Warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/home/do2729200:/usr/share/pear) in /home/do2729200/alchemylka/wp-content/themes/zerif-lite/functions.php on line 91

Warning: fopen(): Filename cannot be empty in /home/do2729200/alchemylka/wp-content/themes/zerif-lite/functions.php on line 92

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/do2729200/alchemylka/wp-content/themes/zerif-lite/functions.php on line 93
Tip na večerné menu nielen na Sviatok zamilovaných – Alchemylka

Tip na večerné menu nielen na Sviatok zamilovaných

Dnes zostáva presne jeden týždeň do sviatku sv. Valentína a my vám chceme ponúknuť tip na chutnú večeru, ktorou určite prekvapíte svoju polovičku. Tento rok sme zvolili večerné menu spolu s dezertom, namiesto výberu sladkých dobrôt. Keďže máme stále zimný čas, výber jedál bol jednoznačný. Parádna hustá polievka ozvláštnená kombináciou syra a ovocia, a chutné mäsko, ktoré si zima priam pýta. Čo sa týka dezertu, zvolili sme jednoduchú čokoládovú bodku za skvelou výdatnou večerou.

Batátovo-tekvicová polievka

Ingrediencie :
ghee/olivový olej
1 červená cibuľka
2-3 batáty (podľa veľkosti)
1/2 hokaido
2 mrkvy alebo hrnček červenej šošovice
1 ČL kurkumy
1 ČL soli
1/2 ČL drvenej rasce
1/2 ČL nového korenia
1/2 ČL sušeného cesnaku
1 smotana (min 30%)
mäkký kozí syr
granátové jablko

Cibuľku si nakrájame na drobno a opražíme do sklovita na ghee alebo kvalitnom olivovom oleji. Pridáme kurkumu spolu s rascou a trošku orestujeme aby sa prepojili s olejom a cibuľkou. Medzitým si očistíme a nakrájame na menšie kúsky batát, hokaido a mrkvu (poprípade opláchneme červenú šošovicu) a pridáme do hrnca. Pár min restujeme a nakoniec zalejeme vodou a pridáme ostatné koreniny. Varíme cca 15-20min. Po zmäknutí zeleniny polievku odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom. Vrátime späť na sporák s pridaním smotany, povaríme pár min. Pred podávaním ozdobíme kúskami kozieho syru a granátovým jablkom.

Krkovička zabalená vo swarzwaldskej šunke

Ingrediencie :
500g krkovičky
2 balenia swarzwaldskej šunky
2-3 šalotky
5 strúčikov cesnaku
tymián
šalvia
rozmarín
soľ
korenie
olivový olej
5-6 zemiakov
bazalkové pesto

Krkovičku si dobre umyjeme, usušíme a nakrájame na cca 3cm kocky. Do väčšej misy nasypeme koreniny a nalejeme olivový olej a zamiešame. Do zmesi vložíme kúsky krkovičky a dôkladne premiešame. Ak máte čas, môžete zakryté mäsko odložiť do chladu na cca dve hodinky. Každý kúsok obalíme zvlášť vo šwarzwaldskej šunke. Vložíme do pomalého hrnca a zasypeme cibuľkou, cesnakom a podlejeme troškou vody aby sa mäsko napripieklo. Nastavíme hrniec na stupeň “high” a necháme mäsko variť cca 2-3hodinky. Po dovarení môžeme krkovičku vložiť na 10-15 min do vyhriatej rúry na 200°C a zapiecť.
Zemiaky pripravíme jednoducho tak, že si ich očistíme a nakrájame na krížalky. Poukladáme na plech potretý olivovým olejom, osolíme a potrieme domácim bazalkovým pestom. Pečieme zhruba 20 min, závisí od veľkosti a hrúbky nakrájaných zemiakov. Po dopečení zemiaky ešte potrieme čerstvým bazalkovým pestom. Krkovičku môžeme ozdobiť zvyšným kozím syrom.

Čokoládový Dezert

Ingrediencie :

70% a viac percetná tmavá čokoláda
zrnká morskej/himalájskej soli
kúsky pistácií
mrazom sušené ovocie
sušené brusnice/čerešne…
smotana (min 30%)

Pri tejto sladkej pochúťke môžete siahnuť po dvoch variantách výroby.
Prvou je, že čokoládu nalámeme a roztopíme vo vodnom kúpeli. Keď je čokoláda v tekutom stave, pripravíme si papier na pečenie, na ktorý roztierame čokoládu do viacerých kruhov. Každý kúsok posypeme nasekanými pistáciami, v mažiari rozdrveným mrazom sušeným ovocím, kryštálikmi soli a nakrájanými kúskami zvyšného ovocia. Necháme v chlade stuhnúť.
Druhý spôsob sa líši tým, že do roztopenej čokolády nalejeme smotanu. Tým pádom nám vznikne viacmenej krém, ktorý môžete rovnako môžete rozotrieť v tenkej vrstve na papier na pečenie. Ozdobiť a po ztuhnutí (v mraziaku) vykrajovať na požadovaný tvar. V tomto prípade ale dezert konzumujeme lyžičkou 🙂

Pridaj komentár