Bylinky a spôsoby ich využitia

Ak máte záľubu v bylinkách, v ich pestovaní alebo zbieraní, mali by ste mať aj predstavu čo s nimi. Mnoho ľudí bylinky pestuje alebo zbiera a následne suší na čaj. Áno bylinkové čaje počas dlhej zimy vám určite pomôžu prekonať chrípkové obdobie alebo si ich môžete pripraviť pre ich lahodnosť a či povzbudzujúcu silu.
Ponúkam vám taký malý sumár možností, ako bylinky využiť okrem prípravy čaju, aj keď čaj je ten najzákladnejší spôsob.

Začnem teda ako si pripraviť čaj. Môžeme viacerými spôsobmi.
ČAJ ako ho poznáme všetci. Pripravíme si sušené alebo môžeme aj čerstvé bylinky, ktoré si zalejeme vriacou vodou. Obvyklá dávka je 1 PL na 200 ml vriacej vody pre dospelého človeka a pre deti sa dávka byliniek zmenší na ½ až ¼ pri rovnakom množstve vody. Samozrejme, že si môžete pripraviť čaj aj z čajovej zmesi, ktorá bude obsahovať podobné bylinky t.j. bylinky s rovnakým zameraním, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Nemiešame však viac ako 7 druhov byliniek 🙂
Iný spôsob ako si pripraviť čaj, je príprava za studena a nazýva sa VÝLUH.
V tomto prípade sa bylinky nezalievajú vriacou vodou, ale letnou a nechávajú sa niekoľko hodín macerovať v mnohých prípadoch aj z večera do rána. Po niekoľko hodinovej macerácii sa výluh spolu s bylinkami ešte na malom ohni zahrejú nie však na viac ako 60°C. Takýto spôsob prípravy je určený najmä pri bylinkách s hustou štruktúrou alebo pri koreňoch. Dá sa však takto pripraviť aj čaj z plodov, ktoré obsahujú vysoké množstvo vitamínu C. Vitamín C ako vieme sa ničí už pri teplote vyššej ako 75°C.
Tu je recept na prípravu šípkového čaju, alebo namiesto šípok môžete použiť aj rakytník či jarabinu :
Aby ste teda si udržali v šípkovom čaji čo najviac vitamínu C, správna príprava šípkového čaju by mala byť nasledovná —> Šípky zalejeme vlažnou vodou a necháme macerovať niekoľko hodín. Potom tekutinu aj so šípkami zohrievame na miernom ohni niekoľko minút (10-15 min.), ale dávame pozor aby nám teplota neprekročila 75°C. Šípkový čaj scedíme cez veľmi husté sitko, aby nám v čaji neplávali chĺpky zo šípok (môžu vyvolať nepríjemné reakcie, alergie) a môžeme osladiť ako každý iný čaj.

No, a teraz prejdeme na iné spôsoby ako využiť silu byliniek v náš prospech. Ďalším možno aj známym spôsobom je macerácia v oleji, ktorou získame BYLINKOVÉ OLEJČEKY na každodenné použitie, na ošetrenie pleti a celého tela, ale aj na využitie v kuchyni a to maceráciou za studena a aj maceráciou za tepla.
Začneme bylinkovými olejmi s využitím v kuchyni, maceráciou za studena.
Ak máte v obľube taliansku kuchyňu určite využijete takéto ochutené a bylinkami prevoňané oleje. Nepotrebujete k tomu skoro nič špeciálne. Stačí kvalitný olivový olej. Pripravíme si teda bylinky do vhodnej nádoby a zalejeme olejom tak, aby boli bylinky olejom zakryté. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že nám bylinky budú zahnívať alebo plesnúť. Postavíme olej hoci aj v kuchyni na parapetnú dosku a takto ho tam necháme 10-15 dní. Pri občasnom pretrepaní, po cca 2 týždňoch máme olej pripravený na zliatie. Scedíme cez gázu a nalejeme do vhodnej nádoby (najlepšie sklenenej), uzavrieme a uskladníme na tmavom mieste. Takto vám olej vydrží aj rok.

Takto si môžete vyrobiť aj olejčeky ako som už spomínala na ošetrenie pokožky, ale v tom prípade použite na maceráciu oleje vhodnejšie na pleť : hroznový, mandľový, sezamový …však vy istotne viete, ktorý bude pre vás ten najlepší 🙂

Vonné olejčeky na ošetrenie pokožky si môžete pripraviť aj rýchlejšou formou a to je príprava za tepla vo vodnom kúpeli. V tomto prípade si pripravíme hrniec s vodou a ešte jednu najlepšie sklenenú alebo nerezovú nádobu na olej, ktorý necháme zohrievať. Môžeme si oleje namiešať – to znamená, že nemusíte macerovať len v jednom druhu. Ja väčšinou pripravujem olejčeky z hroznového a sezamového alebo mandľového. Keď máte olej jemne zohriaty pridáme bylinky v pomere 1:2 (1 diel byliniek a 2 diely oleja). Macerujeme na veľmi miernom ohni niekoľko hodín. Potom olej s bylinkami necháme odstáť do druhého dňa hoci aj 24 hod. a zopakujeme ohrievanie. Bylinky z oleja scedíme a olej nalejeme do vhodnej (sklenej) fľašky a uložíme na tmavé miesto. V prípade, že sme použili hroznový olej, je vhodné olejový macerát držať v chladničke.
Takto pripravený olejček môžete smelo niekomu pripraviť ako darček, určite zožnete úspech 🙂

A pri tukoch ešte ostaneme a budeme si z byliniek vyrábať BYLINKOVÉ MASTIČKY.
Naše staré mamy na výrobu bylinkových mastičiek používali bravčovú nesolenú masť. Vy dnes môžete siahnuť aj po lekárskej vazelíne, ja sa však držím receptu prababky, ktorá mastičky robila len z br. masti. Postup je jednoduchý a podobný ako pri olejčekoch. Pripravíme si vodný kúpeľ a do nádobky nad paru si vložíme br. masť v kombinácii s olejmi. Skvelá je kombinácia s kokosovým olejom. Po prípade si môžete pripraviť vlastnú kombináciu olejov vhodných akurát pre vás. Nepridávajte však veľké množstvo olejov aby ste mastičku nemali veľmi riedku. Ale ak by ste predsa len mali viac oleja ako ste chceli môžete pridať na vyváženie ešte včelí vosk. Potom už len počkáme, kým sa vám všetky tuky rozpustia a spoja. Môžete pridať vybrané bylinky, ktoré vo vodnom kúpeli zohrievate niekoľko hodín na miernom ohni. Zmes odstavíme a necháme odpočívať do druhého dňa. Zohrievanie opakujeme a môžeme zmes scediť. Takto si mastičku ponalievame do vhodných nádobiek a pri izbovej teplote necháme stuhnúť nezatvorené. Stuhnuté mastičky uzavrieme a odložíme do chladničky. Takto pripravené mastičky vám vydržia aj rok.

Trochu komplikovanejšia príprava mastičky je príprava s použitím vodného výluhu z byliniek.
Postup je nasledujúci : pripravíme si výluh z byliniek viacerých alebo jednej, presne tak ako som opísala vyššie pri príprave čaju len s tým rozdielom, že bylinky lúhujeme dlhšie cca 20-25 minút. Kým nám scedený výluh vychladne pripravíme si opäť vodný kúpeľ. Do nádoby si nalejeme oleje (olivový, slnečnicový – podľa vášho výberu) k tomu pridáme včelí vosk. Počkáme na úplné rozpustenie a potom po malých častiach pridávame výluh z byliniek a miešame, až kým sa nám celá olejová masa s výluhom nespojí (pomer olejov a výluhu je 3:1) Odstavíme z ohňa a miešame až do stuhnutia. Hotovú mastičku plníme do kelímkov a držíme v chlade.

Ďalší spôsob ako využiť bylinky je pripraviť si BYLINKOVÚ TINKTÚRU.
Bylinky na tinktúru môžete použiť ako čerstvé tak aj sušené, ale pri sušených vám bude stačiť polovičné množstvo oproti čerstvým bylinkám. Pripravené bylinky si vložíme do nádoby so širším hrdlom a zalejeme ich alkoholom tak, aby bylinky boli úplne zaliate. Na tinktúry používajte zásadne kvalitný alkohol, biely a najmenej 40 %. Njavhodnejší je lieh (zakúpite v lekárni) alebo domáce palénky z ovocia, alebo domáca rožovka. Takto zaliate bylinky necháme na parapete macerovať minimálne 14 dní. Každý deň sa snažíme túto zmes pretrepávať. Po uplynutí doby macerát scedíme a plníme do tmavých fľaštičiek a držíme na tmavom mieste. Tinktúra pri správnom uskladnení vydrží minimálne 2 roky.

Z byliniek si môžete vyrobiť aj rôzne jednoduché kozmetické prípravky ako je napr. KÚPEĽOVÁ BYLINKOVÁ SOĽ.
Na bylinkovú soľ si vyberáme bylinky aromatické : mäta, medovka, levanduľa. Použijeme samozrejme morskú soľ a do vhodnej nádoby striedavo plníme soľ so sušenými a podrvenými bylinkami. Niekoľko dní takto pripravenú soľ necháme odpočívať uzavretú a až potom môžeme začať používať. Bylinkové soli sú vhodné do kúpeľa na uvoľnenie, pri celkovom únave organizmu, ale aj na ošetrenie chodidiel napr. pred pedikúrou. A v konečnom rade by bylinková soľ mohla byť vhodná aj ako darček.

Skvelým výrobkom, ktorý využije v kuchyni je BYLINKOVÉ PESTO.
Ak máte záhradu a v nej plno byliniek je veľká pravdepodobnosť, že si dopestujete väčšie množstvo napr. bazalky, petržlenu, zeleru alebo aj cesnaku. No, nemusíte byť vlastníkom záhrady môžete si rôzne vhodné druhy byliniek na pesto aj zakúpiť 🙂
Rôzne vňate vhodné na pesto alebo aj už spomínaný cesnak si očistíme, umyjeme a pomelieme, môžeme rozmixovať spolu s dostatočným množstvom kvalitného olivového oleja a soli. Takto upravenú vňať si naložíme do vhodných pohárikov, uhladíme a prelejeme olejom. Uzavrieme a uložíme v chladničke. Pesto vydrží aj rok, ak ho samozrejme skôr neskonzumujete 🙂

No, a v neposlednom rade je možnosť uschovať či spracovať si bylinky v podobe BYLINKOVÝCH SIRUPOV.
Aj tu máme možnosti dve. Buď budeme sirup variť alebo budeme sirup vyrábať za studena.
Varené sirupy sú veľmi obľúbené a to preto, že ich výroba nie je komplikovaná. Pripravíme si bylinky a prevarenú vodu vychladnutú na izbovú teplotu. Pomer byliniek a vody je 1:3. Bylinky vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme pripravenou vodou. Pridáme nakrájané bio citróny a odložíme na 24 hodín. Na druhý deň bylinky scedíme a výluh odmeriame a na každý liter výluhu pridáme 1/2 kg cukru (voľbu sladidla nechám na vás). Pomaly zohrievame a dochutíme šťavou z citrusov a privedieme k varu. Hneď plníme fľaše, ktoré zabalíme do deky a takto necháme až kým úplne nevychladnú. Sirup odložíme na chladné a tmavé miesto, kde nám môže vydržať do budúcej úrody, ale len v tom prípade, že ste si navarili dostatočné množstvo 🙂
Takýto sirup si môžete uvariť aj z ovocia s prímesou byliniek v rôznych kombináciách, ktorých je nekonečné množstvo -z  mnohých napr. : jahodový s mätou, malinový s medovkou, bazový z plodov so zázvorom….

Výroba BYLINKOVÉHO SIRUPU ZA STUDENA je jednoduchá, ale časovo náročná. Bylinky si opláchneme a jemne vysušíme, nakrájame. Pripravíme si sklenený pohár, do ktorého nasypeme sladidlo a preložíme bylinkami. Takýto postup opakujeme až kým sa pohár nenaplní, musíme však končiť sladidlom. Niekto do tejto zmesi pridáva ešte citrón, ja však citrón nedávam. Pohár previažeme pláteným alebo papierovým obrúskom a položíme na priame slnko. Pravidelne pohár otáčame a kontrolujeme. Po cca 4-6 týždňoch čo záleží na priaznivom počasí by mal byť sirup hotový. To znamená, že všetok cukor musí byť rozpustený tak aby sme mohli sirup zliať a scediť. Bylinky dobre vyžmýkame. Získaný sirup plníme do menších fľaštičiek, uzavrieme a odložíme do chladničky, kde vám vydrží aj rok.

Rovnako ako ovocné sirupy obohacujeme o chuť a silu byliniek, tak isto môžeme bylinky použiť pri príprave domácich lekvárov. O príprave lekvárov vám písať nebudem, to predsa viete 🙂 To len aby ste aj na túto možnosť nezabudli.

A nakoniec najšetrnejšia možnosť uchovania byliniek je ich MRAZENIE. Je to ľahké – bylinky nakrájame bylinkovým nožom alebo nožnicami. Pripravíme si nádobu na ľad, do ktorej si v malých množstvách ukladáme bylinky. Môžeme zaliať čistou vodou, roztopeným maslom alebo olejom. Takto pripravené nádobky vložíme do mraziaka a podľa potreby používame. Alebo si bylinky vložíme do uzatvárateľného sáčka a uložíme v mrazničke 🙂 čo je podstatne jednoduchšie 😀

Ak som na niečo zabudla, budem rada ak nám napíšete. Na všetky vaše nápady sa už teraz teším 🙂

Jarka

1 komentár k “Bylinky a spôsoby ich využitiaPridajte vlastný →

Pridaj komentár