medzi tým si pripravíte poháriky. To znamená umyť a usušiť aj s vrchnáčikmi. Surovú paštiku plníme do ¾ pohárika a dobre uzavrieme. Sterilizácia musí byť perfektná, pretože by sa vám paštika pokazila. Takže pri 90oC zavárame až 2,5 – 3,5 hodiny. Doba sterilizácie závisí aj od veľkosti pohára. Ja som dávala do 1,5 dcl pohárikov a sterilizovala som ich cca 2,5 hodiny. Pokiaľ dávate paštiku do pohárikov, nesmú byť vo vode ponorené až po uzáver. To preto aby sa vám náhodou do pohárika nedostala voda. Potom už stačí nechať vychladnúť a môžete degustovať 🙂

  2. recept : Jaternice – hurky

    Dôležitá zásada pri robení huriek : na každý 1 kg ryže je potrebných 2 kg mäsa, nie však veľmi chudého. Uvaríte ryžu, ale pozor nesmie vám vychladnúť. Uvaríte aj mäso v kotli. Potom si mäso oberiete od kostí a pomeliete na mlynčeku s hrubou riečicou. Do veľkej nádoby si pripravíte uvarenú ryžu pridáte pomleté a uvarené mäso. Niekto dáva aj uvarenú krv alebo pečienku, ale to nechám na vás. Potom pridáte majoránku, mleté čierne korenie, soľ a udusenú do zlatova cibuľu. Koreniny pridávajte po častiach a priebežne miešajte a ochutnávajte. A môžeme plniť do čriev. My sme kúpili hovädzie, ktoré sme si dobre poumývali. Keď je hurková kaša všetká naplnená v črevách, môžete začať hurky vyvárať. My sme ešte počas plnenia hurky preväzovali motúzom aby nám pri varení hurky z čreva nevytiekli. Na vyváranie si pripravte nejaké vrecko, alebo vám postačí aj obyčajná detská plátená plienka, ktorú uviažete na kríž. Vložíte do plienky hurky nie veľmi veľké množstvo a dáte do kotla variť. Upozorňujem, že voda v kotle môže byť zbytok po varenom mäse , ale nesmie veľmi vrieť. To preto aby vám hurky nepopraskali. Hurky varíme po častiach, teda balíčkoch cca 5-7 minút. Po vybraní z kotla je potrebné hurky rozložiť trebárs aj na plech na pečenie, v jednej vrstve a necháme vychladnúť do druhého dňa. Potom si ich môžete uložiť do mrazničky.

  3. Recept : Tlačenka

    Na tlačenku budete potrebovať hlavne črevo, do ktorého tlačenku dáte. My sme kúpili umelé. Nie je to nič úžasné, ale čo už. Bude tam len chvíľu 🙂 Takže dáte uvariť jazyk, srdce a mäso aj troškou mastného. To preto aby nebola tlačenka veľmi suchá. Po uvarení si všetko pekne nakrájate na kocky ani veľké ani malé. Samozrejme nesmiete zabudnúť obieliť jazyk. Vrchná vrstva musí ísť preč. Potom si do väčšej misky pridáte aj čierne mleté korenie, soľ a cesnak. Všetko podľa chuti. Prelejte obsah vývarom, v ktorom sa varilo mäso v kotli a dobre premiešate tak aby tam bolo dostatok šťavy. Je to dôležité pre stuhnutie tlačenky. Ak vám chuť vyhovuje, masu natlačíte do pripraveného čreva a dobre uviažete. Nesmie vám pretekať šťava von. Niekto ešte takto pripravenú tlačenku varí, ale nemusí sa. Tlačenku zaťažíte a necháte stuhnúť.

  4. To, že si na takej zabíjačke všetko zašpiníte, zamastíte je úplne jasné, ale to patrí jednoducho k zabíjačkám. Zadosťučinenie by vám mali byť výrobky, ktoré si sami vyrobíte a viete, čo ste si do nich pridali. My sme sa všetci bavili a do prasknutia najedli. Odporúčam takúto akciu všetkým a už teraz viem, že sa budeme snažiť tento zvyk uchovať.

    Ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, ale určite chápete, že sme nemali čas na lepšie prevedenie 🙂

Pridaj komentár