Aké látky obsahujú liečivé rastliny ?

Nie každý ovláda názvy látok, ktoré obsahujú liečivé rastliny. V odborných knihách o bylinkách sú obsahové látky súčasťou popisu rastlín a mnoho ľudí im nerozumie.  Čo konkrétna látka znamená alebo v akej oblasti je vlastne látka účinná. Podľa účinnosti aj dostali svoje názvy či zaradenie.

A keďže som sa rozhodla navštevovať UTV na UMB v BB odbor Fytoterapia, náš prednášajúci je lekár s dlhoročnou praxou, zaoberajúci sa fytoterapiou nám  vysvetľuje  rôzne skutočnosti v spojení medicíny a bylinkárstva  a zároveň objasňuje  pomyselnú čarovnú hranicu medzi bylinkárstvom a (fytoterapiou) a lekárstvom. Tak sa s vami podelím o získané informácie.

Rozhodla som sa preto napísať malú pomôcku pre vás –  zoznam s obsahovými látkami. Teraz vám predstavím základné terapeutiká podľa obsahu liečivých vlastností z medicínskeho hľadiska.

Obsahové látky sú roztriedené podľa liečivých vlastností v tej danej oblasti a podľa abecedy. Snažila som sa vám ku každej  napísať základnú charakteristiku. Pri mnohých som napísala aj bylinky, v ktorých sa spomínané látky nachádzajú. Nevypísala som všetky terapeutiká. Vybrala som len tie najpoužívanejšie  alebo také, s ktorými sa s veľkou pravdepodobnosťou aj stretnete.

TERAPEUTIKÁ

Absorbenciá – prípravky, ktoré viažu škodlivé látky a tak zabraňujú vstrebávaniu.

Adstringenciá – látky so sťahujúcim účinkom – zužujú cievy a znižujú vylučovanie. Extrakty s obsahom adstringencia majú sťahujúci a súčasne protizápalový účinok (koža, sliznice…) Používa sa najmä v kozmetických prípravkoch, hlavne v pánskej.
Bylinkypakost smradľavý, kuklík mestský

Amará – horčiny –  sú látky, ktoré pomáhajú pri tvorbe enzýmov nápomocných pri spracovaní tukov v našom tele. Napomáhajú nám k lepšiemu tráveniu a to za pomoci zvýšenej tvorby žalúdočných šťav. Horčiny spôsobujú chuť do jedla.
Bylinkypalina pravá  – nesmie sa však používať  nepretržite, nakoľko obsahuje aj látku – TUJON, ktorý sa v mozgu kumuluje a môže vyvolávať záchvat ako pri epilepsii. Ale aj všetky ostatné bylinky, ktoré sú horké t.j. púpavový koreň.

Analgetiká – sú látky, ktoré nám pomáhajú prekonávať bolesť (znižujú bolesť alebo ju úplne odstraňujú). Najsilnejší liek proti bolesti je látka MORFÍN – je to vlastne opiát, ktorý pôsobí na nervové zakončenia  a tým tíši bolesť.  Analgetiká sa môžu užívať vo forme tabletiek, kvapiek, gélov alebo mastí.
Bylinky : Mak siaty (makovice), Lastovičník väčší

Anestetiká – prostriedky používané na znecitlivenie. Anestetiká sa vyrábajú umelo – teda sú to chemické procesy. No voľne v prírode tiež nájdeme anestetikum – Curar ako chemická zlúčenina pochádzajúca z miazgy kríkov rastúcich v pralesoch Južnej Ameriky. A prírodným anestetikom je aj coca, ktorú v minulosti veľmi často využívali peruánski  obyvatelia.
Bylinky : klinček, šalvia

Anthelmintiká – látky, ktoré vyháňajú z tela črevné parazity. Proti črevným parazitom je najúčinnejší cesnak a to v surovom stave. Nakoľko silice, ktoré cesnak obsahuje sa nachádzajú len v surovom cesnaku. Spôsob ako vyhnať z tela parazity je črevná sprcha – cesnaková (recept nájdete  na FB –Alchemylkové zápisky).
Zelenina : cesnak, tekvicové jadierka

Antialergiká – látky, ktoré organizmu pomôžu znížiť alergické reakcie
Zelenina : cibuľa, uhorka

Antianemiká – látky pomáhajú tvorbe červených krviniek. Na tvorbu červených krviniek potrebujeme 3 zložky : ŽELEZO 20 dielov, MEĎ 1 diel, KYSELINA LISTOVÁ 1 diel. Najúčinnejším liekom je ŽIHĽAVA, pretože obsahuje všetky spomínané zložky.
Bylinky : pŕhľava dvojdomá

Antiartritiká – prípravky využívané pri liečbe artritídy  – teda pri zápaloch kĺbov.

Antiastmatiká – ako z názvu vyplýva sú látky požívané pri liečba astmy.

Antibechiká – prípravky používané na liečbu kašľa.
Bylinky : fialka, skorocel, smrečky, sedmokráska

Antidiabetiká – diabetes je cukrovka – takže tieto látky sú používané pri liečbe cukrovky. Najúčinnejšou bylinkovou formou je fazuľový struk – teda nedozretá šupka fazule.
Zelenina/korenie : škorica, fazuľa (struk zelený), topinambur

Antidiaroiká – látky zastavujúce hnačky. Nie je však potrebné hnačku ihneď zastavovať, pretože hnačkou sa nám z tela vylučujú toxíny. Pokiaľ je však hnačka spojená aj s teplotou – vtedy sa jedná o infekčnú hnačku, ktorú je potrebné sledovať a liečiť.
Ovocie/zelenina: čučoriedky, banán, mrkva (mrkvový džús), černica, hammamel

Antiemetiká – látky zastavujúce zvracanie.

Antiflogistiká – môžeme nimi zastavovať zápalové procesy v organizme.

Antihidrotiká –  pomáhajú nám znížiť potenie. Po 1. organizmus sa potením zbavuje rôznych látok, ktoré telo buď nepotrebuje alebo ich má nazvyš.  po 2.  sa organizmus potením ochladzuje – keby sme sa nepotili naše telo by sa veľmi rýchlo prehrialo.  Ale aj nadmerné potenie má pre organizmus nepriaznivé účinky.
Bylinky : šalvia lekárska, yzop lekársky, valeriána lekárska (koreň)

Antihypertoniká – látky nápomocné pri znižovaní krvného tlaku.
Zelinina/bylinky  : cesnak, ale aj hloch, arnika horská, medovka

Antimykotiká – sú látky, ktoré liečia kožné problémy spôsobené plesňami.
Bylinky: pamajorán, nechtík, fialka, baza, , zemedym lekársky, skorocel, repík

Antineuralgiká – sú prípravky proti nervovým bolestiam.

Antiparazitiká – prostriedky proti parazitom – cudzopasníkom.

Antipyretiká – prípravky proti horúčke. Tieto obsahové látky nám pomáhajú znižovať teplotu tela. Môžeme ich používať aj ako čaj, bylinné zábaly.
Bylinky/ovocie : baza, citrón, lipa

Antireumatiká – sú to látky , ktoré sa používajú pri reumatických bolestiach kĺbov alebo svalov. Poznáme interné – čaje, tabletky  a externé – maste, gély
Bylinky: baza čierna (plod), žihľava, púpava, kostihoj, pagaštan konský, jalovec, breza –list, imelo biele

Antisklerotiká – látky zabraňujúce vápenateniu ciev.  A pri pravidelnej konzumácii zelených listov a zeleniny tmavo zelenej farby prijímame do tela chlorofil – zelené farbivo, ktoré chráni naše cievy pred poškodením. Čím zelenšia zelenina tým viac chlorofilu.
Bylinky/zelenina : všetky zelené rastliny, zeleniny, okrem toho žihľava, oliva, artičoka, pastierska kapsička, kel, zelená paprika, šaláty tmavej farby

Antispazmotiká – prípravok zabraňujúci kŕčom.

Antitusiká – prípravok s obsahom látok, ktoré tlmia kašeľ. Forma použitia bylinky je na vás. Najvyužívanejšia  forma je čaj a sirup, ale aj tinktúra má svoje opodstatnenie a v mnohých prípadoch pomôže aj masť. A aj naparovanie.
Bylinky : skorocel, pamajorán, slez maurský, echinacea, lipa, sedmokrásky, smrečkové výhonky, tymián, materina dúška, šalvia, podbeľ, pľúcnik lekársky,…

Aromatiká – látky, ktoré voňajú. Za vôňu sú zodpovedné najmä silice obsiahnuté v bylinkách, kde ich možno využiť aj na aromaterapiu, či výrobu  vonných olejov a v neposlednom rade aj výrobu parfumov.
Bylinky: šalvia, levanduľa, materina dúška, tymian, ruža, rozmarín, harmanček a mnoho iných

Derivanciá – látky používané ako krém na kožu na zníženie a útlm bolesti.

Dermatiká – látky obsiahnuté v prípravkoch na ošetrenie kožných chorôb.
Bylinky: najsilnejším zástupcom je určite nechtík, no aj harmanček, fialka, repík, baza, zemedym, ľan, skorocel…

Dermatoplastiká – látky, ktoré pomáhajú pri hojení rán.
Bylinky: kostihoj lekársky, harmanček, nechtík, repík, skorocel

Dezinficienciá  – sú to látky, ktoré zabíjajú mikroorganizmy.
Bylinky: medzi najznámejšiu radíme levanduľu, pamajorán, šalvia

Digestíva – sú prípravky, ktoré napomáhajú lepšiemu tráveniu a to na základe povzbudzovania k tvorbe tráviacich štiav.
Bylinky: púpava, palina, bazalka a všetky bylinky s horkou chuťou

Diuretiká – látky sú močopudného charakteru a tým nabádajú k zvýšenej činnosti obličiek. Tieto určite všetci poznáte. Pomáhajú nám z tela dostať toxíny, alebo vyplavujú baktérie, ktoré spôsobujú zápaly močových ciest. Niekedy sa používajú aj pri zápaloch v spojení s dnou, reumou.
Bylinky/zelenina/ovocie : petržlen, baza, žihľava, púpava, zlatobyľ, breza, tužobník, praslička, majorán, paštrnák, lopúch, chmeľ, borievka, brusnica,

Emetiká – prípravok, ktorý vám vyvoláva dávenie (zvracanie).

Emolienciá – prípravky na uvoľnenie napätia na koži, majú zmäkčujúci účinok.

Hemostatiká – sú to látky, ktoré nám pomôžu zrážať krv a tak zastavia krvácanie.
Bylinky : aloe kapská, baza čierna, šalvia lekárska, praslička roľná, alchemilka, pakosť, žihľava

Hemostyptiká –  tak isto sú to látky na zastavenie krvácania, ktoré sa používajú na ošetrenie zvonku.

Hypnotiká –  uspávacie prípravky. Pomôžu ukľudniť organizmus, pomôžu zaspávať.
Bylinky : harmanček, ľubovník, medovka, valeriána

Cholagogá – sú prostriedky, ktoré majú za úlohu zvýšiť vylučovanie žlče. Teda veľmi podobne sa správajú ako amará – horčiny.

Kardiaká – látky blahodarne pôsobiace na činnosť srdca.
Bylinky : jednoznačne hloch

Laktagogá – látky podporujúce tvorbu materského mlieka.
Bylinky : bazalka, rasca, chmeľ, sénovka grécka, ľanové semiačko

Laxanciá – sú to preháňadlá.

Metaboliká – sú látky, ktoré majú za úlohu podporovať látkovú premenu v tele.

Obstipanciá – pôsobia opačne ako laxanciá, pretože zastavujú vyprázdňovanie. V tomto prípade to nemusí byť len bylinka, ale aj ovocie .
Ovocie: banán, čučoriedka

Oftalmiká – látky, ktoré sa využívajú na ošetrenie oči pri očných chorobách.

Sedatíva – používané pri nekľude, privodzujú upokojenie.

Spazmolytiká – látky uvoľňujúce kŕče.

Toniká – látky, ktoré posilňujú organizmus. Samozrejme posilňovať organizmus po chorobe alebo po kratšej vyčerpávajúcej práci, alebo nejakom stresovom období. Vtom prípade je to potrebné rozlišovať  a namiešať si tú najvhodnejšiu kombináciu byliniek.
Bylinky : ľubovník, pamajorán, mäta, rakytník, žihľava, rozmarín, šalvia

Urodezinficienciá – prostriedky, ktorými si môžeme dezinfikovať močové cesty. Tieto prostriedky sa nachádzajú v bylinkách či ovocí, ktoré môžete konzumovať  priamo alebo vo výrobkoch. Najlepšie sú tie čo majú aj močopudný účinok.
Bylinky/ovocie/semiačka : zlatobyľ, tekvicové semiačka, brusnice, žihľava, praslička, repík

Pevne verím, že sa už v zložitých názvoch nestratíte a bude sa vedieť zorientovať. Článkov s podobnou tématikou budeme postupne pridávať na blog, pretože si myslím, že sú dôležitou súčasťou záujmu o bylinky.

Jarka

0 komentárov k “Aké látky obsahujú liečivé rastliny ?Pridajte vlastný →

Pridaj komentár